Zkrácená pravidla pIšQworek ANEB aby nikdo nemusel číst těch 15 stránek textu

17.10.2022 | Daniela Indráková | Organizace

I když se náš spolek snaží pořádat soutěže, které mají mladí lidé rádi a chtějí se k nim vracet, ani my se nemůžeme obejít bez pravidel a nějakého toho řádu. A neznalost pIšQworkých pravidel může občas vést k nepříjemným nedorozuměním. Pojďme se společně seznámit se základními pravidly, které by měli všichni soutěžící znát.

Když vejdete do dveří

Pokud váš tým dorazil na turnaj, je ta nejtěžší část za vámi. Pořád ale může nastat pár komplikací. Například:

– Vašemu týmu nebude dovoleno hrát, pokud nebudete mít vyžadovaný počet osob (minimálně 2 lidé v týmu pro základní školy a 3 pro střední) tak pozor! Pro případ nouze mějte připraveného náhradníka.

– Musíte uhradit startovné. Jinak by to opět znamenalo nepovolení k účasti.

Splňujete požadavky? Gratuluji, jste oficiálně na turnaji :).

A co bude potom?

Bude následovat rozlosování týmů do skupin. Čím více přítomných týmů, tím více skupin. Z každé vytvořené skupiny dále postoupí jen 4 nejlepší týmy, které budou dále soupeřit mezi sebou. Do finále se dostanou jen ti nejlepší. A vítězem se stanou ti nejlepší z nejlepších, se kterými se později uvidíme i na Grandfinále.

Jak se vlastně hraje?

Pravidla jednoduchých piškvorek asi všichni známe, tady je ale posouváme o malinko dál.

Hraje se na poli 15×15, jeden má křížky, druhý kolečka. Začíná se SWAPem 1, na krajských turnajích případně SWAPem 2 (speciální zahájení duelu, která vysvětlujeme třeba tady). Hráči se střídají v tazích, dokud jeden nevyhraje. K výhře přitom stačí jen umístit 5 nebo více symbolů v řadě. Pokud se vám povede symboly zaplnit celé herní pole či pokud dojde čas, nastává remíza.

Za každou výhru dostane hráč dva body. Při remíze dostávají oba hráči po jednom bodu.

Chovám se slušně a hraju fér

To nejdůležitější pravidlo ze všech. pIšQworky jsou od studentů pro studenty. Jak organizátoři, tak soutěžící si chtějí tenhle souboj křížků a koleček hlavně užít, tak si to nekažme. Jednoduše dodržujme pravidla fair-play a nechovejme se jako malé děti.

A v případě, že by došlo na nejhorší, má organizátor turnaje vždy poslední slovo

A nakonec menší slovníček pojmů

Tah – zakreslení jednoho symbolu (X nebo O)

Duel – zahrání jedné strany herního archu, jedna hra v aréně 15×15

Partie – hráč vs. hráč, 2 duely, hra jednoho hráče v zápasu

Zápas – tým vs. tým, 5 partií, hráči jednoho týmu hrají proti jinému

 

Toť vše k této zkrácené verzi pravidel. Ale jak už název vypovídá, není zde ani zdaleka vše. Celá pravidla si proto můžete přečíst tady a sami se tak ujistit, že Vás v den turnaje nic nepřekvapí.

 

Přejeme hodně štěstí :).