Pravidla jsou pravidla. Připrav se na turnaj!

27.10.2021 | Petra Plachá | Organizace

Neznalost zákona neomlouvá, a to ani v pIšQworkách. Pojďme se společně seznámit se základními pravidly, vysvětlit si co a jak a psychicky se připravit na turnaje. Jsou to piškvorky, nic složitého, ale i tak je tu pár věcí, na které si dát určitě pozor.

Začněme zlehka. Hrajeme na poli 15x15, jeden má křížky, druhý kolečka. Začíná se SWAPem 2 (speciální zahájení duelu, které vysvětlujeme třeba tady). Hráči se střídají v tazích, dokud jeden nevyhraje. 

Vyhrát můžeš jednoduše. Stačí umístit 5 nebo více symbolů v řadě. Nebo počkat, než protihráči vyprší čas. Pokud se vám povede zaplnit symboly celé herní pole, nastává remíza.

Rozdíly jednotlivých úrovní

Všude se hraje švýcarským herním systémem a všude se hraje s šachovými hodinami. K švýcarskému hernímu systému si určitě přečtěte podrobná pravidla. Šachové hodiny znamenají to, že hráči mají na svoje tahy omezený čas. V online turnajích má každý hráč časový limit 7,5 minuty, na Regionálním finále 10 minut a na Grandfinále 8 minut. Na každé úrovni může být jiný počet týmů, a v závislosti na tom se bude měnit i počet zápasů, které na jednotlivých turnajích odehrajete.

Jak to funguje v týmu?

Každý tým má 5 členů a případné náhradníky. Pokud je v týmu hráčů míň, není to samozřejmě žádný problém, ale je potřeba počítat s tím, že partie za chybějícího hráče jsou automaticky prohrané. Za tým ručí kapitán, který je také pověřenou osobou, která by měla komunikovat s organizátory za celý tým. V týmu hraje vždy každý svoji partii sám za sebe a výsledky se pak sčítají napříč celým týmem.

Hraju fér

Nakonec možná to nejdůležitější pravidlo ze všech. pIšQworky jsou od studentů pro studenty. Jak organizátoři, tak soutěžící si chtějí tenhle souboj křížků a koleček hlavně užít, tak si to nekažme. Jednoduše, dodržujme pravidla fair-play prosím, buďme k sobě ohleduplní a tak. 

*Pro jednotlivce jsou pravidla obdobná, jen prostě ignorujte ten odstavec o týmu.

Slovníček pojmů

Online turnaj - základní úroveň turnajů v online prostředí na pIšQworkové platformě
Regionální finále - 8 velkých regionálních turnajů, z každého postoupí nejlepší 3 týmy
Grandfinále - nejvyšší úroveň turnajů

Tým - 5 hráčů z nichž je jeden kapitán a případně až 2 náhradníci
SWAP, SWAP 2 - speciální zahájení duelu (viz tento článek)

Tah - zakreslení jednoho symbolu (X nebo O)
Duel - zahrání jedné strany herního archu, jedna hra v aréně 15x15
Partie - hráč vs. hráč, 2 duely, hra jednoho hráče v zápasu
Zápas - tým vs. tým, 5 partií, hráči jednoho týmu hrají proti jinému