Putovní pohár putuje opět do Nové Paky, za týmem DPOX7

03.12.2021 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

Nejlepších dvacet čtyři týmů z Česka a Slovenska se 3. prosince připojilo na historicky první online Grandfinále pIšQworek. V osmi kolech se utkaly o první místo, které nakonec právem patří týmu DPOX7.

Přestože jsme do poslední chvíle doufali, že po všech online kolech alespoň Grandfinále bude moct proběhnout osobně, nepříznivá situace si vyžádala rychlé změny. Na ty se ale dalo celkem rychle adaptovat a připravit Grandfinále tak, aby hráči nepřišli o možnost vybojovat pro svou školu putovní pohár pIšQworek.

 

Celý soutěžní den mohli sami soutěžící i diváci sledovat v přímém přenosu na našem youtubovém streamu. Doprovodný program se skládal ze zajímavých rozhovorů, video spotů a analýzy proběhlých zápasů. Piškvorkové tahy komentovali a rozebírali členové České federace piškvorek a renju Lukáš Souček (juniorský mistr světa v piškvorkách) a Martin “Martez“ Muzika, mistr světa v gomoku: „Někdy nás hodnocení her baví více než samotné hraní. Člověk si plno důležitých věcí uvědomí až ve chvíli, kdy tahy komentuje nahlas. Úroveň hráčů byla v porovnání s Regionálními koly znatelná,“ hodnotí oba mistři. V době probíhajících turnajů oba komentátoři hodnotili hry z proběhlých kol.

 

Harmonogramem a výsledky jednotlivých kol provázeli naši moderátoři Kika Kozeleková a David Ryba. Kika svou roli hodnotí takto: „Moderovat takhle celý den je challenge, mezi lidmi něco řekneš a za deset sekund se to ztratí. Na tom streamu si chybu můžeš pustit kdykoliv několikrát dokola.“ David se naopak v roli moderátora cítil jako Ryba ve vodě: „ Přes drobné technické problémy považujeme online Grandfinále za povedené, přestože trochu nechtěné. Stream se vysílal z prostor Papíren Brno, které jsou partnerem soutěže pIšQworky. Postaraly se také o odměny pro soutěžící, které se všem finalistům budou zasílat poštou. Papírny vytiskly na míru designové sešity, které připravila naše grafička Margaret Verdyck. Specialitou tohoto sešitu je předtištěné piškvorkové herní pole 15×15 čtverečků. Celý stream si znovu můžete přehrát na našem YouTube kanále, kde bude uložen.

 

Grandfinále se již tradičně zúčastnilo 24 pětičlenných týmů, se 120 hráči. Během pátečního dopoledne a poledne každý tým odehrál osm zápasů, a to pomocí švýcarského systému, který do duelu přiřazuje týmy s podobným počtem bodů z předchozích her. Turnaje jsou tak mnohem vyrovnanější a spravedlivější. 

 

Tabulku po prvním kole vedl tým GML À z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha, které se pIšQworek pravidelně účastní od roku 2008. Podrobnější informace o této škole jsme odvysílali v rámci rozhovoru s panem ředitelem Petrem Kovačem. V druhém kole první příčku převzal tým XOXO z Jihlavy. Letošní finále pro ně byla premiéra. Nahoru začal postupovat tým <error_404>, kteří spolu s dalším finálovým týmem Křižáci chodí na stejnou školu, a sice Gymnázium Kolín.

Výsledky po třetím kole ukazovaly tým XOXO jako vedoucí, za nimi <error_404>, Unterwassermani (nejlepší slovenský tým), GML À a zmínění Křižáci. Ve čtvrtém kole se o první místo popraly XOXO a <error_404>, což pořadím trochu zamíchalo a odsunulo XOXO na čtvrtou příčku. Po pátém kole tabulku ovládli Unterwassermani a pod nimi GLM À. V sedmém rozhodujícím kole se blíže vítězství ocitl nově tým DPOX7 z Nové Paky. Vystoupal tým MGSZŠVOŠZV, který dal nejednou zabrat našim moderátorům s vyhlašováním průběžných výsledků. No a na co jsme asi všichni čekali – výsledky posledního kola.

   Nové pořadí 

  1. DPOX7 (Gymnázium a Střední pedagogická, Nová Paka)
  2. GML À (Gymnázium Matyáše Lercha, Brno)
  3. MGSZŠVOŠZV (Masarykovo gymnázium, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín)
  4. Limitless (Gymnázium - Kráľovský Chlmec)
  5. X - Force (Cirkevné gymnázium, Trebišov)
  6. PT Zoufalci (Gymnázium, Praha 9, Špitálská)
  7. Zapadlíci (Masarykovo gymnázium, Příbor)
  8. Wait for it (Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov)
  9. Klepeťáci (Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál)
  10. Eta boľ (Bilingválne gymnázium, Sučany)
  11. WinGUH (Gymnázium Uherské Hradiště)
  12. BIM 2 (Gymnázium J.G.T., Banská Bystrica)
  13. Krotitelé Melounů (Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám.)
  14. Kjóto (Gymnázium Vysoké Mýto)
  15. ňuňáci (Hořické gymnázium)
  16. Ploty Lišov (Česko-anglické gymnázium, České Budějovice)
  17. Kryštof Caesar (Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, České Budějovice)
  18. Svarta änkor (Gymnázium J. A. Raymana, Prešov)
  19. Dostali se do finále (Gymnázium, Pardubice, Dašická)



1. místo DPOX7 (Gymnázium a SOŠ pedagogická, Nová Paka) ve složení: Lukáš Kraus, Petr Fojt, Andrea Černá, Tomáš Dyntr, Jakub Svoboda
2. místo GML À (Gymnázium Matyáše Lercha, Brno) ve složení: Jakub Horák, Semir Arabo, Matyáš Zavadil, Viet Tiep Bui, Jakub Sepši
3. místo MGSZŠVOŠZV (Masarykovo gymnázium, SZdrŠ a VOŠ zdr., Vsetín) ve složení: David Halmazňa, Štěpán Husa, Petr Kunhart, Tomáš Svoboda, Daniela Husová
Přejít na detail turnaje