Vítězství už máš na dosah! Průběh Grandfinále v kostce

30.11.2022 | Adam Holda | Organizace

Probojoval ses s týmem přes oblastní turnaj, porazil jsi neporazitelné z celého kraje a stojíš před poslední výzvou; Grandfinále 2022. Pojďme si společně projít, co tě kromě napínavých duelů 8. nebo 9. prosince v Brně čeká.

Letos jsme závěrečné soupeření rozdělili do dvou dní podle toho, jestli jsi ze základní nebo střední školy. Grandfinále pro kategorii ZŠ se koná ve čtvrtek 8. prosince a pro kategorii SŠ v pátek 9. prosince. Oba dny se bude konat na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity (Joštova 218/10, 602 00 Brno). I harmonogram turnaje je pro oba dny stejný. V pátek se ovšem můžeš těšit i na stream. Přes ten můžeš podpořit svoje kamarády i na dálku, nebo se jenom podívat na turnaj starší kategorie.

Grandfinále přináší nové věci, ale některá pravidla zůstávají stejná z krajských turnajů. I na Grandfinále se bude hrát švýcarským systémem, ovšem s fixně danými 8 koly. Novinkou je také měření času pomocí šachových hodin. Každý hráč má 8 minut na duel, vypršení času hráče znamená jeho prohru. Aby hráč vyhrál na čas, musí upozornit na vyčerpání času soupeřem. Pokud oběma hráčům dojde čas, nastává remíza nehledě na to, komu vypršel dříve. Každá partie se stále skládá ze 2 duelů. Všechny zápasy se hrají metodou SWAP2. Tu si můžeš připomenout zde.

Co se ovšem nemění, je kromě dodržování zásad fair-play, výhra při spojení 5 a více symbolů v řadě. Remíza nastává v moment, kdy je zaplněný celý hrací arch. Každý hráč za každý duel, které v rámci zápasu odehraje, získává za výhru 2 body, za remízu 1 bod a za prohru 0 bodů. V rámci zápasů se všechny tyto body členů týmu sčítají oběma týmům zvlášť.

Harmonogram:
7:00 Začátek prezence (buď tady s týmem s předstihem, ať na vás nemusíme čekat)

8:00 Úvodní slovo

8:30    1. kolo

9:10    2. kolo

9:50    3. kolo

10:30  4. kolo

11:10  5. kolo

11:50  Oběd (ten si můžete objednat přes formulář, který postupujícím do Grandfinále přijde, nebo si jej zařídit podle své chuti :) )

12:30  6. kolo

13:10  7. kolo

13:50  8. kolo

14:30  Vyhlášení

 

Sleduj sociální sítě pro více informací před i po Grandfinále! Můžeš se těšit na záznam i fotky z turnaje. Nezapomeň ani na náš web a komunitní Discord.