Staronovým šampionem Veteránů je Boneslash, šampionem s velkým Š se stal Erik Gruss

11.11.2022 | Petra Tomášková | Organizace

Jedna logická hra, dvě soutěžní kategorie, šedesát nabušených piškvorkářů a stovky křížků a koleček. Tak jednoduše definovat pražské Grandfinále pIšQworek kategorie jednotlivců. Sedm kol švýcarského systému rozhodlo o pořadí těch nejlepších. Na stupni vítězů v kategorii Šampionů (základní a střední školy) stanul Erik Gruss, výhru v kategorii do 26 let si již podruhé odnesl Lukáš Souček. 

Na Grandfinále se objevily známé tváře z týmové kategorie i minulého ročníku jednotlivců. Nápovědou, mohla být soutěžní trička loňského ročníku, která měli soutěžící na sobě. Přítomnost finalistů 2021 svědčí nejen o jejich lásce k pIšQworkám, ale i hrací úspěšnosti a piškvorkových dovednostech. Nejmladšímu soutěžícímu, Vojtovi Halmazňovi je 13 let. Před sebou má ještě jednou tolik, než bude starý i na kategorii Veteránů. V té se letos statečně prala jediná dívka celého Grandfinále, Markéta Murínová. pIšQworek se se svým týmem účastnila ještě na střední škole na Slovensku. Dnes přijela z Brna, kde studuje biochemii: „Minulý rok jsem o Veteránech ještě nevěděla, letos jsem se hlásila s kamarádem, který do finále neprošel. Ale příští rok jdeme oba určitě znova.“ Mužská převaha soutěžících je dlouholetou záležitostí (piškvorky jsou mezi chlapci zkrátka oblíbenější), organizátoři se tuto nerovnováhu rozhodli vyvážit alespoň místem konání. Své prostory pro soutěž nabídla nezisková organizace Czechitas, která podporuje ženy v IT odvětví; pořádá pro ně kurzy a vítá je do svých řad školitelek a organizátorek. 

Před prvními duely soutěžící jistě ocenili jednoho z partnerů soutěže; energetické bonbony Boom Bon. Nadupané mozkové buňky začaly v hlavě sestavovat nejlepší možné kombinace křížků a koleček. Tato situace byla zřetelná zejména ke konci hned několika duelů. Šachové hodiny se nezastavily, soupeři si je vzájemně překlikávali, co každou sekundu, aby stihli osmiminutový odpočet a vyhráli duel.

V prvním kole Veteránů se střetli oba loňští vítězové jednotlivců. Jakub Horák odmaturoval a automaticky se tak zařadil k odvážným protivníkům Boneslashe (Lukáše Součka). Ten se od třetího kola suverénně ujal vedení a své místo v tabulce a u stolu číslo jedna si uhájil až do konce. Švýcarský systém, podle kterého k sobě byli hráči přiřazováni, totiž páruje vždy hráče s podobným počtem bodů. Tím jsou zápasy vyrovnané a napínavější. V místnosti Šampionů se o první příčce rozhodovalo mnohem těsněji a do předposledního zápasu nebylo o vítězi jasno.

Jednou z myšlenek týmové kategorie pIšQworek je vytvářet nová přátelství napříč školami a sociálními skupinami. Tuhle skvělou vlastnost ale nepostrádá ani „sólokapr“ kategorie. Soupeři si po každém zápase podali ruku, společně zanalyzovali uskutečněnou hru a řešili každodenní témata i mezi koly. Své zkušenosti dokáže porovnat Aleš Kovář z Gymnázia a SOŠ Rýmařov, který v pIšQworkách soutěží zároveň se svým týmem: „Minulý rok jsem jednotlivce bral jako přípravu na to, co nás čeká v hlavní soutěži. Letos už jsem šel víc za sebe. Ale pořád preferuju tým, je to větší zábava.“ První tři místa si v obou kategoriích odnesla hodnotné ceny od partnerů soutěže; deskové hry od Albi, licence na kurzy psaní všema deseti od Psaní Hravě, poukazy na venkovní únikové hry od Hunter Games, poukazy na cyklojízdu od sharingové společnosti Rekola a energetické bonbóny Boombon. Ty dostali společně s poukazy do TEPfactoru, antistresovými míčky a pIšQworkovým merchem před začátkem turneje všichni soutěžící (bonbóny pouze starší 18 let).

Příští rok se na své staré i nové soutěžící těší kategorie jednotlivců znova. A jedna důležitá poznámka na konec. Trůn dosavadního krále Veteránů bude muset Boneslash příští rok opustit. Bohužel, věk je sice jen číslo, pro pravidla pIšQworek je ale určující.