Anatomie pIšQworek aneb co vás ve škole o orgánech nenaučí

01.10.2022 | Radek Hegenbart | Organizace

Víte, pIšQworky jsou jako dřevorubci. Poněvadž stejně jako toho dřevorubci bez dřeva moc nenarubou, pIšQworky toho bez „orgánů“ moc nezorganizují. My našim „orgánům“ říkáme oddělení (nebo také departmenty) a bez nich by tato soutěž nebyla… no, vlastě by prostě nebyla. Proto je na čase, abychom trochu pootevřeli dvířka a představili, jak naše „orgány“ vlastně vypadají a fungují.

Koordinace

Mozek celé soutěže. Koordinátor bývá povětšinou jen jeden a každý ročník pIšQworek mívá jiného. Letošním koordinátorem je Adam Štěpán, student žurnalistiky původem z Rýmařova. 

Co takový koordinátor dělá? V přípravných fázích projektu si především musí sestavit tým vedoucích dalších oddělení, se kterými pak pokládá základy všech aspektů soutěže. Později například sestavuje rozpočet soutěže, její harmonogram, pravidla a má na starost vše, co z důvodů komplexnosti nebo moc přímého zaměření nemůže delegovat na jiná oddělení. Jak asi tušíte, je to vcelku zaneprázdněný chlapík.

ET (Events & Tournaments)

Tlukoucím srdcem pIšQworek je oddělení starající se o samotnou soutěž. ET tvoří předně organizátoři, které vídáte na turnajích. Jde o největší a z pohledu soutěžícího asi ten nejdůležitější departement. Celý ho má pod palcem ale jen jeden člověk – Míša Holotňáková, studentka třineckého gymnázia.

Ještě před tím, než samotné turnaje vypuknou, musí je někdo nějak domluvit. Nemůžete si totiž jen tak přijít na školu a uspořádat tam akci pro 100 lidí. Úkolem ET je tedy oslovit školy a domluvit na nich turnaje. Jen pro představu, turnajů je celkem 200. Každý turnaj potřebuje i svého organizátora. Proto dělíme organizátory na takzvané Krajské koordinátory (KKčka) a Oblastní koordinátory (OKčka). OKčka jsou většinou ti, které uvidíte na oblastních turnajích. KKčka pak mají na starost OKčka ve svém kraji a potkáte je na krajských turnajích. V neposlední řadě je úkolem ET i samotné Grandfinále. Vzhledem k velikosti a náročnosti organizace Grandfinále, ho má na starost někdo, kdo by sám mohl někdy v budoucnu vést ET.

PRMKT (Public Relations & Marketing)

Pokud je koordinátor mozkem a ET srdcem, PRMKT bych nejlépe přirovnal k hlasivkám. Celému oddělení jde předně o 2 věci – zpropagovat existenci soutěže a komunikovat všechny důležité informace soutěžícím. S lidmi z PRMKT se pravděpodobně nikdy (kromě Grandfinále) neuvidíte. Nejdůležitější z nich, Máří Juchelkovou, však můžete potkat na pár turnajích ve Slezsku.

Jak jste se o soutěži dozvěděli? Od učitele, kamaráda, sourozence? Nebo jste někde zahlédli červený a modrý plakát, viděli reklamu v autobuse nebo nějaký post na sociálních sítích? Ať už tak či tak, to vše je zásluhou PRMKT. Od grafiků přes pisálky (jako jsem já) až po správce našeho Instagramu a Facebooku, každý v PRKMT má velkou roli, a to zařídit, aby se přihlásilo co možná nejvíce soutěžících. Ještě dlouho před začátkem soutěže je úkolem oddělení přijít s kampaní, respektive její myšlenkou, ve které se celý ročník soutěže ponese. Na této myšlence se pak staví reklamní materiály, grafika diplomů a triček, různé texty a podobně. Později během samotné soutěže přichází na scénu spíše ta PR část PRMKT. Ta se stará, aby soutěžící věděli, co se kdy děje, aby o nás věděli novináři a abyste si mohli tady na webu přečíst, jak vypadal váš turnaj, a podívat se na pár pěkných fotek.

Obchod

Přestože je toto přirovnání trochu krkolomné, nejblíže má obchod k ústní dutině. Jeho hlavním úkolem je totiž živit celou soutěž. A pokud se s členy PRKMT nikdy nesetkáte, pak o členech Obchodu nikdy ani neuslyšíte. Vedoucí celého oddělení je Petra Plachá, která je náhodou také předsedkyní SCG (studentského spolku, který celou soutěž organizuje).

Nebudeme chodit kolem horké kaše. pIšQworky nejsou zdarma. Ceny, linery, archy, plakáty, trička, poháry a spousty další nezbytností prostě něco stojí. A kdybychom to vše měli pokrýt pouze startovným, tak by muselo být tak vysoké, že si při přihlášení poklepete na čelo a na pIšQworky už nikdy ani nepomyslíte. Proto máme Obchod, který má za cíl shánět partnery. Partneři jsou naši strážní andělé, kteří nás zásobí penězi, cenami pro soutěžící a prostory (například na Grandfinále). Členové obchodu mají za úkol najít co možná nejvíce zajímavých partnerů, oslovit je, zajít s nimi na kafe, uzavřít smlouvu a pak se o ně pěkně starat.

Logistika

Každé srdíčko potřebuje komplexní cévní systém. Představuji vám Logistiku. Jediné oddělení, které nemá konzistentní členy, ale většinou pouze využívá ty, kteří zrovna žijí v Brně a mají trochu volného času, když je to třeba. Tomu je ale výjimkou Jan Hejduk, který ironicky pochází ze západních čech.

Vše hmotné, co se k vám jakožto soutěžícím dostane, prošlo naším skladem v Brně. Kromě konstantního přebírání balíků má logistika během soutěže 3 největší úkoly. Prvním je rozesílání pozvánek na školy – každý rok posíláme na školy v ČR a SR pár tisíc menších balíčků s pozvánkou k pIšQworkám, plakáty a dalšími materiály. Druhým úkolem je rozeslat na školy, na kterých se pořádají turnaje, balíčky s linery, archy, cenami… no prostě vším, co je na takový turnaj potřeba. V neposlední řadě je Logistika potřeba při přípravách Grandfinále.

IT

IT bych nejlépe přirovnal k nervovému systému soutěže. Posledních pár let ho tvoří téměř výhradně jeden člověk, a to Martin Bruna, věčný student a několikanásobný pIšQworkový koordinátor.

Technická stránka celé soutěže je zastřešována právě tímto departmentem, od hromadných mailů přes web a přihlašování až po online Platformu, na které soutěží Jednotlivci. Úkolem IT na soutěži není nic tak monumentálního, jako je tomu u předchozích oddělení. V přípravách jsou vždy potřeba nějaké ty technikálie, během soutěže je potřeba drobnější, tedy i otravnější údržba a pak jsou zde i velké, dlouhodobé projekty, jako například vylepšování Platformy, či zjednodušování interního systému.

Ekonomika & Dotace

Enzymy a hormony pIšQworek. Já vím, s tou metaforou zacházím vcelku daleko, ale teď už se jí jen tak pustit nemůžu. Toto dvojité oddělení ještě donedávna také tvořil pouze jeden člověk – Radim Zámostný, student financí a práva z Pacova. 

Jak pravděpodobně předpokládáte, hlavním úkolem Ekonomiky je dohlížet na správné nakládání s financemi a vyplácení dotací a s tím vším spojené účetnictví. Úkolem oddělení Dotací je, překvapivě, vyhledávat a žádat o dotace, které nabízejí kraje, MŠMT nebo například EU. 

Právo

Bílé krvinky celé soutěže. Bez imunitního systému by se mohlo stát, že bychom narazili na nějakou neplechu a s pIšQworkami bychom se mohli rozloučit. Proto je tu ale náš leukocyt, Anna Švaňhalová, studentka práv ze Žďáru nad Sázavou.

Právo je ze všech oddělení definitivně to nejnenáročnější. Krom smluv s partnery a kontroly pravidel nemá žádný velký a významný úděl. Ale stejně jako u imunitního systému, pokud bychom se setkali s nějakou nepříjemností, je mnohem lepší ho mít. 

Pro naše soutěžící a jejich vyučující jsou pIšQworky soutěž, díky které si během listopadu ozvláštní školní rutinu. Pro nás organizátory jde o velký projekt, na kterém pilně pracujeme od května až do ledna a za nic bychom to neměnili.