Fair-play platí i v onlinu. Grandfináloví podvodníci jsou vyřazeni

10.01.2022 | Petra Tomášková | Organizace

Letošní ročník s sebou přinesl mnoho nového; dobrého i špatného. Poprvé jsme si vyzkoušeli online verzi soutěže a poprvé jsme se také stali svědky podvodu při hře (v offlinu samozřejmě nemožné).

Jeden tým byl usvědčen ještě během první úrovně Online kola, ke kterému se vlastně omylem přihlásili hráči sami. K dalšímu vyřazení došlo v průběhu online Grandfinále. Kvůli tomuto nepříjemnému incidentu a vlastnímu podezření jsme se rozhodli zanalyzovat všechny finálové zápasy, které se v závěrečném dni 3. 12. 2021 odehrály a ujistit se tak, že nám nic neuniklo nebo nejsme zaujatí.

 

Kontrola her proběhla ve spolupráci s Českou federací piškvorek a renju a za pomoci momentálně nejpřesnějšího programu pro výpočet nejvýhodnějších tahů, Embrya. U čtyř týmů byla zjištěna příliš vysoká shoda, které nedosáhnou ani profesionální hráči v několikahodinových partiích. Veškeré důkazy jsme podrobně zkonzultovali a vyhodnotili se současným mistrem světa v piškvorkách, Martinem Muzikou.

 

Po důkladném uvážení jsme se rozhodli tyto čtyři týmy diskvalifikovat. K vyřazení ze soutěže stačil alespoň jeden hráč z týmu, který se podvodné hry dopustil. S vyřazením došlo k úpravě výsledků z Grandfinále, na které se samozřejmě můžete podívat.

 

Neférové soutěžení těchto týmů nás upřímně zamrzelo. Přesto věříme, že se ze své chyby poučí a v příštích letech nám (ať už online, nebo offline) ukáží, že to byl jen hloupý přešlap. 

 

Přejeme krásný a na piškvorky (a pIšQworky) bohatý rok 2022.