Vítěz porazil vítěze. Nejlepší sólo kapr je Jakub Horák z Brna

30.11.2021 | Petra Tomášková | Tipy a triky

V pátek 26. listopadu se odehrál s napětím očekávaný match mezi vítězi obou kategorií jednotlivců, Lukáš Souček (Boneslash) za hráče do 26 let vs. Jakub Horák (3ifndef) za základky a střední. Svá prvenství si tito mistři vydobyli ve čtvrtek 18. listopadu na pražském Grandfinále Jednotlivců. Páteční turnaj byl čistě v režii obou hráčů. Průběh zápasu sami streamovali na svých kanálech na Twitchi. Pro zápas se po svých vítězstvích v kategoriích jednotlivců rozhodli sami. My jim za to děkujeme. Zajímavý match dvou piškvorkových profíků.

1. duel (vítěz Jakub Horák)

První tři symboly umístil Jakub a SWAPem 2 nabídl soupeři výběr mezi jedním kolečkem a dvěma křížky, které si nakonec Lukáš zvolil. Tomu se také ke konci jeho čtvrté minuty podařilo vytvořit první náznak možnosti výhry. K trojici Lukášových symbolů přibyly do pomyslné diagonály další dva křížky. (Lukáš 3:56) V tu samou chvíli se ale Jakubovi naskytla s kolečky příležitost v podobě nedokončené čtveřice, kterou musel Lukáš v dalším tahu překazit. (L 4:16) Rozmyšlení dalšího tahu Jakubovi zabralo skoro 3 minuty. Po Lukášově další obraně nebezpečné trojici koleček se Jakubovi nabídla další možnost vytvořit čtveřici. (Jakub 5:04) Od tohoto okamžiku už byl Lukáš nucen jen bránit, konkrétně čtyřikrát. Ke konci matche se dostal Boneslash do prekérní situace, ze které už nešlo uniknout. (J 5:45) Poslední 22. tah vysloužil Jakubovi vítězství - spojil dvě dvojice koleček.

2. duel (vítěz Lukáš Souček)

V druhém duelu se po úvodním umístění symbolů Jakub rozhodl hrát SWAP 2 a na pole přidal další kolečko a křížek. První situace, které by se daly využít pro útok se naskytly s 11. tahem. Jakub sestavil trojici křížků, které částečně bránily Lukášovým kolečkům rozloženým do pomyslného trojúhelníku. (J 3:43) Doslova během deseti sekund se na herní ploše objevilo dalších šest symbolů. Palební válku vyhrál Lukáš, který na čtveřici svých tahů průměrně potřebovala jednu vteřinu. (J 4:59) Spolu s šestou minutou začal Kuba opouštět symboly zahuštěnou oblast a expandoval do hornější části pole. (J 6:24) Tam se sice logicky přesunul i soupeř, svou první čtveřici ovšem vytvořil na původním místě boje. (L 4:59) V čase 7:43 se ho rychlým a zřejmě unáhleným tahem pokusil Jakub zastavit. Bohužel umístil svůj křížek o pole vedle. Lukáš pochopil soupeřům omyl a gentlemanským gestem pokračoval v tahu tak, aby jednoduše nevyhrál na chybě druhého. (L 4:59) Hra pokračovala dále. Ve své poslední minutě měl Jakub příležitost dokončit výherní lajnu. (J 9:17) Lukáš ovšem zasáhl, a tak se jeho soupeř rozhodl alespoň využít své předchozí chyby. To se mu ovšem nepodařilo, atakoval tedy jinde. (J 9:42) Jakubovi se povedly ještě dvě téměř vítězné sestavy. Obhajobu výhry předchozího duelu mu ale znemožnil časový odpočet. Vítězství se tak automaticky přičetlo Lukášovi.

3. duel (vítěz Jakub Horák)

Třetí duel odstartoval Jakub, Lukáš si zvolil kolečka. Herní pole se pomyslně rozdělilo na severní oblast koleček a jižní část křížků. Jakub si takticky rozmístil křížky, Lukáš sázel na kumulování na jednom místě. (L 3:04) Ten pak musel začít defenzívu na druhé rychle vytvořené trojici křížků. (L 3:42) Lukáš se stáhnul ze své horní části hrací plochy a rozhodl se společně s obranou také útočit. V polovině hry Lukášův odpočet ukazoval více než pět minut, zatímco soupeřův čas byl poloviční. Kuba zaplnil křížky střed hrací plochy, zatímco Lukáš jej kontroloval z boků. (L 4:19) Další symboly přidávané do nakumulované skupiny křížků Jakubovi nakonec vynesly jeho druhé vítězství.

4. duel (vítěz Jakub Horák)

Přestože čtvrtá hra byla nejdelší (47 tahů), oba hráči vypotřebovali pouhé poloviny svých časů. Naprosto identickým SWAPem jako v kole druhém zahájil Lukáš hru, stejně odpověděl i Jakub. (L 0:22) Svá první kolečka rozmístil Lukáš logicky tak, aby si otevřel možnosti do tří stran. (L 1:04) V 15. tahu Jakub ubránil soupeřovu vznikající čtveřici, křížek se mu ovšem „hodil do krámu“, jelikož tak vytvořil první trojici tohoto kola následovanou tou z koleček, která patřila Lukášovi. (L 1:30) Před první polovinou hry se souboj přesunul na svrchní část rozehrané oblasti a dále se pak linula k levému okraji. Lukáš sestavil první čtveřici koleček (zastavena Kubou) a posléze se mu nabídla i pětice. (L 2:54) Kombinace trojice a čtveřice se Kubovi povedla vytvořit vedle dříve překažené pětice soupeře. (J 5:33) Od té doby se Jakub sebral Jakub Lukášovi útok. Jen jednou musel bránit na úplném okraji plochy. (J 5:50) Pro Lukáše bezvýchodná situace nastala čtyři tahy před koncem, kdy Kuba otevřel příležitost útočit na dvě strany. (J 5:54) O vítězi tak bylo rozhodnuto. (J 5:55) Škoda jen, že se duel neodehrál  před zraky diváků s hracími hodinami, poslední 18 tahů totiž hráčům zabralo pouhou půl minutu. 

5. duel (vítěz Lukáš Souček)

Za stavu 3:1 (J:L) zahájil finálové kolo Jakub dvěma křížky a jedním kolečkem v pravém dolním rohu plochy. Lukáš hru posunul více do středu a zvolil kolečko. První dvě minuty probíhalo pouhé rozestavování kamenů. Jako první zaútočil Jakub. Jeho křížky zformovaly lajnu, která by bez Lukášovy defenzivy spojila symboly do čtveřice. (L 1:09) Částečné obrany se Lukáš držel poněkud dlouho, než se mu nenaskytla příležitost převzít útočnou pozici. (L 2:02) V rámci obrany možného vítězství soupeře vznikla na Lukášově straně první nadějná sestava, kterou doplnil již existující trojicí. (L 2:10) Nenápadnou vítěznou pětici vybudoval Lukáš během tří následujících tahů. (L 3:21) Kuba zřejmě soupeřův záměr přehlédl a Lukášovi cestu k vítězství nepřekazil. (L 3:32)

Boneslash (Lukáš) v pIšQworkách jednoznačně ovládl kategorii starších hráčů. V průběhu hry na pražském Grandfinále to naznačoval i fakt, že se nepohnul z hracího místa, které neměnně patřilo hráči s nejvyšším počtem bodů. 

Nejlepší jednotlivec základek a středních pro rok 2021 byl 3ifndef (Jakub) z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. Ten mimo jiné soutěží jako kapitán týmu GLM À, který se v neděli 14. listopadu probojoval do Regionálního finále. Přejeme stejné umístění se i v této kategorii.