Vyzpovídali jsme koordinátorské duo Kiku a Martina. Co nám na sebe prozradili?

23.09.2021 | Áďa Štěpán | Interview

Letošní pIšQworky zažívají mnoho nového online platformu, kategorii jednotlivců, Discord. Aby toho nebylo málo, vůbec poprvé v historii mají taky dva koordinátory Martina a Kiku. On je ajťák z Plzně, který pIšQworky koordinuje už potřetí, ona markeťačka z Banské Bystrice, kterou čeká koordinační premiéra. Společnými silami se rozhodli uvést pIšQworky Reloaded v realitu. Co o sobě navzájem prozradili? Kdo je jejich oblíbený člen organizačního týmu? Hádají se někdy? Čtěte dál!

Co považujete za největší rozdíl oproti předchozím ročníkům?
M: Letošní formát pIšQworek přináší spoustu nových věcí. Budeme částečně online, to vyžaduje celou novou platformu, na které budeme moct turnaje odehrát. Zároveň klademe důraz na školní kola nabízíme školám, že jim pomůžeme s organizací. Novinkou jsou taky Regionální finále, kde si hráči vyzkoušejí formát Grandfinále “nanečisto”.
K: Ja môžem len súhlasiť. Martin zabudol spomenúť jednotlivcov s novou platformou chceme dať príležitosť aj veteránom do 26 rokov a študentom, ktorí nezostavili tím alebo si chcú zasúťažiť aj sami za seba.

Byl formát jednotlivců v plánu už dřív, nebo přišel až s plánováním letošního ročníku?
M: Nad jednotlivci jsme už dřív přemýšleli, ale vždycky se to zavrhlo s tím, že kategorie jednotlivců by studenty nespojovala tolik, jako klasická soutěž týmů. Pro pIšQworky jsou právě spojování lidí a týmový duch fakt důležité. Nicméně letos nám přišlo líto ten formát zahodit, když máme možnost ho vyzkoušet v onlinu, kde nás to téměř nic nestojí. Pro středoškoláky to bude možnost vyzkoušet si platformu předem, pro veterány zase určitá nostalgie. Navíc vysokoškoláci by jen těžko znovu skládali své středoškolské týmy.

Jaké jsou výhody a nevýhody spolukoordinace?
M: Největší výhoda je, že se spolu o všem bavíme, takže nevypustíme ven něco nepromyšleného. To je ale zároveň i nevýhoda trvá, než všechno prodiskutujeme. A vzhledem k tomu, že letošní pIšQworky jsou fakt velký, umožňuje nám to vedle koordinování taky normálně žít. (Směje se.)
K: Spolukoordinácia nám tiež umožňuje efektivnejšie deliť prácu. Obaja môžeme súčasne robiť na rôznych veciach a potom si iba podať spätnú väzbu, ako pokračuje práca na jednotlivých poliach.

Kolik účastníků letos čekáte?
K: Veľa!
M: Odhady jsou, že oproti normálu budeme na nějakých 80 až 90 %. Cílem pro nás je alespoň 1 200 týmů, to je 6 tisíc lidí.
K: A u jednotlivcov pevne veríme, že ich bude aspoň tisíc!
M: Takže celkem něco kolem 7 tisíc, což byl před koronou vlastně standard. Nebojíme se toho pokud se všechno povede, čísla můžou být i o dost vyšší.

pIšQworky nemáte na starost jen vy dva, opíráte se o svůj organizační tým. Bylo těžké ho sestavit?
M: Jednoduché to rozhodně nebylo. Když už jsme totiž tým sestavili, přišla pohroma - odřekla nám vedoucí PR a marketingu. Bleskově jsme museli sehnat náhradu. A tu jsme našli v Péti Tomáškové, která velmi rychle a zodpovědně naskočila do rozjetého vlaku a i bez dřívějších zkušeností s vedením departmentu teď funguje velice dobře.
K: Za mňa to vlastne ťažké nebolo - na väčšine členov tímu sme sa zhodli.

Kdo je váš nejoblíbenější člen týmu?
M: Právě Péťa Tomášková. Fakt funguje na jedničku.
K: Ja nerada vyberám obľúbencov. Mám ráda všetkých!

Je něco, na čem se nedokážete dohodnout? Hádáte se někdy?
K: Niekedy sa hádáme. Ale nie sú to úplne hádky, skôr…
M: Jsou to vášnivé diskuze.
K: Presne. V dôležitých veciach máme jasno, dohadujeme sa viac o detailoch.
M: Akorát na začátku jsme spolu diskutovali víc do hloubky o tom, co od letošních pIšQworek chceme. Jak chceme, aby působily navenek, co a proč je při organizování správně, jaký bude jejich myšlenkový základ.

Jste si rovnocennými partnery? Nebo je někdo z vás při koordinování výraznější?
K: Ja si myslím, že som mimo koordinovanie dosť dominantný človek. Ale pretože toto je moja prvá koordinácia, dokážem pri dôležitých veciach ustúpiť. Naopak pri hlúpostiach som skôr tvrdohlavá.
M: Já to vidím dost podobně. Mám s koordinováním víc zkušeností, takže mám víc potřebu prosazovat to, co vnímám jako správné. Opírám se při tom o tvrdá data. Tam, kde si nejsem tolik jistý, nemám problém Kike ustoupit. (Všichni členové spolku SCG skloňují jméno Kiky slovensky, pozn. aut.)

Která činnost je na koordinování nejtěžší?
M: Nejtěžší je udržet projekt v takovém stavu, aby se celý tým cítil dobře. Potřebujeme, aby lidi odváděli dobrou práci, zároveň chceme, aby to dělali z velké části po svém. V některých věcech je ale potřeba, aby byly provedené “po našem”. A v žádném případě nechceme, aby se kdokoli cítil buzerovaný. Najít v tomhle rovnováhu je zatraceně těžké.
K: Pre mňa je to všetko nové. O ničom som si nepovedala, že je to strašne ťažké. Súhlasím s Martinom, že je nutné koordinovať tím tak, aby sa všetci cítili happy.

Co byste chtěli vzkázat našim soutěžícím?
K: Nech sa prihlásia do tohtoročných pIšQworiek! Budú dokonalé. Tento rok má šancu na účasť o veľa viac ľudí, súťaž sme otvorili pre jednotlivcov do 26 rokov a vrstva Regionálnych finále znamená, že viac súťažiacich si užije atmosféru naozaj veľkého turnaja.
M: Já budu stručnější. I když budeme online, letošní pIšQworky budou stát za to!