Neznalost zákona neomlouvá, aneb pojďme se seznámit s pravidly

31.10.2019 | Václav Mašek | Organizace

Nejsme žádní právníci (alespoň většina ne), abychom na vás šili různé trýčky, kličky a všelijaké vypečené vychytralosti, ale každá hra musí mít pravidla. Proto si je pojďme připomenout.

Duely v oblastních kolech jsou časově omezeny na 15 minut, pro krajské turnaje je to potom 20 minut. V případě remízy následuje rozstřel dvou vybraných hráčů z jednotlivých týmů, který má ale pouze 10 minut. Pokud ani to nevyjde, musíme to zkusit ještě jednou dalším rozstřelem a pokud ani tenhle duel neurčí vítěze, bude se o postupové místo losovat. A vězte, že se to stává. Není to možná úplně spravedlivé, ale je to rozhodně dost elegantní řešení na to, aby se používalo.

Finále se hraje podle tzv. „Švýcarského systému.“ Pochází ze šachu a počet herních kol je stanoven na 8. Kritéria jsou určena v následujícím pořadí: zápasové body, celkové skóre, střední Buchholtz a počáteční nasazení pro nasazování do jednotlivých kol systému a zápasové body, celkové skóre, střední Buchholtz, celkový počet výher v zápasech a vzájemný zápas pro určení vítěze v osmém kole. V jakém pořadí budou týmy do finálového klání nasazeny, se dozvíte nejpozději 24 hodin před zahájením turnaje.

Rozhodně doporučujeme si přečíst kompletní pravidla, na turnaj dorazit včas, nezapomenout zápisné a některého člena týmu a pak už to společně nějak zvládneme. Pravidla si připomeneme i na začátku každého turnaje, takže to bude určitě v klidu.