O piškvorkách neboli gomoku

05.12.2018 | Martin Bruna | Tipy a triky

Hru piškvorky zná u nás asi každý. Čtverečkovaný papír, křížek a kolečko. Dva hráči se ve svých tazích střídají, dokud jeden nevytvoří pět v řadě. Princip je natolik jednoduchý, že není divu, že tato hra vznikla nezávisle na sobě už před dávnými lety na různých kontinentech. Obdobu piškvorek hráli Číňané už před čtyřmi tisíci let. Moderní historie této hry se začala psát v 19. století v Japonsku, kde se organizovaly první profesionální soutěže. Zde se ovšem nehrálo prostřednictvím křížků a koleček, nýbrž na dřevěných deskách pomocí bílých a černých kamenů. Tato tradice se přenesla i do mezinárodní podoby piškvorek dneška, včetně japonského výrazu „gomoku“, který je používán jako oficiální mezinárodní název piškvorek. Piškvorky jsou dnes na soutěžní úrovni hrané v mnoha zemích Evropy a Asie. Už od roku 1989 se pořádá též mistrovství světa. Věděli jste, že zatím poslední finálový turnaj se odehrál v roce 2017 u nás v České republice?

Problém klasické základní varianty piškvorek je v nevyrovnanosti. Začínající hráč má od začátku zcela jasnou výhodu, a to do té míry, že při správném postupu si dokáže vždy vynutit výhru. V praxi ověřený fakt prokázal i teoreticky v roce 1993 holandský matematik Victor Allis. Postupná profesionalizace hry během let tedy šla ruku v ruce s hledáním cesty k vyrovnání šancí obou hráčů. Vzniklo několik variant hry, z nichž zatím finální verzí jsou piškvorky ve variantě gomoku swap2. Cílem gomoku je zahrát přesně pět v řadě, hráči hrají černými a bílými kameny na desce (goban) o velikosti 15x15 průsečíků. Limitovaný prostor je velmi důležitým strategickým aspektem. Zahájení swapem umožnil vyrovnat hru na jednoduchém principu. První hráč postaví na desku libovolně dva černé a jeden bílý kámen. Druhý hráč si následně vybírá, za kterou barvu chce hrát. Chce-li tedy první hráč uspět, nesmí postavit zřetelně nevýhodné zahájení pro jednu či druhou barvu. Možnost položit zahájení kdekoli na hracím poli 15x15 umožňuje ohromnou variabilitu variant, s různou vzdáleností od okraje hracího pole. Tento princip byl následně doplněn o možnost druhého hráče namísto výběru barvy postavit na desku další dva kameny a předat výběr barvy prvnímu hráči. Díky tomu má druhý hráč možnost rozhodit připravené zahájení svého protivníka do zcela originální pozice. Umění improvizace se tedy počítá.

Kde trénovat?
Jednoduchá pravidla činí z piškvorek maximálně přístupnou hrou už od školních lavic. Zároveň je to však hra jednoduchá pouze zdánlivě. Prostý princip v sobě skrývá nepřeberné možnosti kombinací, různých postupů a strategií. Základem úspěchu je tedy rozvaha, plán a předvídání tahů soupeře, kterého musíte přechytračit.

Množství tipů a triků pro začátečníky i pokročilé je pro vás nachystáno ve Výukovém centru piškvorek a renju, které připravila Česká federace piškvorek a renju. Najdete zde přes 850 piškvorkových úloh, herní tipy i rozbory her a zahájení. Základním rozcestníkem pro piškvorkáře je stránka Piskvorky.cz, kde najdete nejen odkazy na všechny stránky o piškvorkách, ale i spoustu článků a aktuálních informací o pořádaných turnajích. Piškvorky jsou hra světová, takže můžete zabrouzdat i na stránky GomokuWorld, kde naleznete databázi her z turnajů odehraných po celém světě.

Kde hrát?
Každý ale ví, že nejvíc se v piškvorkách zlepšíte, když budete hrát, hrát a hrát. A to nejen ve škole se spolužáky, ale hlavně online. Nejlepší českou online hernu najdete na Piskvorky.net, Na herně najdete piškvorky ve variantách klasiky i swap2, v designu desky i čtverečkovaného papíru. Pořádají se zde též turnaje a soutěže, jako je Česká piškvorková liga. Nově zde můžete vyzkoušet svou hru i proti umělé inteligenci. Další populární stránkou pro piškvorkáře je polská herna Playok.

Kromě středoškolské soutěže pIšQworky si můžete během roku zahrát i na dalších živých turnajích, v Praze, Brně, Hradci Králové nebo v Pardubicích. Termíny se dozvíte vždy na webu či FB Piskvorek.cz.

Užitečné piškvorkové stránky:
www.piskvorky.cz – informační stránka o českých piškvorkách
www.vcpr.cz – výukové centrum piškvorek a renju
www.piskvorky.net – piškvorková online herna
www.gomokuworld.com – stránka o mezinárodním gomoku, s databází turnajů a her