Nový ročník, nová pravidla: Jaké změny čekají na hráče na pIšQworkách 2018?

02.10.2018 | Petra Plachá | Organizace

Ani letošní pIšQworky se neobejdou beze změn. Nenechte si tedy ujít dvě novinky, které nás při vstupu do dalšího desetiletí turnajů křížků a koleček čekají. V jedenáctém ročníku najdete drobné úpravy pravidel už na oblastních turnajích. Dotknou se tedy každého hráče.

Oblastních a krajských turnajů se změny v pravidlech sice týkají jen lehce, zato mohou ovlivnit výsledek nejednoho turnaje. Z loňského ročníku nám zůstává zkrácený časový limit 15 minut na duel v oblastních kolech. Změna ale nastává ve vyhodnocování základních skupin na turnajích. V případě rovnosti bodů nerozhodne o postupujícím týmu do play-off celkové skóre ze všech zápasů, jak tomu bylo doposud, ale vítěze určí vzájemný zápas, který ve skupině proběhl. Až v případě, že by vzájemný zápas skončil remízou, bude o postupujícím rozhodovat postupně celkové vzájemné skóre, vzájemný duel, druhý rozhodující duel a při selhání všech těchto pomocných kritérií určí vítěze los.

Druhá větší změna nás čeká až na finále. Na desátém ročníku byl na Grandfinále zaveden „švýcarský herní systém“, který zaručuje spravedlivější určení vítěze než běžný pavouk. Stejným systémem se bude hrát i letos. Upravena budou pouze kritéria určující pořadí při nasazení do jednotlivých kol a kritéria určující vítěze po skončení osmého, posledního herního kola. Kritéria jsou určena v následujícím pořadí: zápasové body, celkové skóre, střední Buchholtz a počáteční nasazení pro nasazování do jednotlivých kol systému a zápasové body, celkové skóre, střední Buchholtz, celkový počet výher v zápasech a vzájemný zápas pro určení vítěze v osmém kole. V jakém pořadí budou týmy do finálového klání nasazeny, se dozvíte nejpozději 24 hodin před zahájením turnaje.

Podrobná pravidla tzv. švýcarského herního systému můžete najít na stránkách SŠČR. Všechna pravidla upravující herní systém pro pIšQworky si můžete přečíst v úplných pravidlech pIšQworek, kde všechny tyto úpravy mají přednost před pravidly na stránkách SŠČR.

Pro hráče se tedy oproti minulým rokům mnoho nemění, přesto doporučujeme si přečíst celá pravidla, se kterými by měl mít každý pIšQworkář povinnost se seznámit. Pokud byste si i tak s některým pravidlem nevěděli rady, nebo jste měli jakékoliv jiné otázky, neváhejte se obrátit na Petru Plachou (placha@scg.cz), vedoucí organizace turnajů.