Představujeme grandfinalisty letošního ročníku

03.12.2017 | Josef Šíp | Organizace

Po týdnu krajských turnajů je již známá finálová čtyřiadvacítka, která se popere o titul mistra 10. ročníku pIšQworek. Postupující týmy představíme opět abecedně podle krajů, následuje Slovensko.

V Jihočeském kraji si další postup vybojovalo Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci s týmem Armáda z passy. Kluci se pokusí vylepšit své loňské 5. místo a dva hráči z celé sestavy zkusí znovu navázat na své vítězství z roku 2014 v rámci týmu Nech se překvapit. Z druhého místa v krajském turnaji postupuje tým Septima Creme Team z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, který na krajském turnaji za sebou nechal i loňský 12. tým celé soutěže GymStr.

Na jižní Moravě své první místo obhájil tým CHAOS ze SPŠ Jedovnice, který tak zabojuje o lepší než 8. místo, které vyválčil v loňském roce. V semifinále v souboji o druhé postupové místo tým GML A z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně, kde se grandfinále konalo v prvních čtyřech letech pIšQworek, zdolal loňského druhého zástupce Jihomoravského kraje – tým Jaroška 1 - a zkusí tak překonat i jeho 11. místo na grandfinále. Finálové skóre mezi CHAOSem a GML A 12:8 pak svědčí o tom, že se oba týmy budou zároveň předhánět v tom, který jihomoravský tým bude na grandfinále ten nejlepší.

Naopak Karlovarský kraj svého loňského účastníka do Brna nevyšle. Chmelíci vypadli již ve čtvrtfinále. Po tvrdém boji si postup na závěrečný turnaj letošního ročníku vybojoval DANDA Team reprezentující Gymnázium Sokolov. Členové týmu si tak splnili svůj sen, neboť loni skončili těsně druzí a na grandfinále se nedostali.

Rovněž Kraj Vysočina nevysílá svého loňského zástupce do Brna. Možná poněkud překvapivě Nechť f je funkce, konec citace prohrál již ve čtvrtfinále krajského turnaje poměrem 9:11. Jejich přemožitelem se však stal pozdější vítěz, tým Jezdci Apokalypsy z Gymnázia Pacov, postupující z oblastního turnaje až ze druhého místa.

Zato Královéhradecký kraj vysílá již ostřílený tým Shober Shabes z Gymnázia, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice, který se do grandfinále probojoval i přes to, že z loňské sestavy v něm pokračují pouze dva hráči.

Liberecký kraj kráčí ve šlépějích Karlovarského kraje či Kraje Vysočina. I zde se na grandfinále totiž probojoval nováček – tým průmka "E" z SPŠ strojní a elektrotechnické a VOŠ Liberec. Ve své cestě za libereckým titulem překonali i hráče loňského grandfinále a vylepšili si svou loňskou stříbrnou pozici. Čest reprezentovat svůj kraj tak získali oprávněně.

Také nejpočetnější kraj z hlediska počtu účastnících se týmů i škol vysílá do Brna nováčky. Matika mínus z Masarykova gymnázia Příbor navázala na své předchůdce z prvních ročníků pIšQworek a krajský turnaj vyhrála, byť se přes čtvrtfinále a semifinále musela probojovat přes rozstřel. Spolu s nimi postoupil tým Teserakt z Gymnázia Havířov, které tak zažije premiérovou účast na grandfinála.

V bažantích stopách se vydal také Olomoucký kraj. První místo a lepší nasazení do úvodního losu švýcarského systému získal tým Křižáci z Gymnázia Hranice, postupující na krajský turnaj až z druhého místa, který ve finále vypnul Vypínače Hejčín z Gymnázia Olomouc – Hejčín, pro něž je účast v Brně rovněž premiérová.

Naopak v Pardubicích titul krajského mistra pIšQworek zůstal na Gymnáziu Dašická, avšak místo loňské Upilované brokovnice jej letos získal tým Mlíčka, která se v konkurenci dalších 23 týmů budou chtít ukázat, že název týmu nevypovídá nic o jejich pIšQworkovém umění.

Své loňské bronzové zkušenosti přetavil s obměněným složením do zlata tým Beznadějný případ z Masarykova gymnázia v Plzni, který tak na grandfinále bude zastupovat Plzeňský kraj.

Praha na soupisce krajského turnaje obsahovala loňského obhájce titulu, který byl však nucen změnit sestavu, což se projevilo také na výsledku. Kepleráci ve čtvrtfinále prohráli s pozdějšími vítězi celého turnaje – týmem Borci z Gymčaku z Gymnázia Čakovice. Do Brna je doprovodí tým GJN z Gymnázia Jana Nerudy.

Druhý krajský turnaj konaný v Praze, tentokrát však pro Středočeský kraj, přinesl očekávané vítězství týmu Alarmovy Hakly z Gymnázia Joachima Barranda v Berouně, který má z oblastního a krajského turnaje celkové skóre 216:24. Na krajském turnaji jim sekundoval tým NKJT z Gymnázia Kladno, o čemž může svědčit shodné skóre před semifinále (72:8), který se tak v Brně pokusí o odvetu.

Na úspěch svých loňských spolužáků (Autismus maximus) z Podkrušnohorského gymnázia v Mostě navázal v Ústeckém kraji tým B-smart, jehož dva členové loni také hráli na grandfinále, kde jako XXXmeni skončili 17. Letos je cílem jistě skončit výše. Za Ústecký kraj se na finále dostal také tým Alea iacta est z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřících, který tak jasně vrhl kostky do posledního letošního pIšQworkového turnaje.

Posledním krajem ČR, jehož grandfinálového zástupce si představíme, je již tradiční účastník finále MGSZŠVOŠZV I z Masarykova gymnázia a SŠ zdravotnické a VOŠ zdravotnické ve Vsetíně. Tým je složen z mixu loňských účastníků brněnského klání v týmech MGSZŠVOŠZV 1 (9. místo) a MGSZŠVOŠZV 2 (23. místo).

Na řadu přichází slovenští účastníci grandfinále. Na krajském turnaji v Bratislavě dominovalo Piaristické gymnázium J. Braneckého v Trenčíně, jehož týmy Elektrické zariadenia a Nameless si zajistily postup. V případě obou týmů se jedná o zlepšení svého loňského umístění, kdy se do závěrečné fáze pIšQworek ještě nepodívaly a zažijí tak letos brněnskou premiéru.

Nejlepší čtyřiadvacítku týmů doplňuje A-team z Gymnázia Lipany, který podobně jako loni vyhrál krajský turnaj v Košicích. Na grandfinále pokusí zlepšit své loňské 20. místo.

Který tým letos opanuje pIšQworky?

V historii pIšQworek se pouze jednomu týmu povedlo vyhrát soutěž podruhé - jednalo se o tým z Gymnázia Česká Třebová pojmenovaný v roce 2011 jako Červený pokoj, v roce 2012 jako Rudá hrozba. V roce 2013 chtěli dosáhnout hattricku, nakonec se však umístili na druhém místě. Získá tým z Berouna nebo Jindřichova Hradce druhý titul pro svou školu? Nebo je zastíní někdo jiný? Na to vše se dozvíme odpověď již nadcházející pátek ...