Na koho se můžeme těšit na krajských kolech?

25.11.2017 | Josef Šíp | Organizace

Máme za sebou oblastní turnaje, kterých se zúčastnilo 1339 týmů z 648 škol. Historicky nejvíce týmů i škol účastnících se turnajů.

Zajímá Vás, kdo postoupil na krajské turnaje? Kdo vůbec svůj triumf z loňského roku obhajuje? Kdo je největším favoritem pro krajský turnaj? Pak se začtěte a odpověď třeba naleznete. To však jistě nebrání nováčkům na krajských turnajích, aby se tyto matadory pokusili zdolat a na jejich úkor postoupili do grandfinále v Brně, kterého se bude účastnit již pouze 24 týmů.

V některých krajích jsme navíc navýšili maximální počet zúčastněných týmů z 12 na 16, proto se do bojů o postup do grandfinále zapojí historicky nejvíce týmů.

Jihomoravský kraj:

Tradičně nejčastějším jihomoravským účastníkem finále bývá tým z Gymnázia kpt. Jaroše v Brně. Nejinak tomu bylo v loňském ročníku, kdy tým Jaroška 1 skončil na 11. místě na grandfinále. I letos tým Jaroška 1 vyhrál svůj turnaj, tvoří jej však pouze dva hráči loňské sestavy. Navíc tým krajský turnaj v loňském roce nevyhrál, skončil „až“ druhý a dokonce se nejednalo ani o nejlépe umístěný jihomoravský tým v celé soutěži. Kdo byl v rámci jižní Moravy ještě lepší?

Chaos do určité tradice nejlepšího jihomoravského týmu vnesl právě tým CH.A.O.S., který se umístil na grandfinále na 8. místě. Letos došlo k drobné změně názvu týmu ze SPŠ Jedovnice na CHAOS, nicméně složení zůstává a CHAOS tak bude jedním z favoritů krajského turnaje.

Poslední šanci na vybojování účasti na grandfinále mají pravděpodobně Last Chance z Veselí nad Moravou, o čemž může svědčit jejich změna názvu z loňského NEVER SURRENDER. V loňském roce se umístili na 9. až 16. místě na krajském kole, předchozí ročníky neprošli přes brány oblastního turnaje. Jak dopadnou nyní?

Dalším týmem, který má zkušenost s krajským kolem je tým GML A z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně, který pro letošní rok vyměnil pouze jednoho člena a loni se na krajském turnaji umístil na 4. místě. Současně i druhý tým tohoto gymnázia GML B obsahuje 3 členy loňského GML 2, kteří vybojovali 9. až 16. příčku na KT.

Na 5. až 8. místě v kraji loni skončil tým Deus Vult z Gymnázia Dr. Karla Polesného, letos kluci změnili název a jako 島田半蔵 主要(Hanzo main) se pokusí naposled probojovat až do grandfinále.

Na stejné pozici skončil tým Asgard ze Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně, který s jednou změnou na sestavě bude bojovat o vylepšení své loňské pozice.

Obdobně se své umístění pokusí vylepšit tým JaFaktNevim z Gymnázia Velké Pavlovice, který loni skončil ve čtvrtfinále krajského kola. Sekundovat jim budou Cypísci ze stejné školy, kteří loni Zapomněli své jméno a nepostoupili ze skupin na krajském turnaji.

Do řady účastníků loňského KT se přidává také tým GYMIK A z Gymnázia, SOŠ a SOU Mikulov obhajující loňskou bronzovou medaili, nicméně v sestavě zůstala z loňského složení pouze kapitánka týmu.

Také Gymnázium Vídeňská v Brně se nenechalo zahanbit a tým GVID D postupující letos ze druhého místa obsahuje 3 členy loňského GVID 1, který však vypadl ve skupinách. Oblastní turnaj na této škole vyhrál domácí tým KKK, který loni nepřekročil brány oblastního turnaje, neboť prohrál právě s již zmíněným GVID 1 ve finále a do krajského turnaje nepostoupil.

Po jednom členovi se zkušenostmi z krajského turnaje mají tým GYKOVY 1 z Gymnázia a SOŠ zdravotnické a ekonomické ve Vyškově a Kiříci z Klasického a španělského gymnázia v Brně – Bystrci.

Šestnáctku soutěžních týmů doplňují týmy Název týmu ze SPŠ chemická v Brně, loni vypadnuvší ve čtvrtfinále oblastního turnaje, a Krutý krůty z Gymnázia Křenová v Brně.

Výhodou Jihomoravského kraje jsou tradičně dvě postupová místa na grandfinále. Kdo je vybojuje?

Jihočeský kraj:

Po jižní Moravě přijdou na řadu jižní Čechy, které v sobě skrývají dokonce dva aspiranty na přední příčky na brněnském grandfinále, a to se pokusí uspět také 14 dalších týmů. Výhodou jsou dvě postupová místa určená pro Jihočeský kraj.

Prvním výrazným favoritem je loňský vítěz krajského turnaje z Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci, letos pojmenovaný Armáda z passy. S jednou změnou v sestavě a novým názvem oproti loňskému Ať jsi Vojta nebo Jirka, všichni máme velký pírka se pokusí obhájit své 5. místo grandfinále. Navíc tři členové týmu byli na finále již v roce 2015 jako Váša a jeho kamarádi, se kterým se umístili na stříbrné pozici, a dva z těchto tří členů mají za sebou i celkovou výhru v soutěže v roce 2014 v týmu Nech se překvapit.

Druhým favoritem a sokem armády bude GymStr z Gymnázia Strakonice, který vyměnil jednoho člena z loňské sestavy a vypustil ze svého názvu Mr. V roce 2016 jako Mr.Gymstr zaznamenal 2. místo na kraji a 12. místo na brněnském finále.

Oběma týmům se pokusí překazit plány týmy, které se s nimi potkaly již v loňském roce. Svůj oblastní turnaj vyhrál Septima Creme Team z Gymnázia Jírovcova České Budějovice hrající ve stejném složení jako Vzácné dřeviny, které loni vypadly ve čtvrtfinále krajského turnaje. Na chlup stejné umístění zaznamenal Medvídek π, z Gymnázia Trhové Sviny v Českých Budějovicích, který taktéž nezměnil složení své sestavy oproti Asociaci piškvorkám. Třetím čtvrtfinalistou do party z loňského roku jsou stejně pojmenovaní Heavy cargos z Gymnázia Písek, kteří k loňské sestavě přidali jednoho hráče a zkusí si také zajistit premiérovou účast v Brně. Pouze poslední čtvrtfinalista, tým z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích, se do letošního krajského turnaje nedostal.

O kolo dříve, tj. ve skupinové fázi, skončil v roce 2016 tým XaXaXaXa z Gymnázia Milevsko, který letos přidal do svého názvu Xa; nikoho tak nepřekvapí, že v roce 2015 soutěžili jako XaXa pouze. 3 členové loňského Gymnázium Prachatice B ze stejnojmenného gymnázia pokračují letos pod názvem Mirčiny Pilinky a zkusí také postoupit v krajském kole ze skupiny, čímž by vylepšili svou loňskou pozici.

V neposlední řadě skončil v roce 2016 ve skupinách tým DacGymC z Gymnázia Dačice, jehož dva členové pokračovali letos pod názvem Omega 3 se vrací ze záhrobí, která však skončila na bronzové nepostupové příčce na úkor svých spolužáků z týmu Nějaký cool název, který je složen z loňských dvou dalších týmů dačického gymnázia DacGymA a DacGymB. Taktéž SPD (sdružení piškvorkových dobrodruhů) se pokusí překonat své předchůdce z Gymnázia Týn nad Vltavou, kteří loni vypadli taktéž ve skupinových bojích.

Vůbec poprvé se do pIšQworek zapojilo Biskupské gymnázium J. N. Neumanna a Církevní ZŠ v Českých Budějovicích a hned ovládlo jeden z českobudějovických turnajů, neboť zabralo dvě postupová místa. Na krajském turnaji se tak představí Ti lepší a piŠkvoři.

Dalšími účastníky jsou týmy: Auťáci (SPŠ a VOŠ Písek), COPKA team (VOŠ, SŠ a Centrum odborné přípravy Sezimovo Ústí), Filda má velký svaly (druhé želízko v ohni Gymnázia Strakonice), Pišboň (Gymnázium Třeboň) a Yonjuumoku (Gymnázium Pierra de Coubertina Tábor), u kterého se sluší dodat, že svůj oblastní turnaj vyhrál a zkusí jistě dosáhnout podobných úspěchů jako loňská Vohamavoka ze stejné školy, která v kraji skončila na 4. místě.

Karlovarský kraj:

Největším favoritem na titul budou finalisté loňského krajského turnaje. Chmelíci ze SZŠ a VOŠ zdravotnické v Karlových Varech se loni probojovali dokonce na grandfinále, v němž skončili na 24. místě. V letošním roce Chmelíci obměnili pouze jedno místo na základní sestavě, nicméně svůj oblastní turnaj nevyhráli a skončili druzí, což může svědčit o šanci pro ostatní týmy.

Této šance se pokusí chopit druhý finalista loňského krajského turnaje – Danda Team z Gymnázia Sokolov. Před ním stojí výzva v podobě výhry na KT, které zajistí místo na grandfinále v Brně.

Dalším vyzyvatelem Chmelíků bude jejich přemožitel z oblastního turnaje – tým Kokoß z Gymnázia a střední odborné školy v Chodově, který loni ve stejné sestavě vybojoval bramborovou medaili. Jejich historie na pIšQworkách sahá až do roku 2013, v němž se v trochu jiné sestavě rovněž zúčastnili krajského turnaje. Nejlepšího výsledku tým dosáhl v roce 2015, kdy dosáhl na bronzový stupínek.

Zkušenostmi z krajského turnaje disponuje také tým BIWER, pocházející taktéž z gymnázia v Sokolově, letos hrající v obměněné sestavě oproti loňským Pišišvorům, kteří loni skončili ve čtvrtfinále.

Podobně je na tom tým Pjůrskill ze Střední průmyslové školy v Ostrově, který se pokusí vylepšit své loňské 9. až 11. místo. Komplikací však může být fakt, že jim zůstali pouze dva členové z loňských Strojařů.

Třetím v řadě je tým Volopišáci, kteří se přejmenovali z loňských Carlos Pubertos a taktéž se pokusí vylepšit 9. až 11. místo. Obdiv si však tento tým zaslouží kvůli tomu, že pochází ze základní školy, a to ZŠ Jana Amose Komenského v Karlových Varech.

Ještě lépe se umístil další tým ze základní školy – Hafani ze ZŠ v Teplé, který skončil loni ve čtvrtfinále. Letos si třetím místem na oblastním turnaji zajistili znovu účast na krajském kole.

Po dvouleté pauze se pIšQworkovat rozhodli na Gymnáziu a Obchodní akademii v Mariánských Lázních. Jejich Bojové fretky si vyjovaly druhé místo na oblastním turnaji a účast na krajském kole.

Vůbec poprvé se do pIšQworek zapojila Svobodná chebská škola, ZŠ a gymnázium s.r.o. v Chebu a rovnou se krajského finále zúčastní dva její zástupci - Morčata, která dokonce oblastní turnaj vyhrála, a Los Ladrones.

Krajskou šestnáctku doplňují týmy Kozlíci Loket ze Střední průmyslové školy v Ostrově a Křížky Sázíme Červené i Modré z Gymnázia Sokolov, který se loni do soutěže přihlásil jako Team Axer, nicméně oblastního turnaje se pak nezúčastnil. I oni se pokusí vybojovat první místo znamenající postup do Brna.

Kraj Vysočina:

Na Vysočině svou grandfinálovou účast obhajuje ve stejném složení tým Nechť f je funkce, konec citace z Gymnázia Žďár nad Sázavou. V loňském roce, za drobné změny v názvu – Nechť f je funkce, krajský turnaj opanoval a na finále v Brně vybojoval 19. místo. Vybojují si kluci opět účast na finále a zaberou tak jediné místo, které Vysočině připadlo?

Také oni budou mít vyzyvatele se zkušenostmi z krajského kola. S jednou změnou v týmu pokračuje tým Im Pro z Gymnázia Jihlava, loni čtvrtý tým krajského finále, který letos vyhrál jihlavský oblastní turnaj.

Letošní Seksta z Gymnázia Havlíčkův Brod s totožným složením navazuje na loňskou Qwintu umístěnou na 5. až 8. místě. O něco hůře loni dopadli Jezdci Apokalypsy z Gymnázia Pacov, neboť nepostoupili ze skupiny, zkusí si však své umístění vylepšit. Letošní oblastní turnaj však Jezdci apokalypsy nevyhráli, když jim loňskou finálovou porážku oplatil Melting Point z Gymnázia a Obchodní akademie Pelhřimov, který však loni jako Pepodepa doplatil na skutečnost, že z pelhřimovského oblastního turnaje postupoval pouze jeden tým.

Některé další týmy se pak nemohou pyšnit stejnou sestavou jako loni, nicméně i tak mají na soupisce alespoň někoho, kdo si krajské finále vyzkoušel již loni. Pouze jeden člen týmu CHUPACABRA SQUAD z SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkové Brodě hrál loni za tým Ti LEPŠÍ, který vybojoval stříbrnou medaili. Dva členy Čínských znaků obsahuje Kulatá krychle taktéž z Gymnázia Havlíčkův Brod, i tak se však pokusí vylepšit loňské vypadnutí ve skupině. Ještě o jednoho člena víc, tj. celkem 3, si z Piškvorek xox zachoval tým Pí se rovná přesně tři z Gymnázia Třebíč. Také Piškvorky xox vypadly loni ve skupině.

Organizátory krajského turnaje pak zcela jistě potrápí tým z Gymnázia Jihlava, a to především kvůli svému názvu, který zní: Chovanci psychiatrie v městečku Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Taktéž z Jihlavy, ale ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní, se krajského turnaje zúčastní také Křižáci a Bídáci.

Kromě nich se turnaje zúčastní také Kinder mléčný řez (Hotelová škola Třebíč, která se zapojila do pIšQworek vůbec poprvé), TŘI TEČKY (SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkové Brodě), tlapišky (Střední průmyslová škola Třebíč),Prumka1 (VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou , loni nepostoupili z oblastního turnaje) a Sekaři (Gymnázium Žďár nad Sázavou).

Královéhradecký kraj:

Také v Královéhradeckém kraji nalezneme loňského účastníka grandfinále. Tým Shober Shabes z Gymnázia, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice se loni umístil na 14. místě, nicméně letos v něm pokračují pouze dva členové loňského seskupení.

Zabránit v účasti na turnaji v Brně se jim pokusí také známý tým - TIC TAC TOE z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína a ZŠ a MŠ Jana Pavla II., který v loňském roce ztroskotal právě v krajském turnaji. Hráči navazují na stejnojmenný tým, který se do grandfinále dostal v letech 2013, 2014 a 2015.

Zkušenost s krajským turnajem mají také PINK UNICORNS (Jiráskovo gymnázium Náchod, loni jako PPAP), Sršňáci (taktéž z Jiráskova gymnázia v Náchodě, loni pod názvem HaGaming), OOOktáva (z Gymnázia Františka Martina Pelcla v Rychnově nad kněžnou, letos hrající v lehce obměněné sestavě oproti loňskému Tým první místo), iziWin (SPŠ Trutnov, jehož dva členové loni působili v týmu Hugo) a Alabamachšudlnudl (TRIVIS – Střední škola veřejnoprávní Třebechovice pod Orebem), který postoupil až ze 3. místa oblastního turnaje a po odmítnutí postupu ze strany týmu na druhém místě.

Zklamání z loňského roku si vynahradil Club 210 z Gymnázia a SOŠ pedagogické v Nové Pace, které loni skončily na 4. místě na oblastním turnaji a do krajského kola se tak nepodívaly.

Současně je Královéhradecký kraj jedním z krajů, kde se do krajského turnaje probojoval také základoškolský tým Kurtíci ze ZŠ Náchod.

Dalším účastníky krajského turnaje jsou týmy: action pig Carl ze Střední průmyslové školy Trutnov, Bedřichovci z Gymnázia Boženy Němcové Hradec Králové,Čtvrtprsti z VOŠ a SPŠ Rychnova nad Kněžnou, DPXO2 z Gymnázia a SOŠ pedagogické Nová Paka, Lenochodi ze SŠ a VOŠ aplikované kybernetiky s.r.o. Hradec Králové, Nocounterplay ze Střední průmyslové školy Trutnov a šQwoři z Gymnázia J. K. Tyla Hradec Králové.

Ve hře je jedno postupové místo, na účastníky tak zcela jistě čeká napínavý boj až do posledního zápasu!

Liberecký kraj:

Langusťáci z Gymnázia a SOŠ Jilemnice reprezentovali Liberecký kraj v loňském roce na grandfinále, kde se umístili na 22. místě. Dva členové z týmu již odešli, a tak byli zapojeni loňští náhradníci. Nadto došlo k přejmenování týmu na Chlebodárce. V oblastním turnaji v Semilech však kluci nenaplnili roli favorita a skončili až na 3. místě.

Zmíněný turnaj vyhrál jiný tým z Gymnázia a SOŠ Jilemnice – Junk, který loni soutěžil pod názvem Velký Týpci. Dále ze semilského turnaje postoupily dva týmy z domácího Gymnázia Ivana Olbrachta, stejně jako v minulém roce, v němž se krajského turnaje zúčastnily týmy No Name (3. místo) a GrimOX (5. až 8. místo). Pro letošní rok však prohodili složení týmů, utvořili čistě dívčí tým Apple pí a čistě chlapecký GrimOX

Dalším favoritem na výhru a zisk jediného postupového místa, které na Liberecký kraj připadá, bude Průmka „E“ z SPŠ strojní a elektrotechnické a VOŠ v Liberci. Loni zaznamenal tým stříbrnou pozici, v letošním roce však hraje v obměněné sestavě. Reprezentantem stejné školy jsou Jedinečné sněhové vločky, které vede kapitán loňského týmu SPŠSE C, s nímž neprošel přes brány čtvrtfinále.

Ve výčtu loni úspěšných týmů nesmí chybět Nelateam z Gymnázia v České Lípě (4. místo), na které navazuje GYMCL A. Druhý tým zdejšího gymnázia s názvem GYMCL B má ve svém středu Vojtěcha Schreinera, který má také zkušenosti z krajského turnaje.

Neměli bychom zapomenout ani na vítěze letošních oblastních turnajů – v Turnově tým Švestková bublanina ze Střední zdravotnické školy Turnov, v Liberci TATRA TEA(m) z Gymnázia F. X. Šaldy a v České Lípě těžko vyslovitelný tým The ting go skrra, pa pa ka ka ka skeedy ki pa pa and a poom poom prrrr boom skiya ze Střední průmyslové školy Česká Lípa. I tyto týmy musí být počítány mezi favority.

V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout tým High IQ ze Základní školy a mateřské školy v Malé Skále, který bude jako jediný hájit prapor základních škol.

Zbývajícími týmy na krajském turnaji jsou: 101010 (Gymnázium Tanvald), DÜNAMYŤY (Gymnázium a SOŠ pedagogická Liberec), Kojící ženy (Obchodní akademie Česká Lípa) a SPŠSE a VOŠ Liberec B (SPŠ strojní a elektrotechnická a VOŠ Liberec).

Moravskoslezský kraj:

Severní Morava v posledních letech holduje alkoholu, neboť na grandfinále vysílala týmy Methanol a následně Ethanol (loni získali bronzové medaile na grandfinále) z Gymnázia Krnov. V letošním roce se objevil nově tým Propanol, který však ve finále oblastního turnaje podlehl čistě dívčímu týmu No Comment, taktéž z krnovského gymnázia, koučován právě členem Ethanolu. Bude dominance Krnova na krajském turnaji v Ostravě pokračovat?

Překazit tuto sérii se jistě pokusí týmy se zkušenostmi z loňského krajského turnaje. Tím nejvýše postaveným týmem je loni bramborový tým CO2 z Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál. Dalšími v pořadí jsou týmy Frýdlant 1 z Gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí, který však obměnil sestavu, a Nou Nejm z Matičního gymnázia v Ostravě, loni hrající jako Matiční 1.

Hráče z loňského krajského souboje mají ve svém nitru SPLAŠENÉ VEVERKY ze Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě navazující na Divoké veverky, z nichž se však splašili pouze dva hráči. Rovněž GymRym B z Gymnázia Rýmařov má na soupisce členku, která loni hrála za Gympláře.

Překonat své kolegy z Mendelova gymnázia se pokusí BoneyM, kteří se v loňském roce taktéž zúčastnili krajského turnaje.

Jakýmsi černým koněm může být tým 5KolečekNavíc (v roce 2016 jako Auťáci, v roce 2015 jako El Clasico) z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě, neboť na oblastním turnaji porazil ve finále PELZL z Wichterlova gymnázia, loňské účastníky grandfinále (16. místo), který tak na krajský turnaj nepostoupil. Lze to však zdůvodnit tím, že z loňské sestavy Pelzlu zůstal pouze jeden hráč a náhradník, který letos hrál.

Nesmíme opomenout ani ostatní vítěze oblastních turnajů: Céééčko (Slezské gymnázium Opava), Matika mínus (Masarykovo gymnázium Příbor), Rojanisa (SZŠ a VOŠ zdravotnická Ostrava) a Teserakt (Gymnázium Havířov).

Ze druhých míst si krajskou účast vybojovaly týmy NEVÍM (Gymnázium a SOŠ Nový Jičín),PORG Ostrava, tým 1 (PORG - gymnázium a ZŠ) a Rébus (SPŠ elektrotechniky a informatiky Ostrava).

Moravskoslezský krajský turnaj se tak zdá otevřený a již v dalším týdnu zjistíme, kdo si vybojuje dvě postupová místa a bude tak severní Moravu reprezentovat na brněnském finále.

Olomoucký kraj:

Loňští krajští vítězové Suit up (13. místo na grandfinále) odešli a tak na olomoucké hráče čeká výzva, kdo obsadí jejich místo na výsluní. Nadto také poražený finalista postoupí na grandfinále do Brna, tudíž se dá očekávat vypjatý boj v semifinále turnaje.

Young Einstains z Gymnázia Šumperk se pokusí navázat na své spolužáky z již zmíněného Suit up. O potřebě získat však další zkušenosti svědčí třetí místo z oblastního turnaje v Šumperku. Tamní turnaj vyhrál tým XOX z VOŠ a SPŠ Šumperk, jehož jeden člen hrál loni za aJeTo, kteří se taktéž zúčastnili brněnského finále a skončili na něm na 18. místě. Druhý člen aJeTo vede tým #Whoops, který na stejném oblastním turnaji obsadil stříbrnou příčku.

Nejvýše postaveným týmem loňského ročníku se stejným složením je tým Vypínači Hejčín z Gymnázia Olomouc – Hejčín, který jako Los Hijos del Diablo vybojoval bronzové medaile v loňském krajském turnaji. Hned v závěsu za nimi stojí GJW Prostějov A z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově, který v loňském roce pod jménem GJW skončil na 4. místě. Hned za nimi, tj. na 5. až 8. místě skončil loni tým KOSINKA A ze Střední školy technické a obchodní, letos hrající pod názvem Tuan Team.

O něco hůře v roce 2016 skončil druhý tým hejčínského gymnázia – Sehenswürdigkeiten. Ten se neprobojoval ze základní skupiny. Letos má na soupisce jednoho nováčka a náhradníka loňské sestavy, se stejným jménem se zkusí své umístění vylepšit.

Obdobné zkušenosti s krajským kolem mají také Partyzání, kteří pod názvem Dubi skončili na 9. až 16. místě, stejně jako loni hrající Jalovci z Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově, letos hrající pod názvem Temná strana CMG, ti však obměnili drobně sestavu.

Týmy Bagr v Okapu z Gymnázia Zábřeh a Tu ízy a Gymnázia Jana Opletala v Litovli se pak budou chtít pokusit navázat na své loňské spolužáky, kteří skončili shodně ve čtvrtfinále.

Posledním vítězem oblastního turnaje jsou Chalani z vidlákova z Gymnázia Jana Škody v Přerově, který se v obměněné sestavě účastnil pIšQworek i o rok dříve, nicméně nepostoupil z oblastního turnaje.

Ze druhých a třetích míst doplní šestnáctku soutěžních týmů krajského turnaje týmy: Antipiškvorkář (Střední škola logistiky a chemie Olomouc), FC Beton (Střední průmyslová škola Přerov), Křížáci (Gymnázium Hranice) a TeamMechanic (Střední průmyslová škola Hranice).

Pardubický kraj:

Upilovaná brokovnice, šestý tým pIšQworek 2016, již odešla pilovat své dovednosti jinam, proto se pardubický trůn uvolnil pro jiné. Současně zisk titulu pardubického mistra bude znamenat postup na brněnský vrchol pIšQworek. Jiný tým nemá nárok.

Jako první v řadě na tento titul čekají Mlíčka z Gymnázia Dašická v Pardubicích, kteří se jednak pokusí napodobit právě kolegy z brokovnice, jednak by tím vylepšili své loňské druhé místo na krajském turnaji. Jejich šance snižuje snad jen pozměněná sestava, avšak svůj oblastní turnaj vyhráli.

Mlíčka pronásleduje tým LOHENGRIN z Gymnázia Vysoké Mýto, třetí tým loňského krajského turnaje. Nicméně LOHENGRIN nedokázal svůj oblastní turnaj vyhrát, když je porazilo Pobřeží Kocoviny ze stejné školy.

Také čtvrtfinalisté pardubického kola roku 2016 se objevují na soupisce nadcházejícího krajského turnaje. Maltézští rytíři z Gymnázia Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči obměnili své dvě členky a jako Piráti vyhráli letošní OT. Tým 군도: Čas Pomsty reprezentující Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli zkusí zlepšit postavení svých druhů z Pouště.

Loňské zkušenosti nechybí ani v dalším pardubickém týmu, tentokrát z Gymnázia Mozartova. V roce 2016 toto gymnázium reprezentovali 3.14ndici, přičemž na kraji skončili ve skupinách. V letošním roce se však členové rozdělili, a tak jednoho hráče nalezneme v PC UCHOŠŤOUR, postupujícím ze 3. místa z oblastního turnaje.

Ve skupinách, tj. na 9. až 12. místě, skončil v roce 2016 také tým DOHRAJEM A PUDEM z SPŠ Chrudim, letos přidali do názvu „j“ a jako Dohrajem a půjdem svůj oblastní turnaj vyhráli.

Posledním výhercem oblastního turnaje je tým Rósthorňáčci alias #Pacijeborec z Gymnázia a SOŠ Přelouč, který opanoval turnaj na pardubickém gymnáziu Mozartova.

Trojnásobné zastoupení na krajském finále bude mít Gymnázium Vysoké Mýto, neboť také tým ČÍSLA si vybojoval účast. Dva týmy budou reprezentovat Gymnázium a jazykovou školu ve Svitavách, a to týmy Slon a Wubba Lubba Dub Dub. Stejný počet bude mít i pořádající gymnázium Dašická, jehož tým Mlíčka doplní tým F1. Ani Gymnázium a SOŠ Přelouč se v tomto směru nenechá zahanbit, neboť jeho Kanálová mřížka AKA Kult Petra Levinského taktéž na krajské kolo postoupila.

Zbývajícími třemi týmy jsou Autíci (Gymnázium Josefa Ressela Chrudim), XOSGPCE (Sportovní gymnázium Pardubice) a Zemědělka A (SŠ zemědělská a VOŠ Chrudim).

Plzeňský kraj:

Vítězem plzeňského krajského turnaje se v loňském roce stal tým Never Lucky, který na grandfinále skončil na 7. místě. Tým však již pravděpodobně ukončil své studium na střední škole, čímž tak uvolnil krajský trůn a jedno místo na grandfinále pro některý z jiných týmů.

Nejvíce zkušeností má tým Beznadějný případ z Masarykova gymnázia v Plzni, který není beznadějný a s obměněným složením oproti loňskému roku se pokusí překonat svůj loňský bronzový stupínek.

Dále týmy GLP 1 a GLP 2 z Gymnázia Luďka Pika mají ve svém středu borce se zkušenostmi z krajského kola.

Tým SPŠE 1 z VOŠ a SPŠE Plzeň navazuje na loňský tým SPŠE 4 se změnami v týmu, ale zkusí obhájit a překonat své loňské umístění (5.až 8. místo).

Také dlouze pojmenovaný tým Himlhergotdonrvetrkrucajselement z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech se účastnil krajského finále v loňském roce, na němž skončil na 9. až 11. místě, letos však v jeho složení došlo ke dvěma změnám.

Podceňovat však nesmíme ani vítěze oblastních turnajů – Sexyultramegaborce z Gymnázia Tachov a GYMRO 4 z Gymnázia a SOŠ Rokycany. V případě druhé jmenované školy má kromě tohoto týmu na krajském turnaji také tým GYMRO 3.

Nejlepších dvanáct týmů doplňují Akatsuki z pořadatelského gymnázium na Mikulášském náměstí v Plzni, Alespoň jsme hezcí z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích a Na nic jsme nepřišli a je to na tobě z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech – i tato škola bude mít na krajském finále své dva zástupce.

Kdo si vybojuje tu čest reprezentovat Plzeňský kraj na finále v Brně?

Praha:

Praha, respektive tým Kepleráci z Gymnázia Jana Keplera, v loňském roce celou soutěž vyhrála. Obhajující tým Kepleráci je proto samozřejmě největším favoritem na postup i do letošního grandfinále a je otázkou, zda není náhodou také největším favoritem celé soutěže. Proti tomu tvrzení hovoří změny v sestavě, neboť z loňského složení zůstali pouze dva členové týmu. Nicméně výsledky oblastního turnaje naznačují, že Kepleráci nic ze svého lesku neztratili.

Ze stejného turnaje postoupili z druhého místa také členové týmu Štola A z Gymnázia Nad Štolou, kteří se ve stejném složení jako loni pokusí uspět a napodobit své spolužáky ze Štoly C, kteří skončili na 15. místě na grandfinále. Pozitivem k dosažení tohoto cíle může být to, že také v letošním roce bude mít Praha na brněnském vyvrcholení soutěže dva zástupce. Pro doplnění je potřeba uvést, že ve stejném složení Štola A skončila loni na bramborové pozici na krajském turnaji.

Ze 3. místa z oblastního turnaje na Gymnáziu Nad Štolou postoupil tým XxxFatKidsxxX, druhý tým z Gymnázia Jana Keplera, který soutěžil také loni jako Dank memers, avšak na oblastním turnaji skončil až čtvrtý.

Nejenom turnaj na „Štole“ skýtal týmy obhajující své loňské pozice. Do krajského finále postoupil také bronzový tým loňského ročníku - Borci z Gymčaku z Gymnázia Čakovice. Ambici vyhrát krajský turnaj zvyšuje jistě to, že hrají ve stejném složení.

Dále zde máme týmy, které ztroskotaly loni ve čtvrtfinále, tudíž se umístily na 5. až 8. místě. Prvním z nich je Oxymorón z Gymnázia Voděradská, který se pokusí navázat na předloňský tým GVD, jemuž se postup do grandfinále podařil (18. místo). Tým Norek z Gymnázia Na Zatlance si sehnal nového kapitána, nicméně zbytek složení se nezměnil. I oni se pokusí dostat dále než loni. Tým GJN z Gymnázia Jana Nerudy se pokusí napodobit Milánky ve čtvrtfinále, nicméně personální shoda mezi oběma týmy není.

Navázat na své spolužáky se pokusí také další týmy. Dokonce z pohledu těchto týmů půjde o snahu překonat své předchůdce, neboť ti se na krajském turnaji umístili na 9. až 16. místě a nepřekročili tak skupinovou fázi. Prvním z těchto týmů je Der Stellungkrieg z Gymnázia nad Alejí (v roce 2016 zastupovali tuto školu Pišqwoři). Druhým takový týmem je Bezďák Squad z Gymnázia Litoměřická navazující na Gymlit Pišqworky Department.

Jiným případem je tým GYBU 3 z Gymnázia Budějovická, jehož dva členové absolvovali krajský turnaj loni jako GYBU 4 a skončili také ve skupinách.

Neměli bychom opomenout ani zbylého vítěze oblastních turnajů – tým GEKOM 1 z Gymnázia Elišky Krásnohorské.

Pražskou šestnáctku účastníků doplní týmy Nulové body (Soukromé gymnázium ARCUS), Slič (Gymnázium Českolipská), dále dva stejně znějící týmy XOXO (Gymnázium Christiana Dopplera) a XOXO (Gymnázium Praha 4) a v neposlední řadě také UŽLABINKA (Střední průmyslová škola elektrotechnická).

Středočeský kraj:

Střední Čechy v sobě skrývají jednoho z největších favoritů na celkové vítězství, ne-li toho největšího, s ohledem na neměnné složení týmu oproti loňskému roku. Je jím tým z Gymnázia Joachima Barranda nazvaný Alarmovy Hakly, v roce 2015 hrající jako Haklarmy celou soutěž vyhrál, loni jako Haklovy alarmy skončili kluci druzí. O tom, že neztratili nic ze svého umění, svědčí jejich skóre na oblastním turnaji 115:5.

Mezi jejich největší soupeře lze zařadit NKJT z Gymnázia Kladno. Tři členové týmu tvořili loni tým KVÚZ, který loni Haklovým alarmům vzdoroval nejdéle, neboť získal druhé místo. Kluci pišqworkáři z Gymnázia a SOŠ ekonomické ze Sedlčan obhajují 5. až 8. místo na krajském turnaji. Podobné umístění zaznamenali také 2 členové týmu Křižáci z Gymnázia Příbram, loni jako součást týmu Xáci. Kroužkovce z Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku vede kapitán, který zaznamenal loni jako člen VÍTĚZŮ 9. až 12. Místo. Také tým Zelí má zkušenost s krajským turnajem, avšak tím pražským, neboť z důvodu kolize termínů loni ve stejném složení soutěžil na oblastním i krajském turnaji v Praze, kde jako Hlávkové zemi neprošel přes brány skupin.

K aspirantům na přední příčky je potřeba zařadit také vítěze oblastních turnajů v Kutné Hoře – tým VĚČNÁ PĚTKA (VOŠ, SPŠ a Jazyková škola s právem SJZ Kutná Hora), Mladé Boleslavi – Oxid Titaničitý (Gymnázium Nymburk) a Kralupech nad Vltavou – Kolíčky (Gymnázium Čelákovice)

Současně bych vyzdvihl ze třetího místa na oblastním turnaji postupující Team Aura ze ZŠ Sadská, která se do pIšQworek zapojila vůbec poprvé a to rovnou hned se čtyřmi týmy.

Soupisku 16 účastníků dále doplňují týmy postupující ze druhých míst oblastních turnajů: Hnědá kavalerie (VOŠ, SPŠ a Jazyková škola s právem SJZ Kutná Hora), Chobotnice v Rohlíku (SPŠ Mladá Boleslav), LegenT robots (Gymnázium pod Svatou horou Příbram), Ltým (Gymnázium Kladno), Ringo of fire (Gymnázium a SOŠ ekonomická Sedlčany) a Ruský Minotaurus (Gymnázium Joachima Barranda Beroun)

Díky většímu počtu účastnících se týmů připadla Středočeskému kraji dvě postupová místa na grandfinále, což soupeři Alarmových Haklů jistě ocení a o druhé postupové místo se pravděpodobně strhne lítý boj.

Ústecký kraj:

V letošním roce druhý nejpočetnější kraj co do počtu týmů získal 2 místa na grandfinále, o které bude bojovat 16 týmů.

Dříve Severočeskému, nyní Ústeckému, kraji v loňském roce dominovaly týmy z Podkrušnohorského gymnázia v Mostě, jehož Autismus maximus vybojoval 4. místo a XXX men 17. místo na grandfinále. Letošní vítěz oblastního turnaje v Mostě, tým B-Smart, navazuje na loňské XXXmeny, ve složení ale zůstali pouze dva jeho členové, nicméně doplnili svůj tým o náhradníka Autismu maximus. Hana Němcová z XXXmenů se pak od tohoto týmu odpojila a vytvořila vlastní SPICY PUMPKIN SHAKE, kteří se také zúčastní ústeckého krajského turnaje.

Asi nejvážnějšími vyzyvateli mosteckých týmů budou rivalové z Ústí nad Labem a Chomutova. Prvně jmenovaným představitelem je tým White and yellow z pořadatelské školy krajského turnaje – z Gymnázia a SOŠ dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem. Tým se pokusí překonat své loňské 4. místo, které vybojoval jako Yellow and white, byť s drobnými změnami v týmu. Z Gymnázia Chomutov pak pochází :) – team navazující na loňský VAI LIN (účast na krajském kole), z něhož zůstali 3 kluci, kteří si k sobě přibrali dvě slečny z týmu Odčervené karkulky. Ten se loni umístil ještě lépe než Yellow and white, neboť si vybojoval bronzovou příčku.

Nejsou to však jen výše uvedené týmy, které mají nějakou zkušenost s krajským turnajem. Alea iacta est z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích s jednou změnou oproti loňské Sýrové bulce a Druháci, z jejichž názvu lze poznat to, že jsou o rok starší oproti loňsku (Prváci) z Gymnázia Kadaň, se pokusí zlepšit své 5. až 16. místo na krajském turnaji.

Pozadu nebudou chtít zůstat ani další týmy, především pak vítězové oblastních turnajů. Váchovci Gymnázia Teplice mají na co navazovat, neboť v loňském roce jejich spolužáci hráli také v krajském kole. Tým OXXO ze Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem vyhrál druhý ústecký turnaj, NaCl z Gymnázia Děčin opanoval turnaj děčínský a 101010 z Gymnázia Žatec turnaj podbořanský.

Výše uvedené týmy doplní druhá místa oblastních turnajů, s výjimkou týmu GymX – Team (Gymnázium Chomutov), který postoupil ze 3. místa. Jedná se o týmy: Druháci (Gymnázium Kadaň), Gymlovo Tým 2 (Gymnázium Lovosice), Kulíškové (SŠ diplomacie a veřejné správy s.r.o. Most), NO CHANCE (Gymnázium a SPŠ Duchcov), SZŠ Děčín (Střední zdravotnická škola Děčín) a Zlouni (OA a SOŠ generála Františka Fajtla v Lounech).

Zlínský kraj:

Zlínskému kraji v posledních letech dominují týmy z Masarykova gymnázia a SŠ zdravotnické a VOŠ zdravotnické ve Vsetíně. Loni dva týmy z této školy zabraly dvě postupová místa na grandfinále, kde skončily na 9. a 23. místě. Vzhledem ke generační obměně došlo k přesunům ve složení jednotlivých týmů. Elitní tým MGSZŠVOŠZV 1 v letošním roce tvoří dva členové loňského MGSZŠVOŠZV 1 (9. místo na grandfinále) a 3 členové loňského MGSZŠVOŠZV 2 (23. místo). Letošní druhý tým této školy MGSZŠVOŠZV 2, loni hrající jako MGSZŠVOŠZV IV, obsadil v  krajském turnaji v roce 2016 5. až 8. místo a nedostal se tak přes čtvrtfinále. Z oblastního turnaje postupoval až ze třetího místa poté, co jej předčil, letošní MGSZŠVOŠZV IV.

Oproti jiným krajům pak zlínské krajské kolo nenabídne velkou přehlídku loňských účastníků. Tým IQ ze Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti si pozměnil název (loni Mimoni) a pokusí se vylepšit své loňské umístění, kde nepřešel přes skupinovou fázi. Stejně dopadl tým AG loupežníci z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži, který však přišel o svého kapitána a hraje pod názvem AG Bude líp. Část týmu má však zkušenosti i z krajského turnaje v roce 2015, na němž hráli jako AG smečka. Pouze jediný člen loňského Rododendronu (Gymnázium Rožnov pod Radhoštěm), vypadnuvšího loni ve čtvrtfinále, pokračuje letos v týmu ReRododendron, což vysvětluje až třetí místo na oblastním turnaji.

Ocenění si zaslouží jistě tým Větrná smršť ze ZŠ a MŠ Uherské Hradiště, který šestičlenný turnaj na Střední škole MESIT v Uherském Hradišti vyhrál a postoupil tak do krajského finále. Nadto nebude jediným základoškolským týmem na kraji, neboť z nabitého zlínského oblastního turnaje postoupil ze 3. místa tým Máneska ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích.

Vidláci z Gymnnázia Valašské Klobouky se pokusí navázat na své druhy Capricorns of Hate, který se však loni nedostal dále jak do čtvrtfinále. Kromě nich svůj oblastní turnaj vyhrál také tým Přistav z OA a VOŠ ve Valašském Meziříčí.

Do počtu nebudou chtít být ani zbylé týmy účastnící se krajského turnaje – ze třetího místa postupující GKM No.1 (Gymnázium Kroměříž) a dále týmy, které vybojovaly stříbrnou oblastní medaili: 2 na 2 (OA a VOŠ Valašské Meziříčí), Dankovy děcka (VPolŠ a SPolŠ Ministerstva vnitra v Holešově), JAKUBÁCI (Gymnázium J. A. Komenského a JŠ Uherský Brod) a Kvarta GJŠ - Kluci (Gymnázium a JŠ Zlín).

V letošním roce však Zlínskému kraji připadlo pouze jedno místo na grandfinále, tudíž boje budou jistě napínavé.

Slovensko – západ s krajským turnajem v Bratislavě:

Předposledním krajem, jehož účastníky krajského turnaje si představíme, je východní část Slovenska.

Začnu již tradičně loňským vítězem turnaje – týmem Kiwi is not fruit, který se umístil na grandfinále na 10. místě. Ve šlépějích tohoto týmu pokračuje poue Ján Repka, kapitán týmu Gramana z Gymnázia J. G. Tajovského v Banské Bystrici, který vyhrál oblastní turnaj konaný na této škole. Druhým členem týmu Gramana je Dominik Chrušč loni působící jako náhradník v týmu Guľôčkina ľubovôľa, který na krajském turnaji vypadl ve čtvrtfinále.

Možná ještě větším favoritem bude tým Elektrické zariadenia z Piaristického gymnázia J. Braneckého v Trenčínu, neboť hraje ve shodném složení jako v loňském roce. Vybojovat postup do grandfinále se pro svou školu pokusí také další tým stejného gymnázia na krajském turnaji – Nameless, na jehož soupisce jsou také 3 členové loňského týmu Piaráci (4. místo). Ze stejného turnaje postoupil také Lablababla z Gymnázia sv.Jozefa Nové Mesto nad Váhom obsahující 3 členy loňského Lambababla (5. až 8. místo).

Také 3. tým loňského turnaje GOMOKU z Gymnázia Žilina obhajuje letos svou pozici a s drobnou změnou na soupisce vyhráli svůj oblastní turnaj. Společně s nimi z turnaje postoupily Ekonomické hlavičky z Obchodní akademie Žilina, které loni zaujaly 9. až 12. místo.

Nebýt jen do počtu se pokusí také tým Slepé lachtany ze Soukromého gymnázia Mercury v Bratislavě hrající ve stejném složení, kteří si již na oblastním turnaji vylepšili svou loňskou pozici (oblastní turnaj vyhráli) a pokusí se vylepšit i své loňské 9. až 12. místo v rámci západní části Slovenska.

Představit se sluší také další vítězné týmy z oblastních turnajů. Tím prvním je Kreis&Kreuz Mannschaft z Gymnázia Veľká okružná v Žilině a druhým Staršia generála z Gymnázia A.S. v Krupině. Navíc se tato škola zúčastnila pIšQworek poprvé a hned její zástupci postoupili do dalšího kola, a to dokonce v dvojnásobném zastoupení, neboť se do Bratislavy podívají také milovníci Natálky z týmu Milujeme Natálku.

Dva týmy budou mít na krajském turnaji také Gymnázium Veľká okružná v Žilině díky týmů Gvoza 4, Gymnázia J. G. Tajovského v Banské Bystrici zásluhou týmu Uproot a Gymnázium Bratislava – Rača, jehož dva týmy Gumkáči a Sextahubka postoupily z bratislavského oblastního turnaje ze 3. a 4. místa.

Krajskou šestnáctku soutěžících doplní Krizik ze Školy pro mimořádně nadané děti a Gymnázia v Bratislavě a Tatranský zabijak z Gymnázia Varšavská cesta v Žilině.

Naopak v oblastních kolech zůstal tým X-men ze Soukromé SOŠ Pro scholaris, který se loni umístil na 5. až 8. místě, nicméně letos v něm pokračovali pouze dva členové loňské sestavy.

A dobrá zpráva pro všechny týmy na závěR – letos se mohou těšit na dvě postupová místa!

Slovensko – východ s krajským turnajem v Košicích:

Náš přehled zakončí nejvýchodnější část území, kam se pIšQworky dostaly. Boj zde bude tuhý, neboť pouze vítěz si zajistí účast na posledním turnaje desáté sezony pIšQworek.

Favoritem číslo 1 na triumf a postup bude A-team z Gymnázia Lipany, který se v loňském roce dostal až do brněnského grandfinále, v němž se umístil na 20. pozici. Letos se pokusí své umístění jistě ještě vylepšit.

Zabránit jim v postupu zkusí Queen´s boys z Gymnázia J. A. Raymana v Prešově postupující ze stejného oblastního turnaje jako A-team. Královnini kluci jsou složeni z hráčů VETERÁNŮ a JONASu, dvou týmů loňského krajského turnaje, které oba neprošly přes čtvrtfinálové brány. Na zmíněném oblastním turnaji však skončili až třetí, přičemž je předčil ještě tým Áčkaři ze stejné školy.

Ještě větším soupeřem budou Galeje 1 z Gymnázia Alejová v Košicích, kteří A-teamu podlehli loni až ve finále krajského turnaje a skončili tak na druhém, bohužel nepostupovém místě. Duo Šándorová-Šándorová pak dotáhlo druhý tým gymnázia nazvaný Galeje 3 k postupu, přičemž obě holky loni působily v týmu dalšího účastníka loňského krajského finále s názvem Galeje 2. Zmíněné gymnázium bude mít na krajském kole dokonce tři své zástupce zásluhou týmu Galeje 4.

Ve složení nechybí ani třetí tým loňského turnaje – Bohémovia z Gymnázia Spišská Nová Ves, loni hrající pod názvem Alfa samci. Na turnaj do Košic je doprovodí jejich spolužáci z týmu Dragons pod vedením kapitána, který byl loni členem týmu Nič, hrajícího také krajské finále.

Zkušenosti s vyvrcholením soutěže na území Slovenska, východní části, má také členka týmu LEGOOO 3,3 z Gymnázia Kráľovský Chlmec, hrající loni v týmu TéMa, který se umístil na 5. až 12. místě loňského krajského finále. I díky těmto zkušenostem pravděpodobně tým vyhrál své oblastní kolo. Nadto druhý tým ze stejné školy EGOOO 3,2 postoupil rovněž do další fáze.

Z výčtu je patrné, že na turnaji nebudou chybět ani nováčci. Jedná se o týmy: AC&CA (Gymnázium sv. E. Steinovej Košice – Dargov), printf("nasilu piškvorky") (SPŠ elektrotechnická Košice), Slabí plačkovia (SPŠ elektrotechnická Košice), Tercia (Gymnázium Poprad), Zakrúžkované krížiky (SPŠ elektrotechnická Prešov) a Žuffovci 4. D (Gymnázium Poprad). Lze tak vidět, že i některé jiné školy budou mít alespoň dvojité zastoupení svých týmů na krajském turnaji.