Rozhovor s koordinátorem pIšQworek Josefem Šípem

18.10.2017 | Františka Orságová | Interview

Josef Šíp je v současné době předsedou studentského spolku Student Cyber Games. V organizaci pIšQworek je dlouho, již sedmým rokem, a po třetí také hlavním koordinátorem tohoto projektu. Ale k pIšQworkám se nejdříve dostal jako hráč.


Co si první vybavíš, když se řekne slovo „piškvorky“?

Křížek, kolečko. Papír. Zábava v hodinách.

 

V čem je letošní ročník pIšQworek jiný pro hráče?

Jiný je hlavně v herním systému na finále. Zvolili jsme tzv. Švýcarský systém. Popudem bylo vyzkoušet něco jiného a udržet napětí ze hry na finále až do samotného konce. Tak vyhraje skutečně ten nejlepší, protože každý může zaváhat. Hraje se osm kol, ale nemusí rozhodnout o postupu jen jeden zápas. Druhou novinkou letošního ročníku je, že se můžou účastnit i žáci v 6. a 7. ročnících a pak zajímavé doprovodné programy.

 

Jaké doprovodné programy?

Například 7. října se netradičně pIšQworky přenesly do vlaku ve spolupráci s Českými drahami na trasu Praha – České Budějovice. V tomto týdnu nás čeká několik turnajů v dětských domovech, abychom tak udělali radost také dětem v nich. A zítra 18. 10. je vyhlášen Den v XO tričku na podporu propagace soutěže. Sám jsem v XO tričku hodně cestoval, třeba na turnaje a lidé ve vlaku tričko zaujalo a více se na mě usmívali.

 

Nosíš ještě něco z XO pro štěstí?

Ano, linery mě nikdy nezklamaly. Teď se mnou cestovaly až do Hollywoodu.

 

A v čem jsou letošní pIšQworky jiné pro tebe?

Letošní ročník je jubilejním, což motivuje, aby byl letošní ročník nejlepším a výjimečným, na který se jen tak nezapomene. Taky každý nový ročník vyvolává vzpomínky na ty mé předešlé.

 

Dříve jsi působil i jako hráč. Co tě víc baví? Vybral by sis organizaci nebo být hráčem?

Kdybych mohl hrát, tak hraju, protože hrát proti studentům z jiných škol byla výzva. Organizace mě ale naučila řadu dovedností, které bych jen hraním nezískal.

 

Můžeš prozradit něco ze své hráčské taktiky?

Určitě, SWAP nezačínat uprostřed hracího pole, ale někde u kraje, aby tak oba hráči získali stejné šance hned od začátku hry.

 

Volíš křížek nebo kolečko?

Raději křížek. Samozřejmě u swapu záleží na situaci na papíře.

 

Co si získal organizací pIšQworek?

Především spoustu přátel, zážitky s nimi a cenné zkušenosti.

 

A kam si myslíš, že se pIšQworky můžou ještě posunout?

Jako soutěž má potenciál se rozšiřovat do okolních států. Loni se pIšQworek zúčastnilo celkem 1133 týmů z České republiky a ze Slovenka, a tento počet může také růst.

 

Co můžou dělat hráči po skončení (nejen) pIšQworek 2017?

Rád bych všechny soutěžící pozval na naši druhou soutěž, kterou se spolkem SCG organizujeme – na Prezentiádu. Z vlastní zkušenosti  vím, že prezentační zkušenosti lze využít při celé řadě životních situací a to nejenom při studiu na vysoké škole. Kromě toho se můžou přenést za oponu pIšQworek a připojit se k organizaci příštího ročníku. (Redakční poznámka: jako právě Josef Šíp).

 

Co bys popřál pIšQworkám k jejich desátému výročí?

Popřál bych co nejvíce hráčů, kteří si užijí spoustu zábavy, dobře si zahrají  a odnesou si zážitky, na které budou dlouho vzpomínat.

 

Uvidíme se na nějakém turnaji nebo na finále. :)