Pravidla jsou pravidla

03.10.2017 | Petra Plachá | Organizace

Nemůžete se dočkat turnajů? Už se pomalu blíží, ale než usednete proti soupeři, nejdřív bychom vám chtěli představit několik změn v pravidlech, které přinesl letošní ročník oproti těm předchozím. Jak se změní váš oblastní turnaj a co nového vás čeká na grandfinále v Brně?

Desáté pIšQworky přináší hned několik důležitých změn v pravidlech, které by měl každý soutěžící znát. První pozměněné pravidlo se týká oblastních turnajů a tak se dotkne každého hráče. Místo 20 minut na duel, na které jste mohli být zvyklí z minulých ročníků, se tento časový limit zkrátil na 15 minut na duel.

V krajských turnajích sice zůstává časový limit 20 minut na duel, ale zde i v oblastních turnajích v případě remízy v pavoukovi nebo při nerozhodném celkovém skóre ve skupině nastává rozstřel, na který je vyhrazeno pouze 10 minut.

Hlavním rozdílem je ale změna v systému finále, které se bude hrát švýcarským systémem. Podobně jako v případě šachových hodin na grandfinále jsme si tento systém vypůjčili od šachů. Podrobná pravidla švýcarského systému si můžete přečíst na stránkách SŠČR. Počet herních kol byl stanoven na osm. Týmy budou do systému nasazeny podle žebříčku vytvořeného na základě dvou kritérií. Prvním z nich je, zda byly v krajském turnaji první nebo druzí, a dalším je pak celkový počet týmů na oblastních turnajích v jednotlivých krajích. V případě shody i po uplatnění obou kritérií rozhodne los.

Na jeden duel na finále bude stejně jako v předchozích letech časový limit pro jednoho hráče 8 minut. Nerozhodné situace při nasazení do jednotlivých kol v průběhu turnaje budou řešeny podle výsledku vzájemného zápasu, dále podle celkového skóre a poslední možností je los. Při shodném počtu bodů i stejném skóre po 8. kole rozhodne vzájemný duel, ve kterém bude mít každý z hráčů 5 minut.

Doporučujeme si přečíst úplná pravidla, kde je vše podrobně vysvětleno, a těšíme se na vás na turnajích. V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte napsat na formanova@scg.cz