Nejlepší piškvorkáři bojovali v Praze o titul mistra světa. Raduje se i Čech

26.09.2017 | Miroslav Hanus | Ostatní

Myslíte si, že hraní piškvorek je jen zábava? Že pIšQworky, mistrovství středních škol České a Slovenské republiky, jsou pro vás vrcholem kariéry a že více se toho už v piškvorkách dokázat nedá? Pak vás musíme vyvést z omylu.

Od roku 1989 se totiž koná mistrovství světa v piškvorkách. Dobře, na internetu byste takovou událost hledali asi těžko. Když budete ale hledat gomoku, určitě něco najdete. Ve světě totiž slovo piškvorky je naprosto neznámé a mezinárodně se používá toto japonské slovo.

Pořadatelem letošního mistrovství světa byla Praha. A v čem se takové mistrovství liší od pIšQworek? Partie elitních hráčů zde trvají i 5 hodin a na rozdíl od pIšQworek se zde hraje přesně na pět symbolů v řadě. Hrací pole je také na 15 x 15 polí, jenže na mistrovství se nepoužívá klasická tužka a papír, ale dřevěná deska, na kterou hráči umisťují černé a bílé kameny. Zahájení je pak metodou SWAP 2, kdy zahajující hráč odehraje první tři tahy. Následně si druhý hráč buď zvolí, za který ze symbolů bude hrát, nebo provede další dva tahy. V tom případě hráč, který neumisťoval symboly zvolí, za který ze symbolů bude hrát. Na tahu je potom hráč, jehož symbolů je v aréně méně.

Ale dost už k pravidlům a pojďme si přiblížit, co se v Praze na konci července dělo. Do Prahy přijelo 40 aktivních hráčů, kteří předtím trénovali na turnajích, ale především na internetu. Do boje o titul mistra světa nastoupili zástupci Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Finska, Estonska, Ukrajiny, Ruska, a dokonce přijel i jeden Číňan. Do kvalifikace nastoupilo 30 hráčů a odhalila kvality českých hráčů, neboť na prvních dvou místech se umístili právě naši reprezentanti. Vítěze Martina Muziku a druhého Petra Žižku doplnil ve finále A, určeného pouze pro 12 hráčů, Pavel Laube, vicemistr z roku 2013.

Pět Rusů, tři Češi, tři Maďaři a jeden Polák. To byla sestava do finále. Turnaj naprosto ovládli Maďaři. Přestože obhájce titulu Maďar Rudolf Dupszki, skončil až druhý, jeho krajan Zoltán László titul vybojoval. Hegemonii jim překazil pouze Rus Denis Osipov, který posledního z Maďarů odsunul na 4. místo. Nejlepších z českých hráčů Martin Muzika skončil až 7. Čestný úspěch zaznamenala česká reprezentace alespoň ve finále B, kdy za vítězným Rusem Maximem Karasyovem a Polákem Michał Zajkem skončil na třetím místě Štěpán Tesařík.

Poslední šanci na medaili měli hráči v bleskových piškvorkách. Tam se Čechům dařilo podstatně lépe. Maďar László sice dokázal vybojovat titul i zde, na druhém místě ale skončil Čech Vladimir Nipoti, jehož úspěch podtrhl čtvrtým místem Pavel Laube.

 

Sice naši reprezentanti světový titul nevybojovali, ale rozhodně se dá říct, že jsme piškvorkářskou velmocí. Již teď se těšíme na dramatické zápasy, které si mnohdy nezadají s těmi z mistrovství světa. A kdo ví. Třeba jednou budeš slavit titul mistra světa právě ty. Tak teď už je jen potřeba pořádně potrénovat.