Jak si vybrat obor studia na vysoké?

25.11.2015 | Adéla Šrutová | Partneři

Váháš, co jít studovat? Nebo nad tím ještě nepřemýšlíš, ale víš, že už je nejvyšší čas? Tak čti dál. Nedáme ti sice zaručený návod, jak přijít ke štěstí, ale nabízíme osvědčený postup, jak si udělat ve věcech jasno a zodpovědně se rozhodnout.

Masarykova univerzita má obrovskou nabídku, ze které si vybere každý. Najdeš v ní vše od práva, medicíny či ekonomie přes rozmanité společenské obory.

 

Kampus__0005.jpg

1. Podívej se na svoje známky

V jakých vyučovacích předmětech jsi nejlepší? Co tě nejvíc baví? Do jakých chodíš kroužků nebo volitelných předmětů? Nad tím vším je dobré se zamyslet hned ze začátku a z toho vycházet při výběru oboru. Neplatí to samozřejmě stoprocentně, ale startovat na vysoké škole úplně od nuly není zrovna ideální.

2. Promluv si s rodiči a kamarády

Nemusíš se tím řídit, ale rozhodně je dobré poslechnout si názory členů rodiny. Ať už proto, že tě znají a můžou ti dát užitečné rady, nebo taky proto, že je potřeba probrat věci typu přispívání na bydlení nebo na jídlo. A pokud máš starší známé, kamarády či sourozence, kteří už jsou na vysoké škole, nezapomeň se zeptat na jejich dojmy a zkušenosti. Nemusí nutně studovat stejný obor, ale určitě budou vědět hodně o tom, jak to na té které univerzitě nebo fakultě chodí. A užitečné rady ti můžou dát i tvoji učitelé.

3. Udělej si seznam

Sedni si ke Googlu a proklikej si weby univerzit, fakult nebo přímo oborů, které by tě mohly zajímat. Na Masarykově univerzitě ti jako dobrý rozcestník poslouží www.muni.cz/admission, kde najdeš také vyhledávací pole, do kterého můžeš psát klíčová slova týkající se toho, co tě zajímá. Zjistíš, jak a kde se co učí. Prozkoumat můžeš taky stránky na sociálních sítích, zejména na Facebooku nebo třeba na Instagramu. Jak univerzita nebo fakulta komunikuje na sociálních sítích, ti může říct hodně o tamější atmosféře. Najdi si taky studentská nebo uchazečská diskusní fóra a zjisti, co koho kde pálí.

4. Prohledej weby

Napiš si seznam oborů a univerzit/fakult, které tě při pátraní a doptávání zaujaly a na které tě to láká. Protínají se ti vytoužené obory s vytouženými vysokými školami? Výborně. Vezmi seznam a znovu si udělejte kolečko po rodičích a kamarádech. Poslechni si jejich názory a seznam případně doplň nebo seškrtej.

5. Neřeš dojíždění

Vzdálenost univerzity od domova by mělo být to poslední, co budeš řešit. Pokud je vytoužená univerzita na druhém konci republiky, vůbec se toho neboj. Denně dojíždět stejně nebudeš a můžeme tě ubezpečit, že s přibývajícími ročníky budeš chtít na víkend jezdit domů míň a míň. Noví kamarádi, nové prostředí a příležitosti prostě udělají své. A kromě toho máš jako student nárok na zlevněné žákovské jízdné, takže ani průvan v peněžence ti to neudělá.

6. Zajeď si na univerzitu

Když už máš základní představu, kam jít studovat, zjisti si termíny dnů otevřených dveří a vyraz na ně (na Masarykově univerzitě jsou typicky v lednu a únoru, speciální den otevřených dveří je už v září). Je to ideální příležitost, jak se podívat přímo na obor, který chceš studovat, promluvit si se studenty a učiteli, které budeš potkávat, a prostě získat nějaké dojmy z první ruky. Nic ti samozřejmě nebrání vydat se na univerzitu špionážně po vlastní ose mimo dny otevřených dveří. Projdi se třeba po areálu kampusu, prohlídni si i okolí univerzity a poznej trochu město. Sedni si na oběd do menzy, dej se do řeči s nějakými vysokoškoláky, zajdi večer na pivo nebo na kafe do nějakého studentského podniku. Prostě zkus poznat místo, kterému hodláš dát několik let svého života.

7. Podej přihlášku!

V tuto chvíli už bys měl/a mít poměrně jasno, a tak nezbývá než podat přihlášku. Na Masarykovu univerzitu ji můžeš poslat do 29. února 2016, druhá kola zpravidla nejsou, takže to radši ber jako absolutní deadline a pro klid své duše se nepřihlašuj na poslední chvíli. Jo, a pokud ti to finanční situace jen trochu umožňuje, rozhodně nesázej jen na jednu kartu a podej přihlášek víc.

8. Nauč se na přijímačky

 

Na většinu oborů na Masarykově univerzitě se dostaneš, když uspěješ v Testu studijních překladů (TSP), případně v oborových testech. O tom, jak vypadají oborové přijímačky a z čeho se na ně učit, se dozvíš na webech konkrétních ústavů či fakult, které je zajišťují. O TSP je všechno pěkně pohromadě na webu www.muni.cz/tsp. Jsou tam zadání z minulých let včetně řešení i online kurzy, které ti pomůžou se důkladně připravit. Všechno zdarma.

9. Zapiš se ke studiu

Přijímačky v kapse? Jak jinak. Nezapomeň přijet na zápis ke studiu (přijde ti samozřejmě pozvánka, zpravidla je to na konci června nebo v červenci) a pak už si jen užívej dlouhé léto, než to všechno v září vypukne.

Vyber si svou životní cestu na www.muni.cz/admission.