Předměty podle tvého gusta aneb Na Masaryčce sám sobě pánem

09.11.2014 | Eva Pětvalská | Partneři

Lidé s hravým duchem, jako jsi určitě i ty coby účastník pIšQworek, na Masarykově univerzitě strádat nebudou. Studium může být přesně takové, jaké si ho sám uděláš. Stačí nahlédnout do studijního katalogu a sám/sama zjistíš, že paleta předmětů, které si můžeš díky propracovanému systému studia zvolit, je více než pestrá. Můžeš si zapsat i ty, které spadají pod jiný obor, nebo dokonce pod jinou fakultu.

Věděl/a jsi například, že na pedagogické fakultě máš možnost studovat předměty s názvy Deskové a jiné společenské hry nebo Deskové hry ve výuce cizího jazyka? Co se týče fanoušků her počítačových, ani ti nepřijdou zkrátka. Každý semestr se totiž vypisují předměty s touto tématikou hned na několika fakultách. Na filozofické fakultě pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví je to například předmět Digitální hry – analýza a design a na fakultě sociálních studií předměty Počítačové hry v kontextu psychologie a Strategické hry a simulace. Pro ty, které zajímá samotný proces tvorby počítačových her, je tu předmět Vývoj digitálních her na fakultě informatiky. Jak vytvořit hudbu se zase naučíte v rámci předmětu Počítače a hudba tamtéž.

Pozornost fanoušků hudby by mohla získat i Populární hudba na pedagogické fakultě či Česká filmová hudba v šedesátých letech na filozofické fakultě. Pokud tě zajímá spíše film jako celek, určitě bys neměl/a přehlédnout Uměnovědný biograf či Anglosaskou filmovou tvorbu. V druhém jmenovaném předmětu si navíc procvičíš angličtinu, čímž spojíš příjemné s užitečným. Na ústavu české literatury a knihovnictví, spadající pod filozofickou fakultu, ti zase v rámci předmětu Co číst ze současné české literatury doporučí, po jakých titulech koukat při návštěvách knihovny. No a pokud raději mluvíte, než čtete, zkuste svou pozornost zaměřit na předmět Debatování, vypisovaný katedrou politologie na fakultě sociálních studií. Schopnost argumentace se vám totiž může později hodit při obhajobě nejen řadových seminárek, ale i bakalářky či diplomky.

Lovci senzací ocení předměty, u jejichž názvů občas přemýšlíte, jestli se nejedná o vtip. Doslova. Existují totiž i předměty, které se vtipem samotným opravdu zabývají, např. ten s názvem Vtip: co je, jak funguje a jak se dělá nebo Anatomie anekdoty, oba vypisované filozofickou fakultou. Z dalších předmětů s kuriózními názvy lze jmenovat například Konec světa, Sociologie čarodějnice, Potrava, jídlo a strava v dějinách či Sex, gender a společnost.

Docela zajímavé, ne? Nabídka předmětů se navíc s každým semestrem rozšiřuje. Pokud se tedy rozhodneš pro studium na Masarykově univerzitě, věz, že určitě najdeš něco, co tě nadchne. Doufáme, že alespoň tak jako hraní piškvorek.