6 z 5 pIšQworkářů říká: O svůj talent se na Masarykově univerzitě bát nemusíš

22.10.2014 | Adéla Šrutová | Partneři

To, co se zdá v nadpisu jako lehká nadsázka (a ano, je :-), ti určitě potvrdí řada studentů, kteří organizují soutěž pIšQworky a zároveň studují na Masarykově univerzitě v Brně.

Myslíš si, že studium na vysoké škole je jen šedá rutina plná skript, přednášek a stresujících zkoušek? Masarykova univerzita (www.muni.cz/admission) tě vyvede z omylu. Kromě možnosti studia množství atraktivních oborů totiž nabízí i mimoškolní aktivity, které pomůžou rozvíjet potenciál a talent studentů přesně podle jejich gusta. Malá ochutnávka.

Pokud se rád podílíš na činnostech, které mají smysl, můžeš se stát členem některého ze studentských spolků (http://www.munie.cz/spolky-2). Z jejich pestré nabídky si totiž vybere úplně každý – od studentů práva přes budoucí ekonomy až po žurnalisty či psychology. Studenti a vlastně všichni nadšenci tak mají možnost stát se například součástí dobročinné organizace, která pomáhá potřebným, či největšího studentského rádia u nás – a to přece nezní vůbec špatně, ne? Nejen, že se ve spolcích seznámíš se spoustou lidí, kteří mají podobné zájmy, ale získáš také cenné zkušenosti z oboru a vítanou položku do životopisu.

Pokud máš badatelského ducha a zajímají tě spíše přírodní vědy, mohla by tvou pozornost získat akce s názvem Noc vědců nebo aktuálně probíhající Vibuch (http://vibuch.math.muni.cz), korespondenční kurz pro studenty středních škol se zájmem o chemii a příbuzné obory. Při řešení ViBuChu se ti otevře pohled na výzkumné projekty, které se aktuálně řeší na české akademické půdě. Nejlepší řešitelé kurzu budou mít také šanci zúčastnit se soustředění na Přírodovědecké fakultě MU a spojit teoretické základy z kurzu s praxí v nových, moderně vybavených laboratořích. Podobnou tématikou se zabývá i projekt Bioskop (http://bioskop.muni.cz), který si dává za cíl ukázat vědu v zábavném a atraktivním světle.

Ať už jsi orientován přírodovědně či humanitně, život na univerzitě tě určitě nudit nebude. I samotné studium se totiž dá pojmout zábavnou formou. Své o tom vědí studenti knihovnictví, kteří vytvořili vzdělávací hru, díky níž se i příprava na zkoušku stává příjemnou záležitostí a spojení „škola hrou“ přestává být prázdnou frází. S podobným projektem přišli už dříve studenti archeologie, kterým se podařilo vymyslet populárně-naučnou karetní hru Impact. A pokud namítáš, že preferuješ raději počítačové hry, i pro takové by se u nás něco našlo. Organizace MU Game Studies, složená ze studentů a absolventů univerzity, totiž sdružuje lidi, jako jsi ty, zkoumá počítačové hry a pořádá na toto téma nejrůznější konference a workshopy.

Zkrátka, pokud jsi nadšený do piškvorků a chceš svůj talent rozvíjet dál, na Masarykově univerzitě k tomu dostaneš spoustu prostoru a ještě potkáš stejně zaujaté lidi, kteří dělají vše na 100 a víc procent.

Měj se hezky a držím palce :-)

Klára, Masarykova univerzita