Školíme oblastní koordinátory

03.10.2013 | Adéla Šrutová | Cover story

Tým pIšQworek je plný mladých a kreativních lidí, kteří jsou otevření dalším členům z řad hráčů i fanoušků. V září jsme pořádali školení pro oblastní koordinátory, kteří jsou už touto dobou připraveni a chystají se na turnaje. Školení jsou určena těm, kteří by se rádi aktivně zapojili do organizace pIšQworkových turnajů a získali tak funkci oblastního koordinátora.

 

 


Proč potřebujeme další koordinátory?

Chceme, aby turnaje měly patřičnou úroveň, a k tomu jeden organizátor nestačí. Školením si získáme pomocníky z řad středoškoláků, kteří nám poté pomáhají zodpovídat dotazy soutěžících a starají se tak o hladký průběh turnajů. Nováčci se navíc seznámí s krajskými koordinátory, což je výhoda pro obě strany – prostředí je přátelštější a uvolněnější.

 

Jak to vlastně probíhá?


Vše začíná už v první polovině září, kdy naši krajští koordinátoři obvolávají školy, na kterých se budou turnaje pořádat, a vyžádají si aspoň dva kontakty na studenty, kteří jsou ochotni nám pomoci. Tito dobrovolníci jsou pak pozváni na školení, které většinou netrvá déle než hodinku. Školení ve formě prezentací seznámí nováčky s historií Student Cyber Games (organizátor soutěže, pozn. red.), naší dlouhodobou činností a s projekty. Poté vysvětlíme a objasníme pravidla celého turnaje. V letošním roce je pro účastníky připraven MANOT – podrobný návod, ve kterém je hezky krok po kroku vysvětleno jak turnaje pořádat. Jsou k němu i úkoly, které procvičí schopnosti nových oblastních koordinátorů. Po tomto cvičení by měl být nový koordinátor schopen uspořádat školní turnaj. Letos navíc představujeme i prezentace o partnerech soutěže.

 Přínosy školení z pohledu koordinátora

Závěrem něco málo z toho, co si o školení myslí náš krajský koordinátor Marek: „Přínos školení tkví v tom, že žáci a studenti středních škol dostávají šanci podílet se na organizaci soutěží velkého rozsahu. Mohou si osahat propracovanou strukturu a poznat, že nestačí na školu přijet, ale je důležité držet se nějakého harmonogramu.“
U šance podílet se na organizaci to nekončí, některým se u nás tak moc zalíbí, že s námi spolupracují dlouhodobě, „V neposlední řadě právě z účastníků školení se mohou krystalizovat stálí členové Student Cyber Games, a právě od nich může přijít nejeden zajímavý nápad na vylepšení stávajících projektů, nebo mohou sami v SCG rozjet projekt vlastní.“

XO jsou všude. Buďte XO.