XO2017: Že dáš pět v řadě? My zvládneme 10!

09.12.2017 | Petra Plachá | Historie

Neuplynul ještě ani rok od devátého ročníku pIšQworek, když započaly přípravy na desátý, jubilejní, který se s odstupem času ukázal také jako rekordní. Oproti minulému roku narostl počet týmů o neuvěřitelných 18 % a přihlásilo se rekordních 648 škol. Desátý ročník tedy dokázal, že piškvorky nejsou jen zábavou, která dekoruje stránky sešitů z matematiky, ale disciplína, o kterou má čím dál více studentů zájem.

Desátý ročník s sebou zavedl pár změn. Už od roku 2012 se mohli soutěže účastnit osmáci a deváťáci a tento rok se k nim mohli připojit i jejich mladší kamarádi ze sedmých a šestých tříd, ačkoliv se žádný z týmů ze základních škol neprobojoval do brněnského finále. Tak i tak dokázali svým soupeřům z vyšších ročníků, že věk není rozhodujícím faktorem, a i mladší účastník dokáže staršímu pořádně zatopit pod kotlem.

pIšQworky 2017 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 119

  • Soutěžící na oblastních turnajích 6 690

  • Týmy na oblastních turnajích 1 338

  • Přihlášené školy 648

  • Studenti ve školních kolech 35 000

Finální klání, na které se probojovalo 24 týmů z České a Slovenské republiky, se opět uskutečnilo na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Ráno 8. prosince se prostory zaplnily týmy usilujícími o první místo. Nově byl na brněnském grandfinále zaveden tzv. švýcarský systém, který zabezpečuje spravedlivé podmínky a zaručuje vítězství nejlepšímu týmu. Tímto týmem se staly Alarmovy Hakly, kteří již v roce 2015 obsadily první příčku, a tento ročník potvrdily svůj talent. Na finále nás také navštívili zástupci z České federace piškvorek a renju a přichystali si diskuzi s hráči o profesionálních taktikách piškvorek. O skvělé atmosféře finále se můžete přesvědčit v našem videu z grandfinále.

„Bral jsem to zprvu jako zábavu, žádnou logiku jsem v tom nehledal. Ovšem když jsem se vloni o této soutěži dozvěděl, začal jsem více trénovat. Zjistil jsem, že mě to baví, že každá hra je jiná a člověk musí mít určitou taktiku, jak hru začít a jak v ní pokračovat. Velmi důležitá je i schopnost myslet nejméně dva tahy dopředu,“ poznamenal Samuel Hána. Logické myšlení je samotným základem piškvorek, nejde jen o to, kdo první přehlédne možnost umístit pátý symbol do řady. „Ti, co dokáží promyslet několik tahů dopředu, jsou ve velké výhodě,“ přitakala organizátorka pIšQworek Anna Švaňhalová.

Na plakátech se také podepsala jubilejní nálada, na jedné verzi se objevil dort a na té druhé balónky, pozadí se inspirovalo červenou a modrou jednobarevností původních plakátů z prvních ročníků a byly doplněny pIšQworkovými motivy křížků a koleček. Při vyhlášení soutěže byly zároveň spuštěny nové webové stránky, které jsou přehlednější než předchozí a usnadnily práci s přihlašováním.

Ovšem desátý ročník pIšQworek nebyl jen o sezení u stolu a trápení si hlavy s tím, kam zasadit protihráči rozhodující symbol. V rámci soutěže měli soutěžící možnost se zúčastnit netradičních XO ve vlaku spolupořádaných Českými drahami. Také jsme udělali radost dětem z dětských domovů, uspořádáním několika turnajů, které byly zajímavým zpestřením, jak pro děti, tak zároveň i pro organizátory, kteří rádi udělali radost ostatním. Dalším netradičním zpestřením byl Den s XO tričkem, kdy organizátoři chodili celý den v modrých a červených tričkách s křížky a kolečky, čímž upozorňovali studenty, že pIšQworky se blíží.