pIšQworky 2023 znají své vítěze! Putovní pohár poprvé míří na Slovensko

08.12.2023 | Věra Drozdíková | Soutěžní kola

V pátek 8. prosince se uskutečnilo velkolepé Grandfinále středních škol neboli poslední soutěž pIšQworek v tomto roce. S vítězstvím z něj odjíždí poprvé slovenský tým, a to Šulce ze Spojené školy Pankúchové z Bratislavy.

V sedm hodin ráno se již začali scházet soutěžící, kteří čekali, až se budou moct utkat se svými soupeři a porovnávat s nimi své síly. Od osmé hodiny vše vypuklo. Vše začalo tradičně s prezentací, kde moderátoři znovu připomněli soutěžícím pravidla hry a seznámili je s harmonogramem. Týmy se poté mohli konečně usadit na svá místa a mohl tak začít boj o první místo.

Po celou dobu Grandfinále probíhal i stream, kde byly rozhovory se soutěžními týmy, mistrem světa v piškvorkách, koordinátory našich ostatních soutěžních projektů nebo partnery soutěže. Byly tam i zobrazovány různé strategie, jak mohou soutěžící hrát, které komentovali Boneslash, juniorský mistr světa 2021, a Martéz, mistr světa 2019.

Stejně jako včerejší den, tak i dnes se již od prvního kola začaly kolem nedohraných zápasů tvořit hloučky, které povzbuzovaly hrající soutěžící a diskutovaly o tom, kdo vyhraje. V mezičase měli pIšQworkáři možnost zahrát si Gomoku s Boneslashem a Martézem.

Mezi hráči i přes rivalitu panovala příjemná atmosféra. Projevovalo se to hlavně solidaritou vůči mylně umístěným symbolům, díky které se soupeřící zvládli dohodnout na remíze. Další remízu dostali soutěžící, u kterých bylo vidět odhodlání hrát co nejlépe a vyhrát za každou cenu. Ti měli remízu proto, že zaplnili všechny pole hrací arény. Jiní hráči se rozhodli pro remízu z toho důvodu, že jim oběma již nezbývalo moc času. Pátá remíza patřila souboji, ve kterém na obou stranách vypršel čas.

Tento den opravdu patřil remízám, jelikož se jich stalo až neobvykle mnoho. Dvě z nejpodivnějších remíz měly týmy MGSZŠVOŠZV se Sudetský legendami a Vepřové sádlo škvařené 340 g s týmem Mozart two. Tam se na remíze dohodli, když jednomu hráči došel čas, druhý hráč na to upozornil, ale těšně s koncem času ještě stihl první hráč položit svůj symbol.

Od druhého kola se pozice vítězné trojice skoro neměnila. Na prvním místě se opět začal objevovat tým Mensa 4ever!!! a Českolipští lenochodi spolu se Šulce umisťovali na 2. nebo 3. místě. V pátém kole se ale mnohé změnilo a Českolipští lenochodi se přesunuli na 4. místo a do první trojice se dostal tým Veni Vidi Vici. V šestém kole se na první místo dostal tým Šulce a díky tomu byla Menza 4ever!!! sesazena na 2. místo.

Poslední dvě kola se blížila a s tím se i zvyšovalo napětí, kdo vlastně bude ten vítěz. V sedmém kole se pořadí mezi první trojicí nijak neposunulo a díky tomu byli všichni napjatí, zda si Mensa 4ever!!!, stejně jako včera jejich stejnojmenní mladší spolužáci, odveze 1. místo, nebo bude konečně poražena.

Osmé kolo přišlo jako na koni a my konečně poznali naše mistry v pIšQworkách. Na poslední chvíli si tým Českolipští lenochodi získali zpět své místo na stupních vítězů a získávají tak 3. místo. Druhé místo patří týmu Mensa 4ever!!! a první místo si přes všechny překážky vybojoval slovenský tým Šulce.

Na všechny účastníky čekaly ceny od našich partnerů: propagační předměty Masarykovy univerzity, pIšQworkové sešity a hrací karty, které vznikly ve spolupráci s Papírnami Brno a poukazy na workshopy KudyKampus. Na vítěze pak čekaly deskové hry, poukazy od Psaní Hravě, TepFactor, OrgPad a aplikace Glitr , EduPlán od Education.cz a Masterclass od KudyKampus.

Všechny fotografie z Grandfinále středních škol najdete zde.

1. místo Šulce (Spojená škola Pankúchova, Bratislava-Petržalka) ve složení: Andrej Belan, Matej Baník, Juraj Marcinka, Michal Ferdinandy, Martin Lazar
2. místo Mensa 4ever!!! (Mensa gymnázium, o.p.s., Praha 6) ve složení: Petr Mach, Václav Muroň, Zbyněk Vávra, Filip Prokop, Adam Celecký
3. místo Českolipští lenochodi (Gymnázium, Praha 9) ve složení: Daniel Tsolov, Vojtěch Koníček, Ondřej Koníček, Antonín Sadil, Vít Houška
Přejít na detail turnaje