Mensa 4ever!!! bude mít už navždy štítek na Putovním poháru!

07.12.2023 | Věra Drozdíková | Soutěžní kola

Ve čtvrtek 7. prosince se ty nejlepší týmy ze základních škol utkaly o Putovní pohár na Grandfinále pIšQworek. Jako vítěz odjel tým Mensa 4ever!!! z Mensa Gymnázia v Praze.

Ve čtvrtek 7. prosince 2023 se konalo Grandfinále v pIšQworkách pro základní školy. Sešli jsme se již na sedmou hodinu ranní na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, abychom řádně přivítali veškeré týmy, které se probojovali až do této úrovně. Krátce po osmé hodině již začala úvodní prezentace, kde naši řečníci znovu seznámili soutěžící s pravidly hry a provedli je tím, co se dnes bude dít.

Po prezentaci již byly týmy připraveny zasednout ke stolům a porovnávat své síly s ostatními. Zpočátku bylo mnoho zápasů velmi napínavých, jelikož nebylo možné předem určit, jak dopadnou, dost zápasů totiž končilo remízou. Jak čas plynul, atmosféra houstla.

Soutěžící byli neustále velmi zapáleni do hry. Někteří si hru užívali natolik, že se rozhodli si v mezičase zahrát on-line piškvorky se svým soupeřem. Všechny týmy po odehrání svého kola diskutovali o svých výhrách, ale bohužel, i prohrách a u stolů se tvořili hloučky, které povzbuzovaly stále hrající soutěžící. Po konci zápasu přišel za hráčem jeden z vítězů Grandfinále jednotlivců a vysvětloval mu, co předtím měl udělat jinak, aby vyhrál.

Počáteční dvě kola vypadala velmi rozhodně, na prvních třech místech se tam umístila Mensa 4ever!!!, Tým 1 a Veni Vidi Vici. Ve třetím kole Mensa 4ever!!! přetrvávala ve své vítězné pozici, ale 2. a 3. místo bylo sesazeno týmy Hirvelna a BAGR. Při čtvrtém kole se Veni Vidi Vici dostal znovu do vítězné příčky, ovšem ne na nedlouho, protože se místo nich v pátém kole objevil tým Kořenoví vězni.

Po náročných a napínavých zápasech nás čekal oběd, který byl sice chutný, ale nabádal spíše k odpočinku místo řádného přemýšlení nad strategiemi, proto šesté kolo začalo velmi těžce. Tento fakt je možná i důvod, proč Mensa 4ever!!! zažila dnes svou první prohru, a to s týmem BAGR, s nímž si v tomto kole vyrovnaly svůj počet bodů.

Vyrovnaný počet mezi týmy Mensa 4ever!!! a BAGR v sedmém kole přetrvával. Emoce se začaly stupňovat, místnost se plnila šťastnými objetími i smutnými pohledy. Pár minut po tom nastalo poslední kolo. Objevovali se výkřiky a atmosféra byla již velmi hustá. BAGR hrál v tomto kole proti týmu jménem Hirvelna a rozhodovali tak, kdo dostane 2. a 3. místo. Tento zápas byl tak intenzivní, že ho jeden hráč vzdal, když uviděl, že udělal zásadní chybu a že to již není možné zachránit.

Grandfinále základních škol nakonec ale našlo své vítěze. Třetí místo si vybojoval BAGR s 12 body, Hirvelna se nakonec dostala na druhé místo se 13 body. Na prvním místě se od prvního kola udržela Mensa 4ever!!! se 14 body. "Já bych to popsal tak, že i přes nesnáze jsme vyhrávali. Ze začátku jsme si mysleli, že to vyhrajeme, ale pak jsme měli pochybnosti. Bylo to napínavý, Nejtěžší zápas byl asi s BAGREM, tam jsme vyhrávali o dva body, ale pak jsem viděl chybu a prohráli jsme."

Všechny fotky z Gandfinále základních škol najdete zde.

1. místo Mensa 4ever!!! (Mensa gymnázium, o.p.s., Praha 6) ve složení: Filip Hrubý, David Briet, Lukáš Briet
2. místo Hirvelna (Základní škola, Hlučín) ve složení: Jakub Brózda, Matyáš Glumbík, Lukáš Fojtík
3. místo BAGR (Gymnázium, Říčany) ve složení: Šimon Petrák, Karel Hojný, Tomáš Tichý
Přejít na detail turnaje