Grandfinále jednotlivců: Pohár Veteránů a havajský věnec si odváží Matěj Holub, Kadety ovládl loňský finalista - Petr Podolský.

03.12.2023 | Jakub Starý | Soutěžní kola

V neděli 3. prosince 2023 se v prostorách pražského enfora odehrálo velké Grandfinále jednotlivců soutěže pIšQworek! Místnost se hemžila účastníky v soutěžních tričkách, připravených ze sebe vydat to nejlepší. Na tento moment už přece měsíc trénovali! Propisky se střetly, šachové hodiny klikaly a soutěžící intenzivně přemýšleli. Nakonec se mezi nejlepšími hráči z celého Česka i Slovenska našli vítězové! Z kategorie Kadetů zvítězil Petr Podolský a tím nejlepším Veteránem se stal Matěj Holub

Čas před začátkem turnaje ubíhal, organizační tým se pomalu chystal a sníh po celém Česku i Slovensku soutěžně padal. Den před očekáváným turnajem celé československé území zasáhla velká sněhová kalamita a vlaky, autobusy i tramvaje periodicky nahlašovaly zpoždění. To byl velký problém pro účastníky mimo Prahu, nemluvě o soutěžících ze Slovenska. Z tohoto důvodu se udělalo strategické rozhodnutí a začátek turnaje byl o hodinu posunut. A ještě že tak! Většina soutěžících díky změně dorazila včas.

10:30, první kolo švýcarského systému je za námi. Na promítané obrazovce se objevuje další set duelů, soutěžící se mezi sebou baví a diskutují o další strategii. Ale nic ještě není jisté.

Na Prahu padá nová várka sněhu, ale intelekt hráčů rozhodně nemrzne. Toto kolo trvá rozhodně déle než to předchozí, a ze zadumaného ticha je to poznat. Po dlouhých čtyřiceti minutách konverzace opět ožívá. Někteří soutěžící se vsází o výhru, ale brzy musí opět utichnout, jelikož v 11:15 začíná třetí kolo.

Dosavadní veteránské souboje jsou hodně vyrovnané – jde vidět, že jsou všichni hráči profíci, a jen tak nedají. Mezi Kadety se ale po třetím setu zápasů začíná rýsovat potencionální výherce. Uvidíme, jestli se Daniel Tsolov na vrcholku udrží.

Poledne. Všem lidem (včetně organizátorů) začíná kručet v břiše, takže se objednávají pizzy všeho druhu. Ale ani oběd nemůže zastavit další duely. Právě začíná čtvrté kolo a mezi Kadety po chvilce dochází ke zvratu! Petr Podolský si dvěma rychlými výhrami ukradl místo favorita! Veteráni se také snaží o získání výhody, ale ty nejdůležitější turnaje končí remízami. Možný vítěz z řad starších hráčů není vůbec jistý. Ale možná páté kolo rozhodne. 

Ve 12:55 začínají ty nenapínavější zápasy vůbec. Veteránští favoriti Jakub Horák a Matěj Holub spolu v přechozím kole remízovali, a protože se nemůžou utkat znovu, zápasí o to, který z nich porazí silnějšího soupeře. Kadeti také křížkují, co jim síly stačí, ale Petrovi Podolskému zatím na paty šlape jen Samuel Šafář.

Až do pátého kola byly soutěžícím zveřejňovány průběžné výsledky. Teď se ale situace trochu mění. Bodování bylo zatajeno, takže během posledních kol soutěžící nebudou vědět, jak si vedou. Mohou samozřejmě spekulovat, ale dokud se nebudou vyhlašovat vítězové, nic není jisté.

V řadách Veteránů najednou dochází ke změně situace! Jakub Horák, který se až doteď držel v popředí je na hlavu poražen Lukášem Krausem a ztrácí tím naději na první místo! Pokud ale v dalším zápase vyhraje, může se umístit na první trojce. Mezi Kadety se nese napětí – dva zmiňovaní favoriti, Petr Podolský a Daniel Tsolov jsou na tom bodově stejně. Který z nich si odnese pohár vítěze?

14:00, začíná poslední kolo! Ceny na soutěžící dělají očka a odnést si je může pouze pár lidí! Místností se nese zvuk klikání šachových hodin, protože nikdo z hráčů nechce prohrát boj s časem. I ty poslední hodiny však oznámí konec duelu a s tím přichází i šest hodin očekávané vyhlašování.

Hráči kráčí k pódiu a přebírají si své odměny. Pořadí se ohlašuje zdola nahoru, takže se napětí v místnosti dá krájet. Moderátor ale nemůže tajemství udržet navěky. Třetí, druhá i první místa jsou venku! V kategorii Kadetů zvátězil Petr Podolský, který se účastní jednotlivců už třetím rokem, loni se umístil na 16. místě, které vylepšil 6. místem na Turnaji vítězů. Vítěz kategorie Veteránů - Matěj Holub - taky není na našich turnajch nováčkem, loni se umístil na druhém místě za Lukášem Boneslashem Součkem a jen pár týdnů zpátky vyhrál Turnaj vítězů! Všem zúčastněným gratulujeme a budeme se těšit za rok.

Kompletní galerii fotek z Grandfinále jednotlivců najdete tady.

Pořadí Kadetů:

1. místo Petr Podolský
2. místo Petr Mach
3. místo Václav Muroň

Pořadí Veteránů:

1. místo Matěj Holub
2. místo Jakub Horák
3. místo Lukáš Karas

Přejít na detail turnaje