Nejdelší turnaj v Jihomoravském kraji! Boj o čas vyhrál tým Antonka 987!

22.11.2023 | Daniela Indráková | Soutěžní kola

Ve středu 22. listopadu proběhl v Brně na Gymnáziu třídy Kapitána Jaroše krajský turnaj pIšQworek. Dohromady se sešly ty nejlepší základoškolské týmy Jihomoravské kraje, aby si zasoutěžily o postup na Grandfinále. Po dlouhém boji s pohárem odešel tým Antonka 987 (ZŠ a MŠ Brno, Antonínská)!

Týmy se začaly scházet již před devátou. Původně se jich mělo sejít čtyřiadvacet, ale při prezenci se rychle zjistilo, že je jeden tým navíc. Kvůli komunikačním potížím na krajský turnaj dorazilo i seskupení, které se sice na svém oblastním umístil třetí, na postup to ale nestačilo. Naštěstí měla daná škola i jiné zastoupení, takže jejich výprava nebyla úplně zbytečná.

Po úvodní prezentaci a rozdělení všech (tentokrát opravdu) čtyřiadvaceti týmů do 4 skupin se mohlo začít zápasit. I když byly některé týmy opravdu rychlé, hned bylo jasné, že se mezi nimi nacházejí i opravdoví šampioni. Využívali každé možné minuty a během turnajů nastalo nemálo remíz. Týmy, které čekaly, se rozhodly jít prozkoumávat pořadatelskou školu - a našly opravdové překvapení! Jeden soutěžící se proměnil na zoubkovou vílu, jelikož na chodbách našel sáček s chrupy! Vlastník se ale nenašel, takže peníze nemohly být předány.

Čas plynul dál a po pěti skoro-čtyřicetiminutových zápasech nastal konec souboje skupin. Začalo obávané play-off! Napjatá atmosféra se nesla vzduchem a situace z předchozích kol se často opakovaly. Nejlepší z nejlepších bojovali o každý křížek! Stres z výsledku asi udělal své, protože když se jeden nebohý soutěžící vrátil ke svému stolu po krátké přestávce, našel svůj sendvič zpola nakousnutý (možná to byl stejný člověk, který ztratil zuby...karma?).

Nastal poslední zápas. Tým Antonka 987 a domácí tým Jarošáci se utkali o první dvě místa, tým GYBY 1 a Kadeřábci o místo třetí - a tedy i poslední postupové. Hodiny v tu dobu ukazovaly tři odpoledne, což znamená, že konečné týmy bojovaly skoro šest hodin. A není divu, přeci jenom šlo o postup! Ze souboje o bronz vyšel vítězně tým GYBY 1. Poslední kombinace se ale neukončila vůbec jednoduše, ba naopak! Zástupci si museli dát rozstřel, a když i ten skončil remízou, dali svůj osud do rukou štěstěny. Hod mincí rozhodl - vítězný pohár si na ZŠ Antonínskou odnesl tým Antonka 987!

Všem zúčastněným moc gratulujeme a s potupujícími týmy se již brzy uvidíme znova.

1. místo Antonka 987 (Základní škola a mateřská škola, Brno) ve složení: Paolo Passini, Jakub Jan Černý, Teodor Široký
2. místo Jarošáci (Gymnázium, Brno) ve složení: Petr Vokřínek, Michal Tollar, Arne Štoudek
3. místo GYBY 1 (Gymnázium Brno-Bystrc, Brno) ve složení: Jan Komárek, Šimon Horák, Ivor Ševčík
Přejít na detail turnaje