PPSKA ovládli Královéhradecký kraj a neporažení postupují do Grandfinále

21.11.2023 | Radek Roub | Soutěžní kola

Na Biskupském gymnáziu v Hradci králové se 21. listopadu odehrál krajský turnaj středních škol soutěže pIšQworky. O postup do Grandfinále soutěže se utkalo jedenáct týmů. Vítězem se stal bez jediné porážky tým PPSKA z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové.

Na turnaji se objevila široká škála názvů týmů. Od tradičních favoritů PPSKA, přes německý název die Irrtümer až po PiZzA rOhLíK zA 13 kČ. Týmy vytvořily dvě skupiny, ve kterých se bojovalo o postup do následného vyřazovacího play-off.

Skupina A byla napínavá – většina výsledků skončila buď nerozhodně nebo velice těsným vítězstvím 12:8. „Znáš to?“ ozvalo se hned po zahrání zahajovacího swapu v rozhodujícím duelu o prvenství ve skupině mezi týmy Shober Shabes (Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice) a Náchodskými jedničkami (SPŠ stavební a Obchodní akademie Náchod). Soupeř ale schéma neznal, soudě dle jeho reakce: „Já jsem ale slepá opice.“ Do play-off ze skupiny A postoupili na prvním místě Shober Shabes, druhé se umístily Náchodský jedničky, na třetím místě skončil tým Die Irrtümer (Gymnázium a SOŠ pedagogická, Nová Paka) a ze čtvrtého místa je v play-off doplnil tým Stavaři (SPŠ stavební, Hradec Králové).

Ve skupině B byly největšími favority týmy PPSKA (Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové) a Pomoc ukřížkujou mě (Jiráskovo gymnázium, Náchod). Oba týmy se skupinou prořezaly výhrami až ke společnému zápasu o první místo, který nekompromisně vyhrál tým PPSKA. V play-off se k nim přidal třetí Tým zKRAcHovaL (Biskupské gymnázium, Hradec Hrálové) a čtvrtý PiZzA rOhLíK zA 13 kČ (VOŠ a SPŠ, Jičín).

Po skončení skupin soutěž opustily týmy Nerdi (SPŠ, Trutnov), ZDRAVOTKA (VOŠ zdravotnická, Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Trutnov) a Ruby (SŠ automobilní, Holice). Favorit soutěže, PPSKA, porazil ve čtvrtfinále Stavaře výsledkem 16:4 a tým Shober Shabes porazil PiZzA rOhLíK zA 13kČ. Další dva čtvrtfinálové zápasy byly napínavé a těsné – Tým zKRAcHovaL podlehl Náchodským jedničkám 8:12, nejnapínavější byl ale zápas mezi týmy die Irrtümer a Pomoc ukřížkujou mě, který vyhráli prvně jmenovaní nejtěsnějším možným výsledkem 11:9.

Do finále postoupily týmy PPSKA a Shober Shabes. V zápase o třetí místo se utkaly Náchodský jedničky s týmem Die Irrtümer. Po dlouhém a napínavém boji pohár za třetí místo získal tým die Irrtümer a celkovým vítězem a postupujícím do Grandfinále se stal tým PPSKA.

Turnaj svou návštěvou poctil také špičkový hráč gomoku Lukáš Souček, známější v piškvorkové komunitě pod přezdívkou Boneslash, který ozvláštnil některým účastníkům turnaj duelem nebo rozborem odehrané partie. „Turnaj byl napínavý a měl skvělou, soutěživou atmosféru. Bylo fajn si se soutěžícími zahrát a dát jim nějaké rady. Věřím, že jsem aspoň někomu pomohl a předal mu nějaké zkušenosti. Vítězům gratuluju a těším se na ně na brněnském Grandfinále!" zhodnotil turnaj Boneslash.

 

1. místo PPSKA (Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové) ve složení: Petr Podolský, Lukáš Poul, Daniel Klimt, Nela Marková, Lukáš Hronovský
2. místo Shober Shabes (Zem. akademie a Gymn. Hořice - SŠ a VOŠ, Hořice) ve složení: Jiří Němeček, Julie Kratochvílová, Tomáš Rybáček, Vojtech Zamouril, Jan Jindra
3. místo die Irrtümer (Gymnázium a SOŠ pedagogická, Nová Paka) ve složení: Jiří Kovář, Jakub Soviar, Jakub Neuwirth, Radek Vojtíšek, Jindřich Horáček
Přejít na detail turnaje