Chytrej a šest blbců ovládli turnaj v Praze

15.11.2023 | Tomáš Holčák | Soutěžní kola

Na Gymnáziu mezinárodních vztahů na Praze 5 se 15. listopadu odehrál oblastní turnaj soutěže pIšQworky. V této logické hře se na něm utkaly týmy z pražských základních a středních škol. Vítězem v kategorii ZŠ se stal tým GYMLIT 3.F z Gymnázia Litoměřická, střední školy ovládl tým Chytrej a šest blbců z Gymnázia Christiana Dopplera.

Za reportáž děkujeme Lukáši Součkovi, juniorskému mistrovi světa v piškvorkách, který turnaj poctil svou návštěvou.

Všechny týmy v kategorii základních škol reprezentovaly Gymnázium Litoměřická. Proti sobě tak stanuly týmy GYMLIT 3.F, GYMLIT 4.F, GYMLIT 4.G1 a GYMLIT 4.G2. Do play-off postoupily ze skupiny všechny týmy. Ve finále se opět utkaly GYMLIT 3.F a GYMLIT 4.G2, tentokrát ale zápas skončil drtivě 12:0 ve prospěch GYMLIT 3.F. Ten tak postupuje do krajského turnaje, kde bude bojovat o postup do Grandfinále.

Střední školy zažily zajímavější zápletky. Jeden z týmů musel bohužel hrát jen ve čtyřech hráčích a po těsných prohrách se soupeři nepostoupil do play-off. Postupujícím týmům dominoval tým Chytrej a šest blbců z Gymnázia Christiana Dopplera, který ve skupině D skončil s neuvěřitelným skóre 56:4.

Po odchodu části týmů atmosféra citelně zhoustla – nastalo vyřazovací play-off. Dosud neporažení Chytrej a šest blbců tak tak nevypadli – jejich zápas skončil těsně 11:9. Společně s nimi postoupily týmy Kubelička z Obchodní akademie Kubeličkova, GYMLIT 5.G z Gymnázia Litoměřická a Prestiž ze smíchovské Střední průmyslové školy a Gymnázia.

Soutěž v tento okamžik opustily týmy Náhodní kolemjdoucí z Gymnázia Českolipská, Mírně napřed z Obchodní akademie Kubelíkova, Kulaté krychle z Gymnázia Ústavní a Mašťáci z Gymnázia Christiana Dopplera, jejichž maskotem se staly koule, které napasovali snad na každý kus herního archu.

Do finále se probojovali GYMLIT 5.G, kteří stanuli proti Chytrému a šesti blbcům. O bronzové místo se utkali Prestiž s Kubeličkou. Vzhledem k tomu, že všechny čtyři týmy měly postup do krajského turnaje jistý, napětí mírně opadlo. Ale nastalo i mírné drama. 

Finále začalo zhurta, Chytrý a šest blbců odskočili do vedení za pouhých pět minut hraní. Kubelička v zápase o 3. místo taktéž. Rázem se to v boji o zlato srovnalo a bitvy trvaly dlouhé minuty. Mezitím v zápasu o bronz Prestiž překlopila výsledek na svoji stranu a Kubeličku přehrála poměrem 14:6. Vítězství si nakonec zaslouženě uhrál tým Chytrý a šest blbců, který své soupeře z GYMLIT přehrál poměrem 13:7.

1. místo Chytrej a šest blbců (Gymnázium Christiana Dopplera, Praha 5) ve složení: Filip Toman, Mikuláš Jandík, Kateřina Přibylová, Jakub Salinger, Albert Bakoč
2. místo GYMLIT 5.G (Gymnázium, Praha 9) ve složení: Karel Valeš, Štěpán Pastrňák, Salih Mustafov, David Friedrich, Ondřej Grmela
3. místo Prestiž (Smíchovská SPŠ a gymnázium, Praha 5) ve složení: Viktor Číhal, Richard Tichý, Erik Ježek, Lukjans Papariga, Minh Nguyen
Přejít na detail turnaje