Bludný balvan nosí smůlu – svým soupeřům

14.11.2023 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

Kdo ovládne krajský turnaj Libereckého kraje? Uhraje si vítězství na své vlastní škole Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci tým Crazy Cocks, nebo se skloní před dnešními výherci Oblastního turnaje Zhulil bych se jako bludný Balvan z Jablonce nad Nisou? Právě tyto dva týmy si v dnešní konkurenci pěti dalších týmů vydobili sladké místo v krajský turnaj a jsou tak ještě blíže brněnskému Grandfinále.

O postupujících do krajského turnaje v Libereckém kraji se na Gymnáziu F. X. Šaldy rozhodlo v úterý 14. listopadu. Šestice přihlášených týmů slibovala rychlý průběh turnaje. Pár minut před začátkem úvodní prezentace se nečekaně dostavila pětice místních studentů (s doslova na koleni vymyšleným názvem Kartotéka) s touhou se také zúčastnit a doplnit tak další dva týmy, které byly připraveny reprezentovat pořadatelskou školu. Nakonec se klání křížků a koleček zúčastnilo týmů sedm.

Po prvních zápasech se jen těžko odhadovalo, který z týmů si přišel pro vítězství a komu zrovna dnes štěstí přát nebude. Postupně ale začínal nabírat náskok pánský tým Crazy Cocks, kterému vítězná příčka nakonec unikla jen o pár bodů. Na paty mu pomalu začal šlapat tým maturantů Zhulil bych se jako bludný BALVAN, kterému se onen boj o první příčku podařilo dovést do zdárného konce. O tom později.

Jelikož se turnaje zúčastnil lichý počet týmů (a hrálo se tzv. každý s každým), jeden tým měl vždy menší přestávku, kterou tak mohl využít na pilování své techniky útoku. Naopak v době, kdy hráči naplno věnovali svoji pozornost hře, vířila v místnosti směsice různorodých emocí; od nervozity z dalšího tahu, přes nevinné klení nad prekérní situací, až po euforické výkřiky nad zdolaným soupeřem. Ač se pozitivní nálada celou dobu určitě nacházela i u týmů p1šqw0ř1 a Název týmu, určitě je mrzel jejich nepostup do vyřazovacího play-off. Při postupu do „pavouka“ se rozhodovalo mezi Kartotékou, Bandou křížků a . Na vítězství měly všechny týmy totiž stejný počet bodů, o nepostupu Kartotéky rozhodl až součet všech získaných bodů (za remízu, výhru i prohru).

Pavouka si tak užila čtveřice týmů Zhulil bych se jako bludný BALVAN, Crazy Cocks, a Banda křížků. A přesně v tomto pořadí se také umístili. Nejprve se střetli liner proti lineru Crazy Cocks s  a Balvani s Banda křížků. Tento zápas byl pro postup klíčový – kdo jej vyhraje, má postup do krajského turnaje příští týden jasný (postupují dva týmy). Závěrečné duely tak byly jen o utvzení pozic. A hrálo se až do posledního tahu. Předávání cen a diplomů se nakonec neobešlo bez velkého aplausu a potlesku postupujících týmů navzájem. Krásný týmový duch <3. Postupujícím týmům gratulujeme!

PS: Přišla za námi návštěva z Českého rozhlasu Liberec. Tak pokud si najdete čas, nalaďte si dnešních cca 10:15 a poslechněte si krátký vstup přímo z turnaje.

1. místo Zhulil bych se jako bludný BALVAN (Gymnázium, příspěvková organizace, Jablonec nad Nisou) ve složení: Oldřich Široký, Jan Bernat, Michal Šikola, Šimon Volech, Hynek Koziol
2. místo Crazy cocks (Gymn.F.X.Šaldy, příspěvková organizace, Liberec) ve složení: Šimon Pražák, Jan Přibyl, Tomáš Kmoch, Šimon Frontz, Ondřej Filip
3. místo x na druhou (Doctrina- Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec) ve složení: František A. Vaněk, Antonín Vokurka, Jan Petr Zima, Samuel Tuma, Zuzana Hušková
Přejít na detail turnaje