Remízová přehlídka v Lesní čtvrti

06.11.2023 | David Rajnoha | Soutěžní kola

Dvanáct týmů se v pondělí 6. 11. popralo o vítězství a také tři postupová místa do krajského turnaje soutěže pIšQworky. Dnešní turnaj se konal na Gymnáziu ve zlínské baťovské Lesní čtvrti. A právě soutěžící z této školy během něj hráli podsatnou roli – umístili se na druhém a třetím místě a doprovodí tak vítězný tým Máneska 2 do dalších bojů na krajském turnaji.

 

Skupinu A s přehledem ovládl první ze Zlínských týmů – Piškvorkáři. S přehledem a deseti body v kapse si dokráčel pro postup z 1. místa. Následovali jej Veverky z Želechovic a Máneska 4 z ZŠ Mánesova v Otrokovicích. V přímém souboji mezi týmy Máneska 1 a Náhodou si poradila lépe Máneska a výsledkem 7:5 odsoudila tým z Kvasic ke konci v soutěži. Rozloučili jsme se také s týmem XO KZŠ.

Ve skupině B započala dnešní série remíz. Tým Máneska 2 si s mírným zaváhání došel pro první místo s 9. body, situace na dalších třech příčkách byla komplikovanější. Škibšqworkáři, Twinmasters i Kvarteto se umístili se stejným počtem 6 bodů – a k tomu ve všech vzájemných zápasech remizovali 6:6. Kvarteto dostálo svému jménu a kvůli nižšímu bodovému zisku zůstalo na čtvrtém místě. O situace na zbylých dvou příčkách musel rozhodnout los. V něm byl šťastnější tým TWINMASTERS a postupoval tak z druhé příčky. V této skupině dále nepostoupila Máneska 3 a Šuples.

Škvibšqworkáři se prohraným losem nenechali rozhodit a směle se postavili Veverkám. A naladěni na remízovou vlnu ze skupiny i zde došli k výsledku 6:6 po třech partiích. V rozstřelu však nedopustili, aby o jejich osudu podruhé rozhodla náhoda a zajistili si šanci bojovat o medailové příčky. V ostatních zápasech favorité potvrdili své výsledky ze skupin a postoupili do semifinále.

V něm se ukázalo, že jak Máneska 2 tak Piškmajstři ovládli své skupiny oprávněně a s jasnými výsledky 12:0 a 10:2 poslali TWINMASTERS a Škibšqowkáře do boje o bronz.

A právě boj o bronz byl možná i napínavější, než finále – bojovalo se v něm totiž o postup do krajského turnaje. A navíc – TWINMASTERS i Škibšqworkáři se již utkali ve skupině, kde remizovali a právě mezi těmito dvěma týmy rozhodl ve dřívější fázi los. Ale ani jeden z nich se nepoučil, a tak po 3 zápasech bylo skóre opět vyrovnané. Škibškvorkáři však ukázali, že rozstřely umí a po dlouhých deseti minutách slavili vítězství a postup.

A souboj o vítězství byl neméně zajímavý. Oba týmy ukazovaly svůj piškvorkový um a prokazovaly, že do finále postoupily zaslouženě. Piškworkáři, kteří své všechny předchozí zápasy vyhráli však nyní museli sklonit hlavu před vítězi z Mánesky 2 a smířit se se stříbrnou pozicí.

 

1. místo Máneska 2 (Základní škola Mánesova, Otrokovice) ve složení: Anežka Dubovská, Michal Mančík, Natálie Doleželová
2. místo Piškmajstři (Gymnázium, Zlín) ve složení: Jan Suchánek, Jaroslav Žák, Vojtěch Hél
3. místo skibšqworkáři (Gymnázium, Zlín) ve složení: Jiří Rak, Jiří Plaček, Tomáš Varga
Přejít na detail turnaje