Rýmařov: Tradice mistrů republiky pokračuje

06.11.2023 | Áďa Štěpán | Soutěžní kola

Rok 2023 pomalu končí, ale pIšQworkové turnaje teprve začínají! Dnes, 6. listopadu, jsme bedlivě pozorovali oblastní turnaj na Gymnáziu a SOŠ v Rýmařově. Utkalo se tady sedm týmů v kategorii středních škol a čtyři týmy v kategorii škol základních. Vítězství si v obou kategoriích odneslo pořadatelské Gymnázium Rýmařov.

Mezitím, co ostatní bojují v prvním kole, tým Intelektuálové využívá možnost tréninku – kvůli lichému počtu zúčastněných týmů mají pauzu. Někteří hráči odevzdávají archy již po třech minutách – první rozdrcený hráč padl pod linerem Patrika Grusse, kapitána staronového týmu S2phenson 2-18 – ten minulý rok celou soutěž v jiném složení vyhrál.

Z herních řad se ozývají radostné výkřiky. „První hra vyhraná!“ volá na své spoluhráče jedna hráčka z týmu Rybiny. Připojují se i žáci místní školy – tiše nahlížejí do archů a fandí svým favoritům. Rýmařov je zkrátka piškvorková líheň.

Play-off středních. Hráči jsou soustředěnější než kdy dřív. Zatímco S2phenson 2-18 poráží Rybiny na otevřených čtyřkách, Mistři Šqwoři a Raket’áci končí remízou a dochází k rozstřelu. Na žádost jednoho z hráčů byl zápas doplněn hodinami. Duel byl napínavý, v poslední minutě vytvořil ale hráč týmu Rakeťáci geniální plán a v pěti rychlých a agresivních tazích si přivlastnil výhru.

Finále. Týmy soutěžící o první a druhou pozici docházejí k závěru, že je nutné se rozlosovat. Jejich linery se nejednou zkřížily – hráli spolu v online Grandfinále 2021 a v oblastním a krajském turnaji 2022 – a tím pádem dobře znají své herní taktiky a dovednosti. V hráčích soutěživost a touha po vítězství vyvolávají výbuchy emocí. Pomoc spoluhráče pak ne vždy přijde vhod. Cituji: „Už mě nebaví tvoje odborné komentáře, vystačím si sám!“ zakřičel přes hernu Mistr Šqwor.

I přes prasklé nervy Mistři Šqwoři obsazují třetí příčku. V boji o vítězství vyhrává místní tým S2phenson 2-18 a pokračuje tak ve školní tradici. Nebylo to však jednoduché vítězství a poražení Raket’áci se vrátí silnější v krajském kole.

Vzhledem k počtu čtyř zúčastněných základoškolských týmů postupují do play-off všichni účastníci. Duely doprovází radostné i zdrcující výkřiky hráčů. Žádná prohra jim však nemůže vzít vidinu vítězství.

V play-off základoškoláci bojují až do posledního vypsaného lineru, do posledního volného políčka. Po napínavém souboji získávají první místo Křižáci, druhou příčku obsazují Horská odrážedla a bronzová pozice připadá TGM švestknedlu.

Pořadí základních škol:

1. místo Křižáci (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Martin Staník, Vít Vinohradník, Kryštof Vystrčil

2. místo Horské odrážedlo (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Felix Pánek, Ivan Holub, Lukáš Horský

3. místo TGM švestknedl (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Josef Hudáček, Přemysl Janulík, Lukáš Mosný

Pořadí středních škol:

1. místo S2phenson 2-18 (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Patrik Gruss, Jan Vinohradník, David Staník, Milan Hamšík, Šimon Kroutil
2. místo Rakeťáci (Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál) ve složení: Patrik Zouhar, Martin Petrík, Mikuláš Rotter, Anna Kubátová, Pavlína Olejníčková
3. místo mistři Šqwoři (Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál) ve složení: Lukáš Vrba, Veronika Mazalová, Tomáš Rybář, Jan Skřivánek, Anežka Barusel
Přejít na detail turnaje