Rýmařov jako hnízdo pIšQworkářů. Výherce jednotlivců dovedl svůj tým Stephenson 2–18 k vítězství

09.12.2022 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

První grandfinálový den ověnčil vavřínem vítězný tým GML Œ, páteční taktiky svých středoškolských soupeřů nejlépe prokoukli Stephenson 2–18 z Gymnázia a Střední odborné školy Rýmařov. Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity se tak podruhé v tomto týdnu stala bojištěm nadupaných piškvorkářů. Posledními odehranými tahy soutěžící obrazně zakončili 14. ročník pIšQworek.

 

Kromě prezenčních osmi kol, během kterých týmy prokazovaly své natrénované křížkování a kolečkování, se souběžně vysílal pIšQworkový stream. Jeho program sestával ze živých vstupů moderátorského dua Markéty Lindákové a Tadeáše Vylity, rozhovorů ze samotného dějiště zápasů se soutěžícími či zajímavými hosty. Kromě online diváků z řad učitelů a méně úspěšných soutěžících mohli díky projekci v pauzách harmonogramu sledovat přenos také samotní účastníci Grandfinále.

Polovina finálových týmů si dala pěkně na čas a dorazila až s prvními větami úvodní prezentace Michaely Holotňákové a Radka Hegenbarta. Ti soutěžící, kteří se do atria fakulty dostavili s předstihem, věnovali přebývající čas trénování a seznamování se se šachovými hodinami. Všech 24 očekávaných týmů nakonec dorazilo a těšilo se na završení měsíční pIšQworkové cesty skrze oblastní a krajské turnaje. 

První kolo bylo zahájeno s mírným skluzem. O výsledcích, které by alespoň částečně vypovídaly o budoucím pořadí, můžeme mluvit až v kole následujícím. Grandfinále (stejně jako krajské turnaje) pracuje s tzv. švýcarským systémem, který proti sobě staví týmy podobné výkonnosti. Vedení se ujal tým Stephenson 2–18, následovaný Křížky Apokalypsy: Redemption a Mensou A. Na čtvrtém místě zapadli Zapadlíci a po nich GAP. Ve třetím kole si pozici udrželi pouze leadeři. Zapadlíci si šplhli o dvě příčky výše a odsunuli Křížky o patro níže. V tuto chvíli se na scéně top pětky poprvé objevuje loňský vítězný tým DPOX8. Ve čtvrtém kole, a tedy v půlce finále, si možní obhájci svého titulu zabrali druhé místo, a to díky zápasu proti Zapadlíkům, jež tímto spadli na sedmou pozici. První místo od začátku stále neměnné, novinkami ve vedení se stali Reloaded a MGSZŠVOŠZV. Díky švýcaru se schopnosti a výkonnost nasazených týmů vyrovnaly, a tak nebyly porážky a výhry tolik razantní. Každému týmu se v pátém kole povedlo vybojovat z 10 duelů alespoň 3 výhry.

Šesté kolo a pět remíz, které se v něm udály, předřadily DPOX8 před Reloaded, čímž začali šlapat na paty týmu Stephenson 2–18, který se bezproblémově držet na vrcholku pořadí. První desítku uzavírala v tomto okamžiku Mensa A. Až ve finálovém kole se týmu GML Æ podařilo vyhrát všechny duely a soupeři nedovolit jediný bod. K očekávanému vítězství Gymnázia Matyáše Lercha, jak se již několikrát v pIšQworkách stalo, ovšem nedošlo. Neuvěřitelná síla, se kterou se výherní tým Stephenson 2-18 držel od druhého kola až do konce, zajistila některým z členů nový úspěch v této soutěži. Erik Gruss, kapitán týmu, totiž v listopadu ovládl i kategorii jednotlivců Šampionů. Rýmařov je holt zřejmě rájem pIšQworkovým. Pohár za druhé místo byl předán týmu DPOX8 a bronz si na krk pověsili MGSZŠVOŠZV.

1. místo Stephenson 2-18 (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Erik Gruss, Šimon Nádvorník, Aleš Kovář, Patrik Gruss, Petr Hladký
2. místo DPOX8 (Gymnázium a SOŠ pedagogická, Nová Paka) ve složení: Lukáš Kraus, Tomáš Dyntr, Andrea Černá, Jakub Svoboda, Kryštof Vitvar
3. místo MGSZŠVOŠZV (Masarykovo gymnázium, SZdrŠ a VOŠ zdr., Vsetín) ve složení: David Halmazňa, Jakub Schön, Jakub Zálešák, Jáchym Pospíchal, Tomáš Svoboda
Přejít na detail turnaje