Konkurence 655 týmů? Pro vítězný tým kategorie základních škol GML Œ brnkačka!

08.12.2022 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

Po dlouhých třech letech se na půdu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně vrátilo Grandfinále pIšQworek. Netradičně dvoudenní finále otevřely svými turnaji týmy základních škol. Kam se nakonec poveze putovní pohár?

První piškvorkoví nedočkavci dorazili před půl sedmou a bez otálení se ponořili do trénování herních taktik. Se začátkem úvodní prezentace byly v aule přítomny všechny postoupivší týmy. Ty, které prošly trnitou cestou oblastních a krajských kol a dnes se v konkurenci 32 týmů popraly o první příčky. Většina hráčů hned vplula do pIšQworkových triček, která obdržela u prezence, jiní zůstali věrní svým týmovým trikům, kterými prokazovali svou soudržnost a týmového ducha.

Úvodní prezentace a slova moderátorů Míši Holotňákové a Tadeáše Vylity shrnula pravidla duelů a organizační informace. Na rozdíl od předešlých turnajů byl harmonogram osmi soutěžních kol fixní. V 8:30 se soutěžící posadili ke stolům s hracími archy, šachovými hodinami a linery poprvé. Toto opakovali každých 40 minut, kterých bylo na jedno kolo vždy vymezeno. 

Do prvního kola byly týmy nasazeny podle své úspěšnosti v krajském turnaji, ve kterém se zápasy hrály takzvaným švýcarským systémem Ten proti sobě staví týmy s podobnou herní výkonností a duely jsou tak vyrovnanější (švýcarský systém byl využit i na Grandfinále). Z výsledků prvního kola není možné vyčíst žádné závěry, je spíše orientační a formuje matnou podobu budoucího pořadí. Všechny týmy se tak v tuto chvíli dělily o první tři příčky. Po druhém kole se mírného vedení ujali Růžoví PORGorožci, kterým se nepovedl pouze jeden duel, který připsal výhru týmu KDŠ. Ve třetím kole se scénář s pěti výhrami a jednou prohrou zopakoval u týmů NERF MINER, Mensa G, BAGR, Globonauti, Svatoušci 1 a Žabaři (očividně název týmů nekoresponduje s úspěšností jeho členů). Před čtvrtým kolem bylo pořadí následující: NERF MINER, Růžoví PORGorožci, GML Œ, Mensa G, Pišmeni a BAGR. Polovina grandfinálového turnaje poslala PIŠMENY, BAGR a Růžové PORGorožce o pár příček níže a ve vedoucí pozici se místo dosavadního vedoucího probojoval GML Œ s 8 body a skóre 32 bodů. V pátém kole Mensa G dále padala a v první pětce se nám objevil zatím níže umístěný tým Ovocný Dream team. Páté místo mu zajistil zápas s Bzencem a pět výher nad ním. RÁDOBY PROFÍCI v tuto chvíli projevili svou profesionalitu a jako první tým přinesli do turnaje absolutní výhru; 6 výher, a tím pádem 12 bodů k dobru.

Po pátém kole následovala obědová pauza využitá jak pro doplnění energie jídlem, tak k odpočinku mozkových závitů. Někteří možnost pauzy nevyužili naplno a v křížkování a kolečkování pokračovali na tréninkových papírech. Grandfinálový den nabízel možnost zahrát si a potrénovat s mistry světa gomoku Martinem Muzikou a exmistrem republiky v gomoku Lukášem Součkem. S herními kameny probírali se zájemci taktiky a ideální tahy pro úspěšné zakončení hry. „S o řadu lepšími piškvorkáři trénuju celkem často online v herně, s Martinem a Lukášem jsem ještě nehrál. Ale je super mít je tady takhle živě. Probrali jsme spolu můj předešlý duel a co jsem udělal špatně,“ komentuje přítomnost mistrů rýmařovský tým Klobásy nad párkama.

Šesté (pro některé soutěžící předtím hladové nyní trávicí) kolo upevnilo pozici zatím po dvě kola v řadě nejlepší tým GML Œ. Druhou příčku udržel NERF MINER a třetí místo se stalo odrazovým místem pro dívčí Ovocný Dream team, protože už v kole sedmém se vyšvihl o patro výš. Za posun jsou vděčny Růžovým PORGorožcům, na kterých si „vydělaly“ 6 výher. Uvolnil se prostor pro BAGR a dlouho v první trojici setrvávající tým NERF MINER se propadl na bramborovou medaili. Tým PŠPPTB si to propočítal: „Největšími konkurenty pro nás byli Fakt neviem, šoupli nás dost dolů… Teď bychom museli šestkrát vyhrát, abychom se z 11. místa dostali na sedmé.“

Osmé, nejnapínavější kolo v prvních minutách projasnil radostný výkřik člena týmu Úprkovy křížky, zřejmě jedna z pěti výher tohoto týmu. Zdá se, že piškvorky nemohou být dramatické, o opaku nás ale přesvědčily týmy na stole číslo jedna. O absolutní vítězství se zde rozhodovalo mezi dosavadním favoritem GML Œ a ryze dívčím týmem Ovocný Dream team. Přestože slečny prvního místa nedosáhly, za historický moment tento zápas považovat můžeme. Už samotná přítomnost týmu bez jediného chlapce na Grandfinále, který by se umístit těsně pod vrcholem, je úspěch a mementum. Putovní pohár si tak opět ve škole vystaví škola Gymnázium Matyáše Lercha v Brně, z které pochází vítězové GML Œ. Naposledy se u nich vyjímal v roce 2018. Gratulujeme!

1. místo GML Œ (Gymnázium Matyáše Lercha, Brno) ve složení: Max Denemarek, Erik Weber, Johana Cechová
2. místo Ovocný Dream team (Gymnázium, Uherské Hradiště) ve složení: Barbora Stodoláková, Klára Spáčilová, Lucie Horáková
3. místo BAGR (Gymnázium, Říčany) ve složení: Šimon Petrák, Tomáš Tichý, Karel Hojný
Přejít na detail turnaje