Mezera k týmu GAP byla v Ústí pro ostatní nepřekonatelná

29.11.2022 | Jakub Strašlipka | Soutěžní kola

Úterní dopoledne bylo v ústeckém Rodinném centru Slunečník ve znamení krajského pIšQworkového turnaje pro střední školy, na kterém se utkalo šestnáct nejlepších týmů kraje. Z vítězství se radoval tým GAP, reprezentující Gymnázium Podbořany, který si tím zajistil vstupenku na Grandfinále v Brně. Další medailové pozice obsadily tým Pumpkinpie z teplického gymnázia a tým “K” z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem.

Po představení partnerů soutěže a vysvětlení pravidel započalo osmdesát žáků v pětičlenných týmech střetnutí, které trvalo necelé čtyři hodiny. Úvodní kola turnaje, hraného švýcarským systémem, známým z šachu, se ukázala být dobrým indikátorem konečného pořadí, když všechny celky, které nakonec skončily na 1.–5. místě, byly hned po prvním kole mezi top šesti.

Od čtvrtého kola bylo znát, že dřívější selekce podle kvality vedla ke střetnutím mezi celky s velmi podobnou úrovní pišqworkového umu. Zatímco v začátku končily zápasy spíše vyššími rozdíly – nebyly výjimkou výsledky 19:1 (souboj GAP vs. GSPŠD) nebo 18:2 (“K” vs. Nejlepší; Pumpkinpie vs. BezNázvu) v pozdějších fázích turnaje jsme se dočkali mnoha remíz a těsných vítězství.

Ve čtvrtém kole remizovaly týmy GSPŠD a Výherci, Tvrdé Růžičky a Dilfky, stejně jako Soslovci a Educhem Most, kteří se rozešli smírně v důležitém souboji o poslední příčku. Možná klíčový krok k vítězství udělali zástupci GAPu, kteří v dramatickém souboji zdolali své protějšky z “K” poměrem 11:9.

I v kole pátém došlo na tři remízy a vůbec poprvé (a naposled) v celém průběhu turnaje dokázal nějaký tým obrat o body pozdější vítěze – povedlo se to týmu SPSCV (10:10). Až do poslední minuty se pak rozhodovalo v souboji “K” proti GDC, v němž prvně jmenovaní nedokázaly v časovém limitu dotáhnout manko a prohráli těsně, 11:9.

Před závěrečným kolem už bylo jasné, že o medailistech se rozhodne mezi týmy GAP, Pumpkinpie, SPSCV, “K”, BezNázvu a GDC (v tomto pořadí po pátém kole), přičemž všechny z těchto týmů měli za soupeře další tým z top 6. GAP si pohlídali své první místo výhrou 12:8 nad GDC, pro něž tato prohra byla obzvlášť bolestivá, neboť je poslala z šestého až na dvanácté místo. Tým “K” zdolal BezNázvu, což prvně jmenované dostalo na stejnou bodovou úroveň jako tým SPSCV, který pouze remizoval s nakonec druhými Pumpkinpie, a o třetím místě tak rozhodlo až pomocné kritérium skóre, které vyznělo lépe pro ústecké “K”.

Zástupce podbořanského gymnázia nyní čeká začátkem prosince brněnské Grandfinále pro 24 nejúspěšnějších týmů, pro ostatní cesta letošními pIšQworkami skončila na krajském turnaji. I tak ale všichni účastníci opouštěli ústecké Rodinné centrum Slunečník v dobré náladě a s vidinou úspěchů v pIšQworkách 2023.

1. místo GAP (Gymnázium Podbořany, Podbořany) ve složení: Jáchym Růt, Lukáš Pastor, Robin Šindelář, Martin Trinh, Viktorie Tuhá
2. místo Pumpkinpie (Gymnázium, Teplice) ve složení: Daniel Kučera, Jakub Kraus, František Farda, Le Huy Dat, Ondřej Suchý
3. místo "K" (Gymnázium, Ústí nad Labem) ve složení: Michal Pittner, Barbora Jirásková, Petr Kohout, Vojtěch Brož, Šimon Štěrba
Přejít na detail turnaje