Středočeský Bagr poražen, druhou šanci ale vybojoval

25.11.2022 | Martin Bruna | Soutěžní kola

Nejlepší základní školy středočeského kraje dnes soupeřily o titul té nejlepší. Sjely se do středu Prahy na Gymnázium Nad Štolou 1 na Praze 7. V turnaji se bojovalo o dvě postupová místa do Grandfinále v Brně.

Hned během prvních tří kol měl turnaj svého jasného favorita, a tím se stal tým Bagr. Přesvědčivě porazil tým Divoké Okurky (12:0), ZŠ Sadská 2 (12:0) a tým UwU (10:0), v té chvíli už byl na jasném prvním místě. Svou dominanci potvrdil čtvrtým kolem proti týmu Tým 1 (10:2). Pořadatelé už chtěli tomuto týmu vypsat diplom, „přece se nemůže nic stát, že“.

Páté kolo přineslo zvrat. Tým Bagr prohrál, ale ne jenom o kousek... Výhry nad ním se totiž zmocnil tým ZŠ Sadská 3 (2:10). Ale i po téhle prohře se tým Bagr držel na prvním místě, jeho pořadí však začalo být ohroženo. Tým UwU také sbíral body ve velkém. Až na prohru se jmenovaným Bagrem neprohrál jediný zápas. A dokonce na získané skóre byly týmy vyrovnané. Samotná výhra umístila tým ZŠ Sadská 3 do potenciálního boje o postupové místo do finále.

Šesté kolo nepřineslo už žádný další velký zvrat na předních příčkách. Tým Bagr obhájil první místo výhrou nad týmem Osmíci 2 (10:2). Zajímavější byl zápas týmu UwU proti ZŠ Sadská 3. Pro oba to byl boj o postupová místa; výhru nakonec získal tým UwU, ale pouze (8:4), a dal tím týmu Bagr náskok 2 bodů na skóre.

Po šestém kole měly tedy postup jasný oba týmy, ale nebylo ještě jisté jejich pořadí. Pokud tým Bagr vyhraje alespoň (10:2), tak má naprosto jasno, že vyhrál a tým UwU nezachrání ani výhra (12:0). Zároveň i když už nejde o postup, tak sedmé kolo přináší přímý zápas o třetí místo mezi týmy ZŠ Sadská a Divoké Okurky. Ten vyhrávají Divoké Okurky výsledkem (8:4) a odnášejí si třetí místo. Tým UwU vyhrává zápas s týmem Tým 1 (8:4), ale přichází druhé klopýtnutí týmu Bagr, který remizuje s týmem, který porazili na oblastním kole FIJAKR (6:6) a poprvé v turnaji ztrácí své první místo a v turnaji končí na druhém místě.

1. místo UwU (Gymnázium, Čelákovice) ve složení: Tomáš Sedmihradský, Eliška Jeřábková, Quang Minh Nguyen
2. místo BAGR (Gymnázium, Říčany) ve složení: Šimon Petrák, Tomáš Tichý, Karel Hojný
3. místo Divoké okurky (Dvořákovo gymnázium, Kralupy nad Vltavou) ve složení: Jakub Koudek, Jan Koukal, Tobiáš Vendl
Přejít na detail turnaje