Turnaj v Ústí ovládla gymnázia

18.11.2022 | David Rajnoha | Soutěžní kola

A to především ústecké Gymnázium na Jateční. Všichni tři zástupci z této školy se umístily v první čtyřce a vklínit se mezi ně dokázal pouze jeden tým z Děčína. Ostatní tými sice odcházejí bez postupu do krajského turnaje, ale i tak si odnáší vzpomínky na příjemně strávené dopoledne.

 

„Tyjo, já jsem mohl dneska spát do devíti a místo toho jsem tady“. I takové povzdechy byly slyšet v Rodinném centru Slunečník na začátku posledního dne oblastních turnajů soutěže pIšQworky. Mnoho škol totiž na den mezi 17. listopadem a víkendem dalo svým studentům ředitelské volno. Dnes se tak v Ústí sešli opravdu ti, kteří mají pIšQworky ve svém srdci (a nebo je po dnešku určitě míň budou).

 

Poté, co jsme několik týmů odhlásili, jeden přihlásili a se dvěma jsme si vyjasnili, že turnaj se nekoná na Střekově, ale na druhé straně Labe, jsme mohli začít. Počet týmů se ustálil na příjemných osm. Mohli jsme tak rozlosovat dvě skupiny, nikdo během úvodní fáze turnaje zbytečně nečekal a z postupu do čtvrtfinále se mohly těšit všechny týmy. 

 

Skupinovou část nejlépe zvládly týmy “K” a Dilfky. Ty jí prošly bez ztráty jediného bodu a ve čtvrtfinálových zápasech pak vyzvaly popořadě Trosky a tým Borci a Róza. Týmy z ústeckého gymnázia nezaváhaly, potvrdili svou pozici favoritů a postoupily do semifinále. I ve zbylých dvojících vítězili ti lépe nasazení. Černý Draci podlehli GDC a Autíci 2 až v roztřelu nezachránili čest ústecké průmyslovky a přepustili místo ve čtvrtfinále týmu Milfky.

 

Znali jsme tak postupující do Krajského turnaje. Ve dvou zápasech však ještě zbývalo rozhodnout o tom, kdo si odnese pohár pro vítěze a hru „Změň osud“ od společnosti Albi.

Tým “K” s přehledem ukázal, že opravdu oni jsou prvním týmem gymnázia na Jateční a přejel své kolegy Milfky 18:2. Boj mezi Ústím a Děčínem byl o to napínavější. Skóre je 10:10, na řadě je rozstřel. Ubíhá minuta po minutě a nevypadá to, že by jeden z soupeřů získával rozhodující převahu. Když se překlopila patnáctá minuta, věděli oba protivncíci, že nastalo to, čeho se oba obávali. O postupujícím rozhodne los! Štěstí přálo týmu Dilfky a tak mohli jeho členové ve finále vyzvat “K”.

 

A bylo na “K”, aby zas a znovu potvrzovali, že oni byly ve školním kole vybrání jako nejlepší oprávněně. I Dilfky jsou totiž tým z té stejné školy. A teď to bylo o poznání napínavější, než v semifinále. Zbývalo několik pár posledních duelů a od členů “K” se ozvalo: „Když kdokoliv z nás vyhraje, máme to.“ Jenže tento zvýšený tlak nepomáhal. Jeden z duelů si hned na to přivlastnil hráč Dilfek. Nakonec však přece jen “K” tento poslední krok k vítězství úspěšně vybalancovalo a může jít do Krajského turnaje nalaďeno na vítězné vlně – na dnešním turnaji neprohrálo jediný zápas.

 

Dobře zakončili dneší den také soutěžící z Děčína, kteří se oklepali z prohraného losu a stejným těsným poměrem, jakým skončilo finále, zvítězili nad Milfkami a za tento počin byli odměněni diplomy za třetí místo.

 

Především si ale týmy odnášejí cenné zkušenosti, které mohou využít již za necelé dva týdny na Krajském turnaji a poprat se o postup do Brna, kde se na půdě Masarykovy Univerzity uskuteční pro soutěžící vytoužené Grandfinále.

1. místo "K" (Gymnázium, Ústí nad Labem) ve složení: Michal Pittner, Barbora Jirásková, Petr Kohout, Vojtěch Brož, Šimon Štěrba
2. místo Dilfky (Gymnázium, Ústí nad Labem) ve složení: Oliver Šaffer, Janus Kerej, Adam Hrubec, Nella Čvančarová, Samuel Fuchs
3. místo GDC (Gymnázium, Děčín) ve složení: David Šípal, Štěpán Šípal, Matěj Bureš, Tomáš Toman, Ondřej Švihnos
Přejít na detail turnaje