Špuntíci na domácí půdě v Břeclavi vítězí

10.11.2022 | Vojtěch Bžatek | Soutěžní kola

Na Střední průmyslovou školu Edvarda Beneše přijelo ve čtvrtek 10.11.2022 celkem 14 týmů z Břeclavi a okolí, aby se utkaly o titul oblastního vítěze v soutěži pIšQworky. V takto nadupané kategorii Základních škol nebylo snadné se prosadit. Ale domácím se to podařilo a celkový titul si odváží tým Špuntíci ze Základní školy Břeclav, Slovácká 40.

 

Základní škola Břeclav, Kpt. Nálepky 7 poslala do boje hned čtyři své reprezentující týmy (Auťáci, Klobásci 2.0, Koštata a Matonky). Ani Základní škola Břeclav, Slovácká 40 se nenechala zahanbit a její tři týmy (Futro-matro, Myšáci a Špuntíci) brázdily postupovým schématem i do posledního zápasu. Své sebevědomí jasně prokázal i tým Maxíci ze Základní školy Starý Poddvorov. I když byli všichni studenti jen 5. ročníku základní školy, tak se deváťáků vůbec nezalekli a hrdě se jim postavili.

Po úvodní prezentaci a vysvětlení pravidel si kapitáni vylosovali skupiny, ve kterých se jejich týmy střetnou o postup do vyřazovací části. Hned na úvod týmy „73“ a „Bzenec“ neponechaly nic náhodě a dominovaly všemi výhrami ve svých skupinách. S oddělením kategorie pro střední školy do jiného města se musela popasovat škola Gymnázium a Jazyková škola Břeclav. Ale ve výsledcích skupin bylo vidět, že to její týmy zvládly bez většího stresu. Oba týmy vyhrály své skupiny a zajistily si tak výhodnější pozici ve čtvrtfinále. Také Základní škola Velké Bílovice slavila úspěch. I její všechny týmy (Bílovčáci B, Bílovčáci postoupily do play-off, a tak naděje na postup do krajského turnaje, nebo dokonce vítězství v oblastním turnaji byly obrovské. Ale vyhrát může jen jeden. A o tom měl rozhodnout obávaný pavouk.

V systému „náhlá smrt“ je prostor na chybu minimální. Každý prohraný duel může znamenat ztrátu důležitých bodů, které nakonec budou ty klíčové pro postup dál v turnaji, a i v celé soutěži. Vítězové čtvrtfinále si mohli částečně oddechnout. Všichni už totiž měli jistou postupovou pozici na krajský turnaj. Ale pouze částečně. Postup není všechno. Pořád byl ve hře pohár pro vítěze a desková hra od Albi. V semifinále skončila šňůra vítězství týmu „Bzenec“ a ve finále musel také, do té doby bez jediné prohry, kapitulovat tým „73“. Celkovým vítězem se zaslouženě stali Špuntíci ze Základní školy Břeclav, Slovácká 40.

Závěrem bych chtěl všem zúčastněným poděkovat za příjemně strávené dopoledne, pořadatelské škole za vstřícné přijetí a popřát hodně úspěchu postupujícím týmům v další kolech soutěže.

 

1. místo Špuntíci (Základní škola, Břeclav) ve složení: Pavel Nývlt, Jakub Töviš, Vladimír Kubík
2. místo 73 (Gymnázium a JŠ s právem st. j. zk., Břeclav) ve složení: Jan Harašta, Slavomír Ruman, Darek Růžička
3. místo Bzenec (Gy, OA a JŠ s právem státní JZ, Hodonín) ve složení: Ondrej Rákoš, Ngoc Quyen Tran, Patrik Tesařík
Přejít na detail turnaje