Snad už tento pařez nebude chtít umřít. Společně s PPSKA si totiž vysloužil vítězství

09.11.2022 | Petra Tomášková | Soutěžní kola

V aule Biskupského gymnázia v Hradci Králové se ve středu 9. listopadu setkalo 12 po vítězství lačných týmů z řad základních škol a 9 nadupaných týmů z kategorie středních škol. Nejenže dorazily všechny přihlášené týmy, ale také i dorazili všichni včas.

Po úvodní prezentaci a vysvětlení metody SWAP proběhla následná kontrola pochopení pravidel této zahajovací metody, a to formou názorné ukázky z rukou dvou dobrovolníků; Honzy a Martina. Díky.

Když se veškerá pravidla zdála býti jasná, přistoupili jsme k losovaní do skupin. Každá kategorie byla rozdělena do skupin A a B; v nich probíhaly zápasy takzvaně každý s každým (tedy každý tým s každým týmem). Díky množstevní přesile si soutěžící základních škol měli možnost užít o jeden zápas více než kategorie starších. Částečně organizační zmatky a vyčkávání na dohrání těch do piškvorek více ponořených členů týmů zapříčinilo lehký časový skluz, který se avšak podařilo zmírnit.

Své herní skupiny vyhrály týmy základních škol Šachisti a Úprkovy křížky (oba týmy následně skončily na stupních vítězů). Ve vyřazovacím pavoukovi dále soutěžily týmy Kidíci, Křížky a kolečka, Smrt chtící pařez, Úprkova kolečka, Arašídy a Tým 2A. Ze středních škol ve skupinách excelovaly PPSKA a Zubařky. Společně s nimi se ale do play-off dostaly i týmy Myšáci, Co se našlo, Team Bigy, Pentahydrát síranu měďnatého, Πškv∨ky a Ženy.

Mohlo by se zdát, že tým pořadatelské školy Smrt chtící pařez se doslova vyžívá v remízách. Do rozstřelu o postup nebo i samotné vítězství vyslali svého favorita hned třikrát. Poslední ze soubojů měl dlouhého trvání, které nebylo pro hráče jednoduché dotáhnout ke zdárnému konci. Sami se tedy po celém dni vyčerpávajícího piškvorkování rozhodli pro hod mincí, který měl o vítězi rozhodnout. Mince se stala osudnou pro tým Úprkovy křížky, který se postavil téměř po boku vítězného týmu Smrt chtící pařez. Krásné druhé místo si zaslouženě vybojovaly. Třetí místo obsadily Šachisté. Vítězství „pařezu“ se není co divit. Piškvorky cvičí na mobilní aplikaci a své logické přemýšlení si trénují i na šachách: „Pohár si spíše nenecháme a poputuje k těm dalším ve školním klubu.“

Zdá se, že jediná dívka (dnes neprohrála jediný duel) v týmu PPSKA je jeho esem v rukávu. Úspěšně bojoval ale celý tým, který se společně pravidelně účastní i dalších soutěží. To je správný týmový duch! Menším narušitelem je jeden z členů PPSKA, který se již v pátek 11. listopadu zúčastní Grandfinále Šampionů (kategorie jednotlivců) a bojovat tak bude na vlastní pěst. Druhé místo patří Pentahydrátu síranu měďnatého a třetí místo vzal Team Bigy.

Velké poděkování patří školním koordinátorům (Amálka, Anet a Patrik), kteří během dnešního oblastního turnaje pomáhali, byli nepostradatelní. Díky také míří k paní učitelce Ireně Kožíškové za učitelský dozor a pomoc při organizaci.

1. místo PPSKA (Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové) ve složení: Petr Podolský, Lukáš Poul, Nela Marková, Daniel Klimt, Lukáš Hronovský
2. místo Pentahydrát síranu měďnatého (VOŠ zdravotnická a Střední zdrav. škola, Hradec Králové) ve složení: Jan Procházka, Kryštof Jánský, Matěj Brinkman, Lukáš Javůrek, Lukas Kupka
3. místo Team Bigy (Biskupské gymnázium, círk. ZŠ, MŠ a ZUŠ, Hradec Králové) ve složení: Matouš Reschel, Lada Zelbová, Anna Rubáčková, Richard Roušal, Jan Veselka
Přejít na detail turnaje