Oblastní liberecký turnaj ovládl tým Mám5!

09.11.2022 | Jakub Strašlipka | Soutěžní kola

Ve středu 9. 11. na libereckém Gymnázium F. X. Šaldy proběhl pIšQworkovský spojený oblastní turnaj. Byl velice úspěšný, jelikož přilákal krásnou stovku nadšenců - dohromady 22 týmů. Stupně vítězů v kategorii ZŠ patřily zástupcům Gymnázia Doctrina, jehož týmy Mám5, Kečupová kaše s bramborem a PišToXo si odnesly všechny diplomy a ceny. V kategorii středních škol se z vítězství radoval tým z jabloneckého Gymnázia u Balvanu, dále tým Jonáš a spol. z Gymnázia a SOŠ, a nakonec SOŠP Jeronýmova a domácími zástupci, týmem Punainen Kala.

Po úvodním představení se obě kategorie, ZŠ a SŠ, rozdělily do dvou místností, kde probíhaly skupinové boje. Sedmička mladších týmů se utkala systémem každý s každým, což pro všechny soutěžící znamenalo šest intenzivních zápasů. V síti skupinových bojů zůstaly dva týmy ze ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou a tým IQ TYKVE, reprezentující jabloneckou ZŠ Liberecká; zbylá čtveřice si turnaj prodloužila o zápasy v play-off.

Poté, co v semifinále uspěly dva ze tří týmů Gymnázia Doctrina, bylo jasné, která škola si odnese prvenství, avšak o vítězném týmu nakonec rozhodl až rozstřel. Kapitán týmu Mám5 Samuel Tůma si poradil s Václavem Poekem (Kečupová kaše s bramborem). Na stupních vítězů je doplnila další trojice zástupců Gymnázia Doctrina, PišToXo, kteří zdolali zástupce ZŠ Lidická poměrem 8:4.

Týmy středoškoláků svedly souboj ve 4 skupinách po třech a čtyřech, přičemž si vstupenku do play-off zajistily týmy umístěné na prvních dvou stupních. Ve třech skupinách došlo na rovnost bodů a o postupujícím týmu tak musel rozhodnout rozdíl skóre, v některých případech i vzájemný zápas. To však nebylo nic proti tomu, jakého dramatu jsme se dočkali ve čtvrtfinále mezi týmy Zpocené nudle ze SOŠO a Punainen Kala. Ani dva rozstřely mezi Adamem Pustkou a Kristýnou Tučkovou o postupujícím do semifinále nerozhodly, a na řadu proto přišel los. Jásot nakonec propukl u Punainen Kala, kteří si tak zajistili nejen boj o finále, ale také místo na krajském turnaji.

Duelem o vše skončilo také čtvrtfinále mezi Piškvíky a Analyza company Ltd., přičemž úspěšnější byli domácí Piškvíci, kteří však nakonec obsadili „bramborovou“ čtvrtou pozici pro prohrách s týmem Jonáš a spol. v semifinále a Punainen Kala v boji o třetí místo. Finále kategorie středních škol nabídlo bitvu týmu Zhulil bych se jako bludný BALVAN s Jonáš a spol. a v těsném souboji (skóre 12:8) nakonec prokázali chladnější nervy prvně jmenovaní a zaslouženě odvezli pohár do Jablonce nad Nisou.

Krajské turnaje se konají opět na Gymnáziu F. X. Šaldy, tentokrát ve dvou různých termínech. Zatímco v kategorii základních škol se čtveřice nejlepších týmů dnešního turnaje utká s dalšími kvalifikanty v pondělí 21. 11., šest středoškolských týmů poměří síly se zbytkem kraje den poté, tedy 22. 11.

Závěrem dodejme, že celý turnaj se nesl v soutěživé, avšak přátelské atmosféře, za jejíž vytvoření patří dík především soutěžícím, kteří i ve vypjatých momentech zachovali chladnou hlavu. Všem týmům děkujeme za hojnou účast a na nejlepší se těšíme na krajském turnaji. 

1. místo Mám5 (Doctrina- Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec) ve složení: Samuel Tuma, Daniel Tuma, Karolina Šírová
2. místo Kečupová kaše s bramborem (Doctrina- Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec) ve složení: David Gúčik, Hynek Šedlbauer, Václav Poek
3. místo PišToXo (Doctrina- Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec) ve složení: Antonín Vokurka, Antonín Šebánek, Anežka Morávková
Přejít na detail turnaje