Jak Stephenson rozdrtili konkurenci, zatímco ostatní hráli ping-pong

25.11.2022 | Viktorie Mýlková | Soutěžní kola

V pátek 25. listopadu 2022 se v Ostravě na gymnáziu Hello konal krajský turnaj pro střední školy. Sešlo se zde nejlepších 24 týmů z celého Moravskoslezského kraje, aby rozhodli, kdo postoupí na Grandfinále.

Organizátoři všem důkladně vysvětlili pravidla a rozdali důležité podklady k hraní. Švýcarský systém, který je letošní novinkou krajských turnajů, několik týmů znejistěl – jednak bylo potřeba náležitě vysvětlit systém bodování a pomocných hodnocení, jednak nastaly obavy z délky turnaje. Osm kol švýcara zkrátka nějakou dobu zabere. Týmy nicméně vše pochopily a se správnou dávkou IQ v prášku se pustily do hraní.

První kola probíhala bez problémů, vše šlapalo, všichni hráli. V průběhu turnaje ale některé týmy usoudily, že nemá smysl pokračovat, když jejich výkon nestačí na postupová místa. Švýcar je v tomto jednoduše nekompromisní. Bohužel jsme se tak museli rozloučit s týmy Šestky, OACT-gang, Reverentia a SPŠCH. Řada týmů tak v dalším průběhu turnaje vyhrávala kontumačně. Průběh turnaje byl nicméně hladký.

Již zmíněné obavy z délky turnaje se ukázaly být oprávněné. Osmé kolo týmy dohrály až před třetí hodinou odpoledne. To vedlo hráče, kteří skončili partie rychleji, ke zkrácení dlouhé chvíle. Není tedy divu, že ping-pongový stůl, stojící na chodbě, hráči okupovali téměř bez přestávky. Hraní piškvorek za zvuku skákajících míčků tak bylo zajímavým osvěžením.

Od druhého kola se v čele usídlily týmy KleFeťáci a Stephenson 2-18. Ti se z prvních přiček nepohnuli až do konce. Nakonec se nejvíc zadařilo Stephenosn 2-18 a Zapadlíci s kterými se uvidíme i na Grandfinále.

1. místo Stephenson 2-18 (Gymnázium a SOŠ, Rýmařov) ve složení: Erik Gruss, Šimon Nádvorník, Aleš Kovář, Patrik Gruss, Petr Hladký
2. místo Zapadlíci (Masarykovo gymnázium, Příbor) ve složení: Jakub Vlček, Jiří Matýsek, Oliver Hyvnar, Pavel Kerekeš, Tomáš Dořičák
3. místo KleFeťáci (Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál) ve složení: Jakub Škopík, Matěj Foldyna, Petr Volčík, Jakub Lang, Patrik Zouhar
Přejít na detail turnaje