Místrovství v remízách aneb když jsou všichni příliš dobří

07.11.2022 | Michaela Holotňáková | Soutěžní kola

Dne 7. listopadu se na Spojené škole v Žilině odehrál oblastní turnaj pro střední školy. Dohromady se sešlo 24 týmů – skutečně hojný počet (i když se měl zúčastnit i jakýsi neexistující mystery tým. Kuriózní). I bez neexistujícího týmy jsme se však dočkali vítěze - tím se stal tým Chrumkavé černošky z Gymnázia, Veľká okružná.

Po hektické prezenci, na které se rozdávaly naše super linery, periodické tabulky a nabídka nejnovějších knih se všechny týmy shromáždily na úvodní prezentaci. Ta ovšem ještě ani pořádně nezačala a přítomné týmy už prokázaly, že pIšQworky rozhodně sbližují – samou láskou se dva jedinci spoutali dohromady. Kde ovšem vzali pouta a kam se poděl jejich klíč, nikdo neví. Ještě že existují manikúrní nůžky.

Kromě této až nepříjemně „poutavé“ situace proběhla úvodní prezentace bez problému. Po představení pořadatelů, partnerů a našich dalších soutěží jsme se vrhli na pravidla. SWAP měli brzy všichni v malíku.

Týmy s plnou vervou začaly hrát a v celé místnosti byla cítit koncentrace. Také šla slyšet – týmy navazovaly přátelství, úsměvy se objevovaly na každé tváři a žáci se navzájem snažili přesvědčit ty druhé, že pokud je nechají vyhrát, rozhodně jim ty bonbony ze školního bufetu koupí. Klasika.

Ani jsme se nenadáli a první souboj ve skupinách byl za námi. Výběr se zužoval – čím déle se hrálo, tím lepší skupiny se střetávaly.

Nastalo play-off – navzájem se utkalo 16 nejlepších týmů , vítězných 8 mělo zajištěno i postup do Krajského turnaje. Zápasy ale rozhodně jednoduché nebyly. Několikrát došlo k remíze, chvilku to i vypadalo, že dojde na hod mincí. Lidé byli dokonce tak zadumaní, že někteří jedinci 6x zakopli o tu stejnou lavici.

Jiní ale naopak hru brali s lehkostí – k zábavnému utkání jim stačilo postupovat jednoduše od spodu nahoru. Jak kreativní...

Nebyl by to ale správný turnaj o místo toho nejlepšího piškvorkáře, kdyby těch remíz nenastalo více. Hodně. Skutečně mnoho. Jestli předtím na hod mincí došlo jenom málem, tentokrát situace skutečně nastala.

Tak jsme konečně dostali finalisty. Tým Poland Amigos se utkal s týmem XOXO o třetí místo a Chrumkavé černošky se o to první bily s týmem X-meni z HAZA. Po skoro pěti hodinách usilovného zápasení jsme měli vítěze. Tímto všem umístěným (a samozřejmě i zúčastněným) gratulujeme : ).

1. místo Chrumkavé černošky (Gymnázium, Žilina) ve složení: Peter Czimmermann, Samuel Neslušan, Stanislav Barčák, Nina Nagyová, Šimon Devera
2. místo X-meni z HAZA (Hotelová akadémia, Žilina) ve složení: Ivana Mičkyová, Kristína Strúharňanská, Simona Barteková, Nikolas Kúdelčík, Štefan Bodina
3. místo Poland Amigos (Gymnázium Václavská cesta, Žilina, Žilina) ve složení: Daniel Hacek, Fedor Kállay, Adam Cedzo, Daniel Holík, Matej Huček
Přejít na detail turnaje