Díky pIšQworkám pro mě MUNI nebyla neznámá, říká studentka a koordinátorka loňských pIšQworek

01.01.2024 | Áďa Štěpán | Partneři

Váháš nad tím, kterou vysokou školu studovat? Áďa Štěpán, studentka Fakulty sociálních studií a koordinátorka pIšQworek 2022, ti prozradí, proč pro ni Masarykova univerzita, spolupořadatel soutěže, byla jasnou volbou.

Řada středoškoláků při výběru oboru a univerzity tápe. Možností je spousta a vyznat se v obrovské škále oborů a ve vlastních preferencích je téměř nemožné. Měla jsem to dlouho stejně, dokud se mě ve třeťáku nezeptala moje češtinářka: “Jdou ti slohovky, nechceš zkusit novinařinu?”

V ten moment bylo jasno. Teď, o čtyři roky později, studuju mediální studia a žurnalistiku na MUNI a nemohla bych být spokojenější. Než jsem se ale rozhodla, že chci studovat v Brně, musela jsem se hodně rozmýšlet. Nakonec moravská metropole vyhrála nad Olomoucí i Prahou. Důvod? pIšQworky.

Díky pIšQworkám pro mě totiž Masaryčka nebyla neznámá. Účast na Grandfinále mi ukázala, že je na škole skvělá atmosféra a aspoň trochu jsem se seznámila s prostory FSS, kde teď studuju. A musím říct, že to byla skvělá volba.

Tak třeba rozvrh si můžu sestavit úplně podle sebe. Stačí splnit dolní limit dvaceti kreditů za semestr, což jsou na žurně průměrné čtyři předměty. Využila jsem taky možnosti sdruženého studia, takže kromě žurnalistiky jsem pronikla i do základů psychologie. Kombinovat se na MUNI dá drtivá většina oborů, a to i napříč fakultami! A pokud to nevidíš úplně na dvojobor, spoustu předmětů si můžeš zapsat jako volitelné – a získané kredity se ti do studia započítají taky. Já se takhle dostala k základům ekonomie, nebo třeba k jazykům.

Aby to nebyla jen óda na MUNI, musím vyzdvihnout taky Brno samotné. V životě jsem nebyla v takhle punkovém, svobodomyslném, studentském městě plném příležitostí. Neustále se tady něco děje, za spoustou aktivit stojí studenti místních univerzit a centrum je (narozdíl od Prahy) plné místních. Působí tady taky spolek Student Cyber Games, který pořádá pIšQworky, takže jestli se rozhodneš studovat na Masaryčce, budeš to mít ke své oblíbené soutěži ještě blíž!

MUNI je zkrátka skvělá volba. Najdeš tu všechny možné i nemožné obory, spolky a aktivity. Na půdě univerzity se potkáš se super zajímavými lidmi, kteří budou v následujících dekádách měnit svět. Dostaneš se ke špičkovým technologiím a nástrojům, které udávají trendy ve svých oborech a jejichž znalost ti dá konkurenční výhodu při hledání práce.

Volba je jen na tobě. Stačí si vybrat.