Elektronové mikroskopy jsou makačka na bednu, stejně jako pIšQworky

15.11.2022 | Petra Tomášková | Partneři

Kolečka a křížky mají na první pohled k elektronovým mikroskopům pořádně daleko, ale jedno mají společné: pokud chceš uspět, tak se nesmíš bát potrápit své mozkové závity. Právě proto TESCAN podporuje pišQworky a jejich soutěžící. Také by ses divil, kolik našich kolegů popsalo ve škole piškvorky pěkných pár čtverečkovaných sešitů. Nebyl to ztracený čas, protože logické myšlení a schopnost kombinovat se jim v jejich práci hodí každý den. A že jsi o elektronových mikroskopech nikdy neslyšel/a? Tak čti dále. 

Vidět neviditelné

Mikroskop, se kterým se pozorují vzorky ve škole, pracuje s viditelným světlem, říká se mu proto optický. Můžeš s ním rozlišit dva body, které jsou od sebe vzdálené třeba jen jeden mikrometr. A pokud chceš vidět víc, světlo už přestává stačit a přichází na řadu elektrony. Díky jejich unikátním vlastnostem dokáží zobrazit vzorky s rozlišením ještě o řád vyšším – až v desetinách nanometru. Jedná se o mimořádně přesné přístroje, které dokáže vyrobit jen pár firem na světě, a tomu odpovídá i jejich cena, která začíná na desítkách milionů korun. V rámci českých škol si je tak mohou dovolit jen univerzity, které také při svých výzkumech naplno využijí jejich možnosti. Další zajímavostí je, že v České republice se vyrobí každý třetí elektronový mikroskop na světě. A to nás vrací zpátky k TESCANu… 

Česko, země elektronové mikroskopie

Historie výroby elektronových mikroskopů trvá v Brně už desítky let a objem produkce každoročně roste. Není divu, elektronová mikroskopie je obor budoucnosti. Každý den si vědci lámou hlavu s náročnými úkoly – ať už jde o medicínu, výrobu čipů do elektroniky, stavebnictví nebo automobilový průmysl. Všude tam potřebujeme pochopit, jak náš svět funguje v nanoměřítku. A tak přichází na řadu elektronové mikroskopy, naše oči do nanosvěta. V TESCANu jdeme těmto výzvám naproti a, stejně jako v pišQworkách, je chceme vyřešit a vyhrát. Podařila se nám vymyslet spousta zlepšení, ve kterých jsme první na světě. A to jsme před 30 lety začínali jako parta kamarádů v podstatě v garážových podmínkách.

Budoucnost je ve školách

Elektronový mikroskop v sobě kombinuje znalosti z mnoha oborů, jako je fyzika, inženýring, matematika nebo vývoj softwaru. O to, aby každý přístroj bezchybně fungoval, se starají desítky lidí v dobře sehraných týmech ve výrobě i ve vývoji. Bez nich by to zkrátka nešlo. Jak naše firma roste, pravidelně nabíráme nadané studenty, aby naše přístroje dokázaly držet krok s tou nejlepší světovou konkurencí. Pokud bys chtěl vědět víc, zůstaň s námi v kontaktu a dej like naší facebookové stránce Mikroskopy z Brna, kde ukazujeme naši brněnskou centrálu, příklady světových instalací nebo zajímavých obrázků, které naše mikroskopy pořizují. Ty najdeš i na našem webu tescan.cz.

Držíme ti palce v pišQworkách i ve studiu a kdo ví, třeba se s našimi elektronovými mikroskopy setkáš při studiu na vysoké škole nebo při exkurzi u nás v TESCANu. Každopádně už o nich budeš něco vědět.