ET volá domů, Právo a pořádek a Ekonomie štěstí. Na co se koukneme nejdřív?

01.09.2021 | Pavlína Skudová | Interview

Pokračujeme. Dneska nás čeká představení rovnou čtyř oddělení: Právo, ET, Ekonomika a Dotace. Doufám, že se Vám předešlý článek líbil. Těšíte se na další představení a pikantní informace? Čeká nás šokující odhalení Radka, Aničky a Radima.

Radek Hegenbart je aktivní student, který rád snídá vtipnou kaši. Přestože ho maturita teprve čeká, už má našlápnuto se stát nejperspektivnějším členem SCG. I když byste to do něj asi nikdy neřekli, tak rád jezdí na kole a překládá texty. Spolu s Adamem Štěpánem (znáte z minula) rád hraje strategické deskovky, videohry a na bicí. Kromě toho, že je vedoucím ET a Discordu, jste už mohli na sociálních sítích vidět jeho tvorbu. Jakou? Kde? Nevíte? Nebudu napínat. Jsou to… Memes.

Anna Švaňhalová je zkušenou matadorkou. Už jednou byla vedoucí organizace turnajů ET Prezentiády 2020. V současnosti se stala čerstvou studentkou práv na Univerzitě Karlově v Praze. Kromě členství v SCG se také spolupořádá Pražský studentský summit. Mezi její koníčky patří četba (teď preferuje především literaturu faktu), jízda na kole, sjíždění divoké vody a cestování po Česku i zahraničí.

Radim Zámostný je studentem oboru ,,Finance a právo” na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní ho čeká psaní bakalářské práce. U nás v SCG je jedním z 6 nováčků, který se rovnou po příchodu ujmul ne jednoho, ale rovnou dvou oddělení. Ve spolku si cení přátelské atmosféry.

 

Co se ti vybaví, když se řeknou pIšQworky?

RH: Křížek a kolečko, hodiny prosezené u telefonu na cestách autobusem, kdy jsem jenom hrál a hrál, a pak jsem to viděl úplně všude.

: Bezprostředně se mi vybaví spousta zkušeností, zážitků, legrace a kamarádů. Každý podzim poslední 3 roky pro mě byl ve znamení XO, takže se mi vybaví i všechna ta deštivá rána při cestě na turnaje, brzké vstávání a spousta cestování.

RZ: Ještě nedávno by se mi vybavily dvě znuděné postavy, které u sebe náhodou mají něco na psaní a možná i čtverečkovaný papír. Co jsem v SCG, znamená to něco víc. Piškvorky (i pIšQworky) jsou nástroj, pomocí kterého se mohou spojovat lidi.

Kdy sis naposledy zahrál/a piškvorky?

RH: Ty joo… Po dlouhé odmlce mě napadá, že posledně na marketingové nalejvárně asi v červnu. Ale dřív jsem docela pravidelně hrál v kavárně, kam jsem rád chodil.

: Asi před rokem, kde se mi potvrdilo přísloví SCG – ,,Kdo neumí hrát XO, organizuje.“

RZ: Myslím, že to bylo zhruba tak před dvěma týdny, kdy jsem si zahrál proti zakladateli a předsedovi SCG. Výsledek? Prohrál jsem. :(

V čem budou podle tebe letošní pIšQworky jiné?

RH: Studenti už nebudou muset nikam jezdit. Doufám, že tento rok budou pIšQworky větší, protože poprvé nemáme limity na školách a počtu vytvořených týmů – tento fakt v minulosti snížil počet přihlášených lidí. Obrovskou novinkou je soutěž veteránů (tj. studentů do 26 let věku). To znamená, že my (organizátoři) budeme mít mnohem více práce, ale účastníci, doufám, více zábavy. No a jako poslední věcí je návrat k memes :D

: V tomto roce si troufám tvrdit, že budou pravidla složitá na pochopení (kola pro jednotlivce, týmy) nejen pro účastníky, ale nesmíme zapomínat na nepostradatelnou část pIšQworek – organizátory. Kvůli známým důvodů loňské pIšQworky nebyly – o to více doufám, že se účastníci a účastnice těší, trénují a zkrátka mají o motivaci postaráno :)

RZ: Mělo by to být poprvé, co budou hlavně online. Kromě tohohle toho ale nedokážu víc odhadnout, protože jsem předchozí nezažil. Moc se ale těším. 

Máš na starosti department. Mohl/a bys nám ho prosím představit?

RH: Působím poprvé jako vedoucí ET (neboli Events & Tournaments), které je největší oddělení v SCG. Jsou to všichni lidé, které vidíte na turnajích. Tito lidé jedou na turnaj, kde nachystají všechno potřebné, řeknou důležité organizační informace, vyhlásí výsledky, zabalí všechno zase zpátky, napíší report a odjedou pryč. Kromě tohoto mám na starosti call centrum, zajištění prostor pro turnaje a vůbec celou organizaci Regionálních finále i Grandfinále, které bude letos zase v prostorách Masarykovy univerzity na Fakultě sociálních studií.

: Nyní vedu oddělení Právo. Přestože se může zdát, že to nic není, opak je pravdou. Obnáší to přípravu smluv s partnery a spolupořadateli, opravu pravidel, GDPR, různé nárazové věci, přípravu valné hromady spolku atd. Zkrátka dělám vše, co se jakkoliv týká práva…

RZ: Dvě oddělení, která mám na starost, jsou Dotace a Ekonomika. V Dotacích se komunikuje s úřady za účelem získání financí pro náš spolek. V praxi tedy obepisuji zástupce krajů a sepisuji žádosti, abychom od nich mohli získat dotace. Letos se to týká jenom Česka. Do budoucna snad dosáhneme i do zahraničí. Co se týče Ekonomiky, tak tu se obávám nedokážu plně představit. Tím, že jsem v pozici krátce, jsem ještě neměl příležitost zažít vše, co se v Ekonomice dělá. Vím ale, že Ekonomika dohlíží na rozpočet, vypisuje faktury a proplácí žádosti.

Jak ses stal/a vedoucím departmentu? Co tě přimělo k tomuto rozhodnutí?

RH: Martin Bruna, jeden ze dvou letošních koordinátorů pIšQworek, přišel za mnou a zeptal se, jestli bych nechtěl být vedoucím. Já jsem odpověděl, že nevím, protože jsem ještě nikdy pIšQworky neorganizoval. Řekl: To bude super, my tě to všechno naučíme.” Tak jsem řekl, že dobře. Nelituju toho. Teda zatím :D

: V současné době jsem asi jedinou studentkou práva v SCG, takže po odchodu bývalého vedoucího práva padla volba právě na mě. Zatím toho nelituju. Je to pro mě velice přínosné.

RZ: K Ekonomice jsem se dostal díky odpovědi na inzerát. Hledal se tehdy někdo přímo na pozici vedoucího Ekonomiky. K Dotacím jsem se dostal vlastně ve stejnou chvíli, i když nečekaně. Kika, jedna ze dvou letošních koordinátorů pIšQworek, se mě zeptala, jestli bych, když už bych byl vedoucím ekonomiky, neměl zájem i o dotace. Tehdy jsem nevěděl, co to vlastně obnáší, ale řekl jsem: „Proč ne?“ Takže to nebylo tak, že bych si řekl, že chci být vedoucím. Ze začátku jsem chtěl prostě dělat něco okolo ekonomiky/financí, abych zkusil uplatnit znalosti ze školy. Pozici vedoucího jsem vnímal jako lákavý bonus.

Co bys vzkázal/a účastníkům letošních pIšQworek?

RH: Přihlaste se… (13. září spouštíme registraci – pozn. aut.)

: Užijte si to na maximum, buďte rádi, že se pIšQworky konečně mohou konat, že se můžete vidět s kamarády a společně si to užít! Nikdy nevíme, zvlášť v této době, kdy nebudou žádné soutěže a setkání. Važme si toho, že se konají i v této nelehké době.

RZ: Zkuste se přihlásit a možná zjistíte, že XO opravdu spojují.

Tak to bylo pro dnešek všechno. Doufám, že se i druhá pohádka líbila. Těšte se na poslední díl.