Každý má to svoje aneb Naše oddělení . Dnes začínáme Logistikou, Obchodem a PRMKT

29.08.2021 | Pavlína Skudová | Interview

V minulém příspěvku s názvem Moment, pIšQworky se nepořádají samy? jste se dozvěděli něco málo o spolku Student Cyber Games (SCG).

Dneska Vám představím první tři vedoucí z celkových devíti. O těch bude ale řeč až později. Ale kdo tito lidé jsou? Co mají na starosti? Jaká byla jejich cesta do SCG? To všechno, a ještě mnohem více zjistíte níže.

Michaela Holotňáková je studentkou gymnázia, která ve svém volném čase ráda cestuje, sportuje a je vedoucí v turistickém oddílu. Mimo členství ve spolku Student Cyber Games ji můžete vidět v projektech NSO a Rozhled. Míšu jsem zastihla na karatistickém soustředění, kde se věnuje mladým nadějím.

Petra Tomášková je studentkou žurnalistiky a multimediálních studií. Ve volných chvílích, kterých není tolik, ráda hraje tenis, hraje na flétnu, zpívá, dělá kaligrafii a studuje grafologii. Když může, tak píše, čte a užívá si Šumavu i cizí kraje.

Adam Štěpán je studentem psychologie a žurnalistiky, skaut, který ve svém volném čase rád hraje hru Dračí doupě. Sám sebe popisuje jako kavárenského, čajovnického a hospodského povaleče, který rád paří videohry, dělá smysluplné věci a diskutuje s lidmi – prostě dělá to, co mu dává smysl. Jestli ho potkáte, nebojte se ho oslovit, nekouše :D (A s radostí vás zahltí svými historkami z dračení.)

Položila jsem jim pár otázek. Tak se nyní pojďte podívat, jak odpovídali.

Co se ti vybaví, když se řeknou pIšQworky?

MH: Linery.

PT: Místnost plná náruživých piškvorkářů, před nimi kostičkovaný papír, v ruce propiska. Trénují na turnaj, který je za pár okamžiků čeká.

: Jako úplně první věc mě napadne křížek a kolečko. Ale pIšQworky jsou mnohem více. Pro mě to znamená příležitost se v něčem zlepšit, něco nového se naučit, poznat nové lidi, otestovat svoje schopnosti, a navíc jsou pro mě velkou porcí zábavy už od mých 12 let.

Máš na starosti department. Mohl/a bys nám ho prosím představit?

MH: Jsem vedoucí oddělení Obchod. Oslovujeme nové partnery, komunikujeme se stávajícími partnery. Zajišťujeme, aby spolupráce byla výhodná pro obě strany.

PT: Mým polem působnosti je PRMKT, tedy PR a marketing. Dáváme lidem vědět, že jsme tady, ukazujeme, co děláme, informujeme, bavíme, sháníme Těch sloves je dlouhá řada.

: Logistiku. Na každý turnaj, aby se vůbec uspořádal, je potřeba odeslat balík. Ale na začátku není jen jeden turnaj, je jich hromada. Tak si to asi umíte představit. Logistika se točí kolem balíků. Nenechte se mýlit, má to i svoje kladné stránky – přístup do skladu, kde je plno mentosek, pozice pro vyjednávání – když si postavím hlavu, žádné XO nebudou :D Tento ročník bude více méně online – to pro mě znamená míň balíků. Naštěstí :D

Zúčastnil/a ses někdy jako účastník XO? 

MH: Ne, ale mrzí mě to.

PT: Bohužel ne. Přestože náš gympl podobné soutěže silně podporoval, pIšQworky asi někam zapadly a nikdo o nich moc nevěděl. To se ale pomalu mění a plánuju na XO nalákat desítky současných žáků!

: Ano. Od svých 12 let až do maturity jsem byl pravidelným účastníkem. Nejdříve to pro mě byla ulejvárna – tři hodiny volna, zahrát si školní kolo, bavit se tím, že porážím starší děcka. Ve 14 jsem to ale začal brát vážně, začal jsem i trénovat a měl jsem zatracené štěstí – maturanti mě vzali do týmu jako divokou kartu. S týmem UNVT jsme se dostali na Grandfinále, které bylo naprosto úžasné (UNVT byli v roce 2015 dvanáctí – pozn. aut.). No a od té doby byl můj cíl se tam podívat znovu. To se mi splnilo ještě dvakrát – v roce 2018 a 2019 (oba ročníky s týmem Divide et Impera, oba ročníky 19. místo – pozn. aut.). Ty časy pro mě byly plné ambicí, nervů, ale i týmového ducha.

Kdyby tu byla ta možnost, šel/šla bys do toho?

MH: Na 100 %.

PT: Určitě. Dokážu si barvitě představit, kolik srandy bychom během soutěže s týmem i jako jednotlivec zažili.

: To je ošemetná otázka. Když jsem odjížděl ze svého posledního Grandfinále, odjížděl jsem s vědomím, že už se nebudu po maturitě moct zúčastnit. Mrzelo mě to. Strašně. Teď jsem na výšce a najednou tady ta možnost je Ale řekl jsem si, že už by toho bylo moc – organizovat a zároveň se účastnit. Navíc i kvůli škole by mi nezbyl čas na trénink. Ale nebudu lhát, když jsem se to dozvěděl, dost to se mnou zamávalo. Kdybych neorganizoval, určitě bych do toho šel.

V čem budou podle tebe letošní XO jiné?

MH: Podle mě budou XO jiné zejména v platformě, která je výhodná z časové úspory jak pro účastníky, tak i pro organizátory.

PT: Budou určitě jiné v tom, že pofrčí na naší vlastní platformě, kterou už dává dohromady IT oddělení. Z čehož tedy vyplývá, že novinkou bude i online prostor, ve kterém se turnaje uskuteční. Brněnské finále ale zůstává.

: Myslím si, že letošní XO budou víc regionální. Velká pozornost se bude upínat k osmi Regionálním finále. Nesmíme zapomenout, že budou online, což má svá negativa – dá se předpokládat, že nebudeme schopni navázat takový kontakt s účastníky, jako při klasických XO. Budeme se muset zaměřit na komunikaci a IT. Tato doba nás ale naučila na všem hledat i pozitiva. Podle mého názoru totiž díky turnaji jednotlivců budou XO dostupnější – nikdo se už nemůže vymlouvat na to, že neposkládal tým :D Věřím, že díky tomu by mohly být letošní pIšQworky ještě o něco větší než dřív.

Jak ses dostal/a do SCG?

MH: Jsem mimo jiné členkou Mensy ČR, kde jsem se potkala s nynější předsedkyní SCG Péťou Plachou. Dostala jsem možnost se podílet na chodu finále Prezentiády 2020. No a teď už to bude rok. :) Moc se mi tu líbí a neměnila bych.

PT: Pravidelně jsem se účastnila Prezentiády, naší druhé soutěže. Pokaždé jsem toužila stát se jednou tím klidným organizátorem bez nervozity, kterou tradičně mají jen soutěžící. Postupně ale zjišťuju, že tenhle pocit je na obou stranách podobný. Všichni se modlí, aby se nic nepokazilo.

: Když jsem si uvědomil, že už se nemůžu dalších XO zúčastnit jako hráč, hledal jsem způsob, jak se zapojit jako organizátor. Tak jsem to nadhodil Terce Buršové, tehdejší Krajské koordinátorce. No a půl roku nato jsem se účastnil Simulace XO 2020 jako potenciální Krajský koordinátor. XO se ale bohužel nakonec nekonaly, takže letos je to vlastně moje premiéra.

Tak a zazvonil zvonec, první pohádky o letošních XO je konec. Na co se můžete těšit příště? Přece na další šokujícím odhalení vedoucích tohoto ročníku XO.