Kde trénovat na oblastní turnaje?

16.10.2019 | Václav Mašek | Ostatní

Trénink dělá mistra. A není tomu jinak ani u našeho bojového umění, kde hlavními zbraněmi jsou linery a mozek. Zvláště nováčkům doporučujeme na jejich první bitvu na ostří tužky strávit tréninkem nějaké to odpoledne a možná nejen to.

Ptáte se kdy a kde trénovat? Dobrá, začněme pěkně popořádku. Když se ráno probudíte, nejspíše si odskočíte na místo, kam i císař chodí pěšky. Je možno začít s tréninkem již zde. Pokud si stáhnete piškvorky (bohužel zatím ne pIšQworky) do mobilu, lze záchodovou pětiminutovku využít k pilování boje koleček s křížky.

Pokud jezdíte do školy podobným způsobem jako já, tedy autobusem popřípadě jinou MHD dle chuti, patrně dojdete k závěru, že v tomto lidském tetrisu piškvorkářské umění trénovat nelze. Také si to myslím. Ještě byste si při tom mohli pohmoždit některý z prstů a na oblastním turnaji v klíčové vteřině nepodat maximální výkon.

V pořádku jste dorazili do školy a usedli do lavic. Ideální je, pokud piškvorkářský tým sedí v těsné blízkosti jeden druhému. Ještě ideálnější je, pokud sedí dva spoluhráči spolu. Jednak proto, aby se utužila týmová nálada a jednak proto, aby se nemuseli nikam přesouvat během tréninku. Ačkoliv vášeň pro kolečka a křížky je nezměrná, doporučuji nechat trénink během vyučování stranou. Jednak byste to museli dohnat jindy, což je otrava a jednak to podněcuje nenávist k našemu sportu ze strany učitelů a to také přece nechceme.

K tréninku lze použít čisté či čtverečkované papíry. Pokud je zdroj papíru dočasně vyčerpán, lze použít alternativu, například ve formě zadní strany některého sešitu. Obzvláště dobře se k tomuhle hodí sešity na geometrii. Ty ostatně mají i jiné zajímavé vlastnosti – například obdivuhodně dobře sají slzy… Ale to jen tak na okraj.

Jak známo, počet členů týmu je lichý, takže nesoudělný dvěma. Pátý hráč může vždy pokračovat v ranní záchodové taktice a trénovat sólo. Další možností je rotace protihráčů, popřípadě zapojení spolužáků do tréninkového plánu.

Je po škole (uf!) a konečně je možno dělat něco produktivního. Někdo se věnuje sportu, někdo paří LoLko a náš piškvorkářský tým se sešel k tréninku na oblastní turnaj. Možností, kde se setkat, je celkem dost – byt jednoho z členů, kavárna, hospoda (18+) anebo třeba park, když je hezky. Při troše štěstí lze do procesu zapojit i okolostojící/okolosedící spoluobčany. Jen pozor, koho na partičku křížků a koleček vybíráte. Toho pána, co sedí na lavičce, možná nepohání touha tříbit mozek, ale vidina dvacky, kterou by od vás rád získal.

K večeru už piškvorky netrénujte, je čas odpočívat. Zítra je totiž taky den a čeká vás další kolo náročného piškvorkářského tréninku…

No dobrá, teď na konci trochu vážněji. Trénujte, kde libo, s kým chcete a jak dlouho chcete. Naším největším cílem a radostí je, pokud si naše klání křížků a koleček užijete. Můžete trénovat tvrdě, nemusíte trénovat vůbec, je to jen hra a je to hlavně zábava. Ale pokud se chcete dostat až do finále, pak moje první věta platí na 100% - trénink dělá mistra.