XO 16: Kepleráci mají prostě nervy ze železa

15.11.2018 | Miroslav Hanus | Interview

Jen ti nejlepší mají právo proti sobě stát ve finále. Ne jinak tomu bylo v pIšQworkách v roce 2016. A že to bylo pořádné drama. Kepleráci z Gymnázia Jana Keplera v Praze ale nakonec zvládli rozhodující duel. Jak náročné bylo vyhrát, to nám prozradil člen vítězného týmu Ondřej Škubal.

Co se ti vybaví, když se řeknou pIšQworky?

Soutěž, které jsem se účastnil od 7. třídy. Každý rok ve mně vzbuzovala pocity melancholie a možnosti něco dokázat.

 

Jak vzpomínáš na pišQworky 2016?

Do ročníku 2016 jsme s klukama vstupovali velice pozitivně. V roce 2015 jsme skončili na 4. místě v celostátním kole a v roce 2014 na 7. Takže logicky jsme museli v nové sezóně vyhrát (smích).

 

Jak těžké pro vás bylo vyhrát? Brali jste soutěž profesionálně nebo to pro Vás byla především zábava?

Troufám si říct, že jsme to vždy brali hodně jako zábavu. Určitě jsme neměli takový extrémní, až v místech dost nepřátelský přístup, jako někteří protihráči. Vyhrát pro nás bylo extrémně těžké. Povedlo se nám porazit na streamu Davida Hakla z Berouna v prodloužení, což o všem rozhodlo. Bylo to velice napínavé.

 

Hrávali jste piškvorky i v hodině?

Kdo nehrál piškvorky v hodině, že? :) Ze třídy jsem byl jen já v družstvu, takže jsem mohl hrát tak maximálně se spolužákama a to často byly hry, které mi toho moc nepřinesly.

Takovou naší specialitou bylo, že Honza vytvořil databázi zahájení, kterou jsme každoročně obohacovali a využívali k našemu velkému užitku.

 

Vzpomeneš si, kdy jsi poprvé hrál piškworky a jak ten zápas dopadl?

Já osobně jsem poprvé hrál piškvorky turnajově na oblastní kole v Kralupech tenkrát ještě za kladenský gympl. Byl jsem v družstvu B, jakožto nejmladší přítomný. I přes to, že nás považoval druhý tým za ty horší, tak jsme jak první zápas, tak celý turnaj vyhráli.

 

Kolikrát ses pIšQworek účastnil?

Těch účastí bylo hodně. Celkově jsem si zahrál v sedmi ročnících.

 

 

 

Věnovali jste se piškvorkách i potom, co jste se nemohli účastnit plšQworek?

Myslím, že úplně všichni z týmu se věnovali piškvorkám pouze v tom podzimním období. Užili jsme si ty dva tři týdny, nebo kolik to bylo, a pak jsme si žili dál svoje studentské životy.

 

Doporučil bys pIšQworky ostatním studentům?

Určitě. Není to jen příležitost se ulejt, ale na vyšší úrovni je to pak i dost intelektuální souboj, kde i malé chyby hrají velkou roli.