Seznamte se, letos máme 1380 týmů!

13.11.2018 | Františka Orságová | Organizace

Jedenáctý ročník pIšQworek trhl nový rekord a to 1380 přihlášených týmů. Oblastní turnaje jsou v plném proudu. První týden je odehraný, takže některé týmy už to mají za sebou, přesto která jména dojdou k věčné slávě pořád není jisté!

 

Na turnajích se můžeme potkat s ostřílenými hráči (Tentokrát už naposled) i nováčky (Zatím se jen rozkoukáváme).

Klasicky týmy můžeme rozdělit na fanoušky křížků a fanoušky koleček, ale někteří se nechtějí úplně vyhranit (Kulatej křížek)a zůstávají hipstery (Křížky bez mřížky). To tým z České Lípy zůstává tím, kým je, prostě Láďa, David, Martin, Vojta, Adéla.

Gymnázium Nad Štolou z Prahy dala svým týmům jména bez pochybností Štola A, Štola B, Štola Ca dokonce Štola D. Většina týmů je totiž pyšná na svůj původ jako např. Zemědělka A Zemědělka B Umelecka 1, 2 ze Žiliny… 

Piškvorkáři nejsou jen matematici (Počtáři, 4+1, π vo, 5 v 1, √5 (=odmocnina z 5), Nuda², Pravoúhlíky, Alfa, Beta, PentaOmega), můžeme dále rozlišovat programátory (A(u/j)táci, Programátor, Pixely, 101010, 0101) a milovníky chemie (NaCl , Pentaerytritol, CH3). Přesto se tu najdou i milovníci humanitních oborů, kteří se nechají inspirovat zejména Křižáky (Křižáci, Křižáci útočí, Křížová výprava, Sovietska vlna, Výstřel z Aurory), i když soutěžící z Prešova na to mají jiný názor: Humanitné vedy nie sú vedy.

I ti, co hrají piškvorky, jsou jenom lidé, takže jsou dobří (Slušná děvčata, Eliťáci), ale i špatní (Zlouni, Lakomci). Jsou mezi námi i velice chytří (Supermozkovny, 200 IQ, Artificiální inteligenti, Ajnštajni). Bojují spolu i proti sobě (Proutníci, FeministiaAmazonky). 

Na turnaji se můžou potkat Sranda a past na medvědy Tahači medvědů.Lidé různých povolání a zaměření Umělci, Stavaři, Horníci, Popeláři, Zdravušky, Instalatéři, Lesáci, Veteráni, Dopraváři, Piráti, Pálenkáři, Vinaři, Umpalumpové, Vidláci Králové atd.

Piškvorkové týmy můžou vznikat jako nezávislé sdružení a skupiny (KOLEČKÁŘI s.r.o., Dobrovolný svaz nezávislých pišqworkářů, Mikyho klubík, Matejmik Army - Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti z Prešova), jejichž cíl je společný, hrát xo, ale zájmy se můžou lišit (Ozbrojené sily Sečovce, Staršia Generácia, Degustační Družina). Ke známým firmám z minulého roku Návrat SPD (sdružení pišqworkových dobrodruhů) se přidává SPD - Spolek piškworkových démonů.

Čeština je nádherný bohatý jazyk. Název týmu se nemusí vyjadřovat pouze přímo a jasně (Ti chytří a kapitán, Takhle se to nehraje, My to nehrajem), může být myšlen metaforicky (Dřeva, Kopretiny)ironicky (LoserTeam, Ostuda, Ano, bude hůř), jako oxymóron (Prvníposlední), jako hyperbola (1.miesto, Nemáme Chybu, Jedeme si pro výhru) a naopak jako litotes (Lepší už to nebude). Týmy se nezalekly ani barvitých epitetů (Zdoroslavíček v kratochvilném hájíčku postavený, Hraví občané, Květinkoví mafiáni, Konstantní zklamání, Beznadějný případ). 

Název je otázkou i odpovědí:To jsme my - Proč my? - Dobrá otázka. Z dalších názvů, pak složíme i celé příběhy: Mám ruku - Máme holé ruce - Hmm - Kousni mě - Krutibrko - Zoubek udělal dobře - Tvoje Máma. 

Každému je jasné, na co soutěžící mysleli, když vymýšleli názvy následujících týmů:Možem už jit?!?, Dopijem a pudem..., prvý doma, Prodloužený víkend. Dalším případem jsou názvy těchto týmů: Ulejváci 2. Pokus, Letos nic moc, Snaha byla, CO SE NAŠLO.  

Některá jména si prostě zapamatujete jako třeba Nejnezapamatovávatelnější týmnebovám budou ještě dlouho vrtat hlavou jako NejnezkvazidiagonalizovávatelnějšíNikotinamidadenindinukleotidfosfát. Nejdelší slovo v názvu si zapsal tým Nejzdevětadevadesáteronásobitelnější Los Retardos je number 1. To vyhrává tým Chovanci psychiatrie v městečku Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, městečko bývá uváděno jako nejdelší jméno obce na světě, potažmo jako nejdelší jméno železniční stanice.

MGSZŠVOŠZV X, MGSZŠVOŠZV M, MGSZŠVOŠZV Q. by se vám mohlo zdát jako náhodné seskupení písmem, ve skutečnosti se ale jedná o zkratku školy. Toto zase není chyba: Název týnuTÝM NIKTO, nebo možná ano, Sluníčkajiri******612@seznam.cz? A kluci z Domažlic (igzGv@54eblFiad_vfikCxCWnv4) asi při vymýšlení názvu usnuli na klávesnici.

Dostáváme se k nejdelšímu názvu vůbec, který se nevleze ani na diplom, natož do tabulky: 

Pudingová družina Vojty S.CH.R. , prince jestřebského ze žraločí zátoky, jednookého následníka trůnu, patrona všech slepců, dobyvatele Provodína, zvaný severní vítr, Doktor SCHR. Pamatujete si ho celý, kluci z České Lípy?