XO 15: Hegemon posledních let nastupuje

08.11.2018 | Miroslav Hanus | Interview

Hakl Army, Haklovy alarmy, Alarmovy Hakly. Takové názvy nesl hegemon posledních let z Gymnázia Joachima Barranda z Berouna. Letos se už většina týmu nemůže účastnit, otázkou tedy zůstává, kdo je nahradí na trůnu pro nejlepší tým pIšQworek. Bude to zrovna tvůj tým? Tak si přečti rady a vzpomínky Ivana Coufala, jednoho z členů tohoto velmi úspěšného týmu.

Co se ti vybaví, když se řeknou pIšQworky?

Když se řeknou pIšQworky, vybaví se mi hodiny strávené nad papírem a učení se schémat. Tyto naučené dovednosti se pak dají zúročit v turnaji, avšak musíte vše udělat naprosto přesně. Jakákoliv chyba v rozehrání je ohrožení bodového zisku pro váš tým.

 

Jak vzpomínáš na pIšQworky 2015?

V roce 2015 jsme jako tým měli jasný cíl. S pozměněným týmem, který v roce 2014, bez ambic, skočil v republikovém kole na 4. místě, jsme předpokládali, že pokud do přípravy investujeme více času, mnohonásobně zvýšíme naši šanci na kompletní vítězství. A tato myšlenka byla správná.

 

Navíc váš tým vyhrál i v roce 2017, v roce 2016 jste skončili druzí. Jak těžké bylo vyhrávat?

Řekl bych, že výhra v roce 2015 byla nejsložitější a také nejvíce vydřená. Rok 2016 byl velmi smolný a o tom, že jsme nevyhráli, rozhodla jedna jediná hra... Rok poté se nám zase povedlo zvítězit. Bylo to také naposled, kdy se 4/5 našeho týmu zúčastnili. Radši bych se se soutěží loučil se zlatým hattrickem, ale v životě není nikdy vše perfektní.

 

Hrávali jste piškvorky i v hodině? Stalo se, že vám učitel zabavil papír?

Samozřejmě, že ne vždy je školní učivo tak zábavné jako rozehrané schéma pod lavicí. Od roku 2014 bylo čím dál více známo, že se účastníme této soutěže, no a tím více nám učitelé sbírali papíry. Nakonec jsme hráli už jen na hodinách biologie.

 

Vzpomeneš si, kdy jsi poprvé hrál piškworky a jak ten zápas dopadl?

Piškvorky jsem nejspíš hrál poprvé na základní škole, ale průběh a výsledek si už nepamatuji.

 

Věnovali jste se piškvorkách i potom, co jste se nemohli účastnit plšQworek?

Abych řekl pravdu, tak spíše ne. Na střední škole začala piškvorková sezóna vždy někdy v půlce září a končila pro mě hned, jakmile skončilo finálové kolo v Brně. Občas piškvorky jen tak z nudy zapnu, ale není to určitě více než jednou do měsíce.

 

Jaký máš nejšílenější či nejvtipnější zážitek z pIšQworek?

Nejšílenější zážitek byl určitě, když jsem v roce 2016 sledoval, jak jsme ve finálovém rozstřelu prohráli kvůli tomu,že nakreslené schéma našeho kapitána bylo posunuté o jeden nebo dva řádky a díky tomu jsme poté finále prohráli a skončili druzí. Takové věci se ale stávají a aspoň mi to vždy připomene, jaké maličkosti mohou změnit celý průběh.

 

Doporučil bys pIšQworky studentům a co osobně ti tato soutěž dala?

Rozhodně bych každému soutěž doporučil. Přinesla mi spoustu zameškaných hodin ve škole, schopnost spolupracovat v kolektivu a ukázala mi nový přístup, jak se zlepšovat. V čemkoliv.