XO 09: Mistra dělá cvik. Z vítěze pIšQworek mistrem Evropy

04.10.2018 | Miroslav Hanus | Interview

Osudy vítězů pIšQworek občas bývají velmi zajímavé. V druhém ročníku soutěže pIšQworky se z vítězství radoval tým Best of AG z Akademického gymnázia Štěpánská v Praze. Kapitán týmu Vladimír Nipoti se o pár let později stal dokonce mistrem Evropy. Jak vzpomíná na pIšQworky 2009, kdy se jeho tým stal středoškolským šampionem?

Co se ti vybaví, když se řeknou pIšQworky?

Středoškolská soutěž v piškvorkách, kterou jsme skoro před 10 lety vyhráli.

 

Jak vzpomínáš na pišQworky 2009?

Vzpomínám na to velice dobře. Užívali jsme si tehdy každý zápas a těšili se na další soupeře. Byla to skvělá zkušenost. 

 

Jak těžké pro vás bylo vyhrát? Brali jste soutěž profesionálně nebo to pro vás byla především zábava?

Neskromně si myslím, že vyhrát nebylo zas tak těžké. Velice nás zklamalo vyřazení v předchozím ročníku, takže jsme tento ročník brali vážně a začali přípravu už od 1. září. Sestavil jsem pro každého hráče v týmu plán, co by měl trénovat, jaké zahájení a jaké pozice se snažit vytvářet. Já už v té době hrál piškvorky docela solidně a jezdil na turnaje pořádané Českou federaci piškvorek a renju, takže v pIšQworkách jsem měl o něco lehčí soupeře. Díky tomu neztratil ani bod za celý turnaj.  

 

Určitě jste piškvorky hrávali i v hodině. Stalo se, že vám učitel zabavil papír?

Učitelé byli celkem tolerantní a v některých hodinách nás nechávali trénovat, i když nám mohli sebrat papír. Někteří z nás měli i docela dobré známky, tak možná i to byl důvod k toleranci.

 

Vzpomeneš si, kdy jsi poprvé hrál piškvorky a jak ten zápas dopadl?

Na úplně první hru si nevzpomenu. Vím ale, že mi to moc nešlo, tak jsem si to jednou šel zahrát na internet a od té doby jsem je začal hrát častěji a zlepšil se v nich. 

 

Vzpomínáš si, jak ses o pIšQworkách dozvěděl?

Dozvěděl jsem se o nich z plakátu na gymplu a hned jsem začal přemýšlet, jak sestavit tým. Poté jsme uspořádali školní kolo a vybrali 6 hráčů. V druhém ročníku jsem sestavil tým z osobních preferencí, kde hrál roli týmový duch, snaha trénovat a jít si za vítězstvím. I když školní kolo proběhlo také, pokud si vzpomínám. 

 

Kolikrát se pIšQworek účastnil?

Celkem jsme odehráli dva ročníky a pak jsme "bohužel" odmaturovali. Kdyby byla možnost, zahrajeme si i jako vysokoškoláci. Nebo v rámci nějakého turnaje pro všechny vítěze minulých ročníků.

 

Věnoval ses piškvorkách i potom, co ses nemohl účastnit plšQworek?

 

Ano. Piškvorky jsem hrál předtím i potom. Po pIšQworkách jsem se stal mistrem ČR i mezi "profíky" a hrál jsem několikrát ve finále mistrovství světa. S týmem ČR jsme dokonce vyhráli i mistrovství Evropy v roce 2012.

 

 

Doporučil bys pIšQworky studentům?

Určitě bych doporučil zkusit si soutěž, pokud máte rádi logické myšlení a deskové hry obecně. Je to skvělá možnost zahrát si v týmu, zkusit si spolupráci, potkat nové lidi a zároveň se vyhnout některým hodinám ve škole. Ještě za to můžete být pochváleni ve škole při dobrém umístění. 

 

Co tobě osobně pIšQworky daly?

Mě osobně dala soutěž nové přátelé a známé, na tu dobu i dobré ceny za výhru. Navíc jsme měli dobrý pocit, že jsme nejlepší v republice. Dále jsem pomáhal trénovat týmy z mého gymplu i pár ročníků po mém odchodu a skoro vždy se tým Best of AG dostal na Grandfinále do Brna nebo skončil těsně druhý v krajském kole.